Ενέργεια

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οδήγησε σε... εκτροπή και υπερκατανάλωση ντίζελ στην Ασία

Το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, οδήγησε σε... εκτροπή και υπερκατανάλωση ντίζελ στην Ασία
Τα αποθέματα πετρελαίου που διατηρούνται στην Ασία έχουν εκτιναχθεί από τότε που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού ντίζελ, σύμφωνα με το oilprice.com
Το εμπάργκο της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικών προϊόντων πετρελαίου είχε ως αποτέλεσμα η Ρωσία να εκτρέψει τα πετρελαϊκά της προϊόντα στη Βόρεια Αφρική και την Ασία, με αποτέλεσμα τα ασιατικά διυλιστήρια να πρέπει τώρα να ανταγωνίζονται τη Ρωσία για τις πωλήσεις ντίζελ, με τα εβδομαδιαία αποθέματα πετρελαίου στο κέντρο της Σιγκαπούρης να αγγίζουν το υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το oilprice.com το πλεόνασμα ντίζελ στην Ασία δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από μερικούς μήνες, αν και οι ανησυχίες για ύφεση μπορεί να επιβαρύνουν τη ζήτηση.
Αναλυτικότερα...

Εκτίναξη των αποθεμάτων, εκτίναξη ανταγωνισμού

Τα αποθέματα πετρελαίου που διατηρούνται στην Ασία έχουν εκτιναχθεί από τότε που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση της ΕΕ στις εισαγωγές ρωσικού ντίζελ στις 5 Φεβρουαρίου καθώς τα ασιατικά διυλιστήρια τώρα πρέπει να ανταγωνιστούν τη Ρωσία για τις πωλήσεις ντίζελ στην Αφρική, ανέφεραν στο Reuters έμποροι και αναλυτές.
Πριν από την απαγόρευση της ΕΕ για τα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου, η Ρωσία άρχισε να εκτρέπει τα φορτία προϊόντων πετρελαίου της προς τη Βόρεια Αφρική και την Ασία.
Ταυτόχρονα, η Ευρώπη άρχισε να αγοράζει περισσότερο ντίζελ και άλλα καύσιμα από τη Μέση Ανατολή, την Ασία και τη Βόρεια Αμερική για να αντικαταστήσει τα χαμένα ρωσικά βαρέλια.

Τα εβδομαδιαία αποθέματα πετρελαίου στο κέντρο της Σιγκαπούρης την περασμένη εβδομάδα έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Reuters, καθώς η Ρωσία πουλάει τώρα περισσότερο ντίζελ στην Αφρική, αντικαθιστώντας την προσφορά από τα ανατολικά του Σουέζ.
Το πλεόνασμα ντίζελ στην Ασία δεν αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο από μερικούς μήνες, καθώς η ζήτηση το δεύτερο εξάμηνο του έτους αναμένεται να αυξηθεί, λένε οι αναλυτές.

Η Ρωσία επιταχύνει τις εξαγωγές

Η Ρωσία λέγεται ότι επιταχύνει τις εξαγωγές ντίζελ της στη Σαουδική Αραβία τόσο με άμεσες αποστολές όσο και με μεταφορές από πλοίο σε πλοίο, ανέφερε το Reuters νωρίτερα αυτό το μήνα, επικαλούμενο εμπορικές πηγές και δεδομένα ναυτιλίας από τη Refinitiv.
Χρησιμοποιώντας φορτώσεις STS (πλοίο σε πλοίο), η Ρωσία συντομεύει τις διαδρομές για τα δεξαμενόπλοια που κατευθύνονται προς την Αφρική και την Ασία, αφού στη Μόσχα έχει πλέον απαγορευτεί να εξάγει καύσιμα στην ΕΕ.
Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη εντείνει τις εισαγωγές ντίζελ από τη Μέση Ανατολή και την Ασία για να αντισταθμίσει την απώλεια ρωσικών βαρελιών, από τα οποία εισήγαγε περίπου 600.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) πριν από την έναρξη ισχύος του εμπάργκο της 5ης Φεβρουαρίου.

Μέχρι στιγμής τον Μάρτιο, οι ρωσικές φορτώσεις ντίζελ αυξήθηκαν κατά 400.000 bpd σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, σε «εξαιρετικά υψηλό» 1,5 εκατομμυρίων bpd μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα, δήλωσε ο Jay Maroo, επικεφαλής αναλυτής αργού πετρελαίου στη Vortexa, σε ανάλυση αυτή την εβδομάδα.
«Τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οι προμήθειες φαίνονται άφθονες και η ζήτηση θα μπορούσε να απειληθεί, ειδικά στην περίπτωση του ντίζελ, από ευρύτερες ανησυχίες ύφεσης», σημείωσε ο Maroo.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης