Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Γαλλία επιτάσσει εργαζόμενους για τα διυλιστήρια

Η Γαλλία επιτάσσει εργαζόμενους για τα διυλιστήρια
Η αίτηση είναι για τρεις υπαλλήλους ανά βάρδια και ισχύει για 48 ώρες ανάλογα με τις ανάγκες, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Ενέργειας.
Η Γαλλία επιτάσσει εργαζόμενους στα διυλιστήρια καθώς συνεχίζονται οι απεργίες στον τομέα της ενέργειας.
Αρκετά γαλλικά διυλιστήρια εξακολουθούσαν να μην μπορούν να παραδίδουν προϊόντα και την Τρίτη 21/3 μετά από δύο εβδομάδες απεργιών, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η παραγωγή και η τροφοδοσία ρεύματος, ενώ απόπειρες επίταξης εργαζομένων στην αποθήκη Fos πυροδότησε συμπλοκές με την αστυνομία.

Η εργατική δράση είναι μέρος ενός πανεθνικού κινήματος κατά των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στη Γαλλία κατά δύο χρόνια στα 64, η οποία πέρασε από το κοινοβούλιο χωρίς ψηφοφορία, μετά την καταψήφιση της πρότασης μομφής.
Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron προσπαθεί να δώσει ώθηση με νέες μεταρρυθμίσεις τις επόμενες εβδομάδες, αφού η κυβέρνησή του μετά βίας επέζησε από την πρόταση μομφής σχετικά με την απόφαση να επιβληθεί το συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο.

Η επίταξη 

Η γαλλική κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να διατάξει τους εργαζομένους να επαναλάβουν τη λειτουργία της αποθήκης Fos που λειτουργεί από την Gas Depots of Fos (DPF), δήλωσε ο κυβερνητικός υπουργός Clement Beaune.
Η αίτηση είναι για τρεις υπαλλήλους ανά βάρδια και ισχύει για 48 ώρες ανάλογα με τις ανάγκες, δήλωσε το γαλλικό υπουργείο Ενέργειας.
Ξέσπασαν ταραχές και συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις στο χώρο του Fos μετά την εντολή επίταξης κατά τις οποίες τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν σοβαρά, με το BFM TV να δείχνει το διυλιστήριο τυλιγμένο με δακρυγόνα, ενώ ορισμένοι διαδηλωτές πέταξαν αντικείμενα στη γραμμή της αστυνομίας.

Τα πρατήρια καυσίμων είναι γενικά καλά εφοδιασμένα σε εθνικό επίπεδο, αλλά εντάσεις στον εφοδιασμό διαμορφώνονται σε ορισμένες περιοχές στη νότια Γαλλία, δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Agnès Pannier-Runacher.
Τα στρατηγικά αποθέματα καυσίμων έχουν χρησιμοποιηθεί «στοχευμένα» από τις αρχές Μαρτίου, ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας.
Το υπουργείο δεν έδωσε λεπτομέρειες για τυχόν ελλείψεις, λέγοντας ότι τα στρατηγικά αποθέματα είναι εμπιστευτικά δεδομένα.

Μειωμένη δυνατότητα ισχύος 

Οι παραδόσεις έχουν επίσης διακοπεί στην τοποθεσία Port-Jerome Gravenchon που λειτουργεί από τη θυγατρική της ExxonMobil Esso, η οποία έχει μειώσει την παραγωγή της, σύμφωνα με την προμήθεια αργού από τον τερματικό σταθμό της Χάβρης, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.
Η φόρτωση προϊόντων καυσίμου στο Fos εξακολουθεί να επηρεάζεται και η παραγωγή προσαρμόζεται επίσης, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το διυλιστήριο της Νορμανδίας που διαχειρίζεται η πετρελαϊκή εταιρεία TotalEnergies θα κλείσει την Τρίτη λόγω της απεργίας, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, καθώς η εργατική δράση κατά των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό επεκτάθηκε στη 14η ημέρα.
Οι διακοπές παραγωγής σε άλλες εγκαταστάσεις που διαχειρίζεται η TotalEnergies παρέμειναν αμετάβλητες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά ηλεκτρικής ενέργειας, η γαλλική ισχύς μειώθηκε κατά 15,6 γιγαβάτ (GW) λόγω της  απεργίας σε πυρηνικούς, θερμικούς και υδροηλεκτρικούς σταθμούς, δήλωσε αξιωματούχος του συνδικάτου.
Αυτό ισοδυναμεί με το 28% της γαλλικής παροχής ηλεκτρικής ενέργειας το πρωί της Τρίτης, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας RTE.
Ωστόσο, η Γαλλία εξήγαγε 1,6 GW σε γείτονες, έδειξαν τα στοιχεία RTE, υποδηλώνοντας ότι η εγχώρια προσφορά είναι αρκετή για να καλύψει τη ζήτηση.
Η συντήρηση μπλοκαρίστηκε επίσης σε 11 γαλλικούς αντιδραστήρες, συμπεριλαμβανομένου του αντιδραστήρα Penly 1 που διαπιστώθηκε ότι είχε ρωγμές λόγω διάβρωσης λόγω καταπόνησης αυτόν τον μήνα, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της CGT.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης