Ενέργεια

Βρετανία: Παρουσίασε νέα σχέδια ενεργειακής ασφάλειας - Επικριτές: Απέχουν από το net zero

Βρετανία: Παρουσίασε νέα σχέδια ενεργειακής ασφάλειας - Επικριτές: Απέχουν από το net zero
Ο υπουργός Ενέργειας Grant Shapps είπε ότι τα σχέδια επικεντρώθηκαν στην ενεργειακή ασφάλεια σύμφωνα με το Reuters
Η Βρετανία παρουσίασε νέα σχέδια για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την αντιμετώπιση των εκπομπών ρύπων την Πέμπτη, αλλά οι επικριτές είπαν ότι η έλλειψη νέων επενδύσεων και κινήτρων σημαίνει ότι απέτυχε να δώσει νέα ώθηση στον τομέα της πράσινης ενέργειας της χώρας καταγράφει το Reuters.
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις που υποστηρίζουν την πολιτική λειτουργίας μηδενικών ρύπων και παραγωγοί ΑΠΕ της Βρετανίας περιμένουν την κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις πράσινες επιδοτήσεις που προσφέρει ο Νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ των 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων (IRA), αλλά η κυβέρνηση είπε ότι αυτό δεν θα γίνει μέχρι το φθινόπωρο.

Ο υπουργός Ενέργειας Grant Shapps είπε ότι οι 1.000 σελίδες των εγγράφων που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη επικεντρώθηκαν στην ενεργειακή ασφάλεια, ένα σημαντικό θέμα από τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι τιμές χονδρικής του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αυξήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι και η βρετανική κυβέρνηση επιδοτεί τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τον Οκτώβριο.

Πυρηνική ενέργεια

«Θέλουμε πλήρη ενεργειακή ανεξαρτησία και αυτό είναι πραγματικά το κλειδί για αυτό που κάνω σήμερα», είπε ο Shapps στο LBC Radio.
Επισήμανε ιδιαίτερα τα πυρηνικά σχέδια, τα οποία περιλαμβάνουν την υποστήριξη μικρών σταθμών παραγωγής ενέργειας με αρθρωτούς αντιδραστήρες και τη χρήση υδρογόνου για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, για να βοηθήσουν στην εξασφάλιση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας.

Υπήρχαν επίσης περαιτέρω λεπτομέρειες για μια σειρά προηγουμένως ανακοινωθέντων σχεδίων, όπως η χρηματοδότηση για υπεράκτια αιολική ενέργεια, η δέσμευση άνθρακα, η επιτάχυνση των διαδικασιών σχεδιασμού για ηλιακά και υπεράκτια αιολικά έργα, η ανάπτυξη περισσότερων σημείων φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και η ενθάρρυνση αντλιών θερμότητας στα σπίτια.
Αλλά το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα είπε ότι η Συντηρητική κυβέρνηση θα πρέπει να απαντήσει στον IRA.

Μία από τα ίδια...

«Αυτό που προωθήθηκε με τεράστια διαφημιστική εκστρατεία καθώς η «πράσινη μέρα» της κυβέρνησης αποδεικνύεται μια αδύναμη ημέρα ανακοινώσεων, ξαναζεσταμένης πολιτικής, χωρίς νέες επενδύσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Εργατικού Κλίματος και της Πολιτικής Net Zero, Ed Milliband.
Η ομάδα περιβαλλοντικής εκστρατείας Greenpeace είπε ότι τα ενεργειακά σχέδια της κυβέρνησης δεν προχωρούν αρκετά μακριά ή γρήγορα για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.

«Η φθηνή αιολική ενέργεια εξακολουθεί να είναι ουσιαστικά απαγορευμένη στην ηπειρωτική Αγγλία», δήλωσε ο επικεφαλής του κλίματος της Greenpeace στο Ηνωμένο Βασίλειο, Mel Evans.
«Οι υπουργοί μιλούν για την ηγεσία του κόσμου, αλλά το Ηνωμένο Βασίλειο δεν φτάνει καν στην αρχή του αγώνα της πράσινης τεχνολογίας».
Η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης προκάλεσε πλήγμα σε εκείνα τα έργα που δεν επιλέχθηκαν για οικονομική υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής γεννήτριας ηλεκτρικής ενέργειας Drax και της μεθόδου δέσμευσης άνθρακα - με βιοενεργή δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα (BECCS).

Οι μετοχές της έχασαν 5% στην πρωινή συνεδρίαση.

Ο Shapps είπε στο LBC ότι τα νοικοκυριά δεν θα τιμωρηθούν εάν δεν αλλάξουν από τη θέρμανση με φυσικό αέριο σε αντλίες θερμότητας χαμηλότερων εκπομπών, αρνούμενος σχετικό δημοσίευμα στην Daily Telegraph.
Τον περασμένο χρόνο, η Βρετανία εισήγαγε απροσδόκητους φόρους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καθώς και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κάτι που οι εταιρείες λένε ότι πνίγουν τις επενδύσεις και με τη σειρά τους είναι πιθανό να αυξήσουν την εξάρτηση της Βρετανίας από τα εισαγόμενα καύσιμα και να εκτροχιάσουν τους κλιματικούς στόχους της.

Οι παραγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου είχαν ζητήσει να εφαρμοστούν οι κατώτατες τιμές στον απροσδόκητο φόρο και οι εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήθελαν καλύτερα επενδυτικά κίνητρα, κανένα από τα οποία δεν περιλαμβανόταν στα σχέδια που είχε εκ των προτέρων σκιαγραφηθεί από την κυβέρνηση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης