Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: Το 20μηνο χαμηλό στις τιμές φυσικού αερίου, δίνει ώθηση στην κατανάλωση - Γιατί είναι προσωρινό

Oilprice: Το 20μηνο χαμηλό στις τιμές φυσικού αερίου, δίνει ώθηση στην κατανάλωση - Γιατί είναι προσωρινό
Η ευρωπαϊκή βιομηχανία ενισχύει την κατανάλωση φυσικού αερίου καθώς οι τιμές πέφτουν
Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έπεσαν σε χαμηλό 20 μηνών, οι βιομηχανίες στρέφονται και πάλι στη χρήση φυσικού αερίου ως ενδεικτικό σημάδι ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση αερίου για την βαριά βιομηχανία αυξάνεται.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πρώτου μήνα TTFs, το σημείο αναφοράς για τις συναλλαγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, υποχώρησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε κάτω από 40 ευρώ/MW (43,52 δολάρια), τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιούλιο του 2021, καθώς οι θερμοκρασίες ανέβαιναν, και η παραγωγή αιολικής ενέργειας ανήλθε.
Ειδικότερα...

Άνοδος παραγωγής, άνοδος κατανάλωσης

Η παραγωγή ήταν ισχυρή, η παροχή LNG άφθονη και τα αποθέματα φυσικού αερίου πολύ πάνω από τον μέσο όρο για το τέλος του χειμώνα.
Η βιομηχανία διύλισης, όπου η μετάβαση από το μαζούτ στο φυσικό αέριο γίνεται πιο εύκολα, δείχνει ήδη σημάδια υψηλότερης ζήτησης φυσικού αερίου.

Ορισμένες μεταποιητικές βιομηχανίες έχουν αρχίσει να «επιστρέφουν από το ντίζελ ή το καύσιμο στο φυσικό αέριο.
Έτσι δημιούργησε πρόσθετη ζήτηση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της TotalEnergies, Patrick Pouyanne, σχετικά με την παρουσίαση στρατηγικής, βιωσιμότητας και κλίματος της supermajor για το 2023 αυτή την εβδομάδα.

Προβλήματα εν όψει...

Ενώ το φθηνότερο φυσικό αέριο είναι ευπρόσδεκτη είδηση για την ευρωπαϊκή βιομηχανία, η αύξηση της χρήσης φυσικού αερίου στην βαριά βιομηχανία θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον εφοδιασμό αποθήκευσης αερίου της Ευρώπης αργότερα φέτος, όταν η ήπειρος θα προετοιμαστεί για τον χειμώνα 2023/2024.

Ωστόσο, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρώπη θα είναι αργή, σύμφωνα με μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στον τομέα των χημικών της Ευρώπης με έδρα την Γερμανία.
«Οι προοπτικές για το μέλλον έχουν λαμπρύνει κάπως στην τρίτη μεγαλύτερη βιομηχανία της Γερμανίας», ανέφερε η γερμανική ένωση χημικών VCI σε έκθεσή της νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Σταθεροποίηση

«Εν τω μεταξύ, η μεγάλη πτώση στις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών τους τελευταίους μήνες έχει σταθεροποιήσει την κατάσταση όπου φαίνεται να έχει πιάσει «τον πάτο του βαρελιού», ανέφερε η ένωση, αλλά πρόσθεσε ότι δεν αναμένει ισχυρή ανάκαμψη.
Το υψηλό κόστος ενέργειας σε σύγκριση με άλλες τοποθεσίες, η έλλειψη παραγγελιών και τα προβλήματα τοποθεσίας εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικές ανησυχίες, σύμφωνα με την VCI.

Τον περασμένο μήνα, η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών στον κόσμο, η BASF με έδρα τη Γερμανία, δήλωσε ότι θα περικόψει 2.600 θέσεις εργασίας και θα κλείσει ορισμένα εργοστάσια λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους στην Ευρώπη που είχε επιβαρύνει τις εργασίες και την κερδοφορία τον περασμένο χρόνο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης