Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΟΠΕΚ+: Θα συνεχίσει τις περικοπές κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα παρά την πτώση των τιμών

ΟΠΕΚ+: Θα συνεχίσει τις περικοπές κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα παρά την πτώση των τιμών

Οι τιμές δέχονται πιέσεις καθώς η αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού απειλεί να ανακόψει την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου

 

Ο ΟΠΕΚ+ είναι πιθανό να τηρήσει τη συμφωνία του για περικοπές παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) μέχρι το τέλος του έτους, ακόμη και μετά την τραπεζική κρίση που οδήγησε σε πτώση τις τιμές του αργού, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στα χαμηλά 15 μηνών τη Δευτέρα ως απάντηση στην τραπεζική κρίση που ακολούθησε την κατάρρευση δύο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ και είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση της Credit Suisse από τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας UBS .
Το Brent διαπραγματευόταν γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Τετάρτης.

Τον περασμένο Οκτώβριο ο OPEC+, ο οποίος περιλαμβάνει τον Οργανισμό Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και συμμάχους με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησε περικοπές της παραγωγής κατά 2 εκατομμύρια bpd από τον Νοέμβριο έως το τέλος του 2023, παρά το γεγονός ότι οι μεγάλοι καταναλωτές ζητούν αύξηση της παραγωγής.
Αυτή η απόφαση βοήθησε να φτάσει το Brent κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι, αλλά οι τιμές δέχονται πιέσεις από τότε, καθώς η αύξηση των επιτοκίων για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού απειλεί να ανακόψει την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου.
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου αποτελεί πρόβλημα για τα περισσότερα μέλη του ομίλου, επειδή οι οικονομίες τους βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από το πετρέλαιο.

Μείωση παραγωγής

Ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak δήλωσε την Τρίτη ότι η Μόσχα θα συνεχίσει με τη μείωση της παραγωγής κατά 500.000 bpd που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη Ιουνίου.
"Αυτό είναι μόνο μια μονομερής περικοπή της Ρωσίας", είπε ένας από τους αντιπροσώπους. «Καμία αλλαγή για τον όμιλο μέχρι το τέλος της χρονιάς», πρόσθεσε.
Άλλος εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι δεν σχεδιάζονται περαιτέρω περικοπές από την ομάδα.
Ένας τρίτος εκπρόσωπος δήλωσε ότι η πρόσφατη πτώση των τιμών του πετρελαίου σχετίζεται με την κερδοσκοπία στη χρηματοπιστωτική αγορά και όχι με τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς.

Οι επικεφαλής των κορυφαίων traders πετρελαίου και των hedge funds που μίλησαν σε εκδήλωση του κλάδου αυτή την εβδομάδα δήλωσαν ότι αναμένουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα ενισχυθούν μέχρι το τέλος του έτους καθώς η συνεχιζόμενη χαλάρωση των περιορισμών COVID-19 στην Κίνα αυξάνει τη ζήτηση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο .

Ο Pierre Andurand, ιδρυτής του hedge fund Andurand Capital, προέβλεψε μια πιθανή τιμή του πετρελαίου Brent στα 140 δολάρια το βαρέλι μέχρι το τέλος του έτους.

Στην πιο πρόσφατη μηνιαία έκθεσή του, ο ΟΠΕΚ αναβάθμισε την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα φέτος, αλλά διατήρησε την πρόβλεψή του για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης στα 2,32 εκατομμύρια bpd.

Ο ΟΠΕΚ+ πρόκειται να πραγματοποιήσει εικονική συνεδρίαση της υπουργικής του επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία, στις 3 Απριλίου πριν από την πλήρη υπουργική σύνοδο στη Βιέννη στις 4 Ιουνίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης