Ενέργεια

Politico: Δαπάνες - ρεκόρ δεκαετίας για υπεράκτια έργα πετρελαίου ως το 2025

Politico: Δαπάνες - ρεκόρ δεκαετίας για υπεράκτια έργα πετρελαίου ως το 2025
Οι άνθρωποι που ήλπιζαν ότι οι εταιρείες πετρελαίου θα σταματούσαν να επενδύουν στο πετρέλαιο είναι πιθανό να απογοητευτούν
Παρά τις δεσμεύσεις της βιομηχανίας πετρελαίου για το κλίμα και τις αυξημένες δαπάνες για τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, οι εταιρείες διπλασιάζουν τα ποσά που θα δαπανήσουν σε έργα  που γνωρίζουν καλύτερα.
Οι δαπάνες για τα νέα υπεράκτια έργα πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια προβλέπεται να ανέβουν σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί εδώ και μια δεκαετία, γράφει για το POLITICO, ο αναλυτής Benjamin Storrow.

Ποιοι, που επενδύουν

Ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός Exxon Mobil ρίχνει χρήματα σε έργα στα ανοιχτά της Γουιάνας και της Βραζιλίας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία επενδύουν σε μεγάλο βαθμό στη Βόρεια Θάλασσα.
Και ο κρατικός πετρελαϊκός γίγαντας της Σαουδικής Αραβίας αντλεί χρήματα σε μια σειρά τεράστιων υπεράκτιων επεκτάσεων.

Ενώ οι μεγάλες εταιρείες πετρελαίου ξοδεύουν περισσότερα σε εγχειρήματα χαμηλών εκπομπών άνθρακα, όπως η δέσμευση υδρογόνου και άνθρακα, αυτά τα έργα μάλλον απέχουν χρόνια από το να αποφέρουν κέρδη.
«Οι άνθρωποι που ήλπιζαν ότι οι εταιρείες πετρελαίου θα σταματούσαν να επενδύουν στο πετρέλαιο είναι πιθανό να απογοητευτούν», είπε στον Ben ο Kevin Book, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία αναλύσεων ClearView Energy Partners.

Η κλιματική επίδραση όλης αυτής της νέας εξέλιξης θα εξαρτηθεί από τον τρόπο παραγωγής του πετρελαίου.

Όσο περισσότερες εταιρείες ελέγχουν την έκρηξη περίσσειας φυσικού αερίου, τόσο λιγότερη ενέργεια χρειάζονται για να σηκώσουν το πετρέλαιο κάτω από τη θάλασσα.
Το πόση ρύπανση από την υπερθέρμανση του πλανήτη παράγεται μπορεί να εξαρτηθεί από τις επιμέρους λειτουργίες του έργου.
Και αυτοί οι παράγοντες μπορεί να διαφέρουν πολύ από περιοχή σε περιοχή.

Αλλά συνολικά, περισσότερη παραγωγή πετρελαίου είναι μια συνταγή για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε μια εποχή που ο κόσμος δεν μπορεί να την αντέξει οικονομικά.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο κόσμος έχει εννέα χρόνια με τους σημερινούς ρυθμούς ρύπανσης πριν η υπερθέρμανση του πλανήτη πάρει μια σοβαρή τροπή προς το χειρότερο και 30 χρόνια πριν φτάσει σε καταστροφικά επίπεδα.
Και τόσο η Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή όσο και η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας συμφωνούν ότι οι νέες υποδομές ορυκτών καυσίμων δεν είναι συμβατές με την επίτευξη των διεθνών κλιματικών στόχων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης