Επιχειρήσεις

ΤΑΙΠΕΔ: Οι νέοι διαγωνισμοί για σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές δομές υγείας

ΤΑΙΠΕΔ: Οι νέοι διαγωνισμοί για σύγχρονες και ενεργειακά αποδοτικές δομές υγείας
Τα νέα σημαντικά έργα υγείας που χρηματοδοτούται σπό τους πόρους του RRF
Με έργα ύψους 21,72 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών Υγείας της χώρας συνεχίζεται το μπαράζ των διαγωνισμών για το RRF του ΤΑΙΠΕΔ. Ξεκινά ο διαγνωνισμός για το νέο κτήριο του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, που αποτελεί και το μεγαλύτερο έργο του διπλού πακέτου για την Υγεία το οποίο τρέχει η Μονάδα Ωρίμανσης Έργων Στρατηγικής Σημασίας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Ο εκσυγχρονισμός και η ενεργειακή αναβάθμιση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας ανά την Ελλάδα βρίσκεται σε προτεραιότητα. Εντός της εβδομάδας αναμένεται ακόμη δύο προκηρύξεις έργων.

Ειδικότερα, το έργο της επέκτασης με νέο κτήριο της Ογκολογικής Κλινικής, στο οποίο θα ενταχθεί το νέο Κέντρο Ακτινοθεραπείας, συμπεριλαμβανομένου και του τμήματος Πυρηνικής στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας έχει προϋπολογισμό 13,77 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το νέο κτήριο θα ενταχθεί στο υφιστάμενο συγκρότημα και θα περιλαμβάνει τα τμήματα Ακτινοθεραπείας, Χημειοθεραπειών, Πυρηνικής Ιατρικής με θαλάμους I-131 και PET/CT, αμφιθέατρο και ιατρική βιβλιοθήκη. Ως ημερομηνία υποβολής προσφορών ορίζεται η 6η Ιουνίου 2023.

Θα ακολουθήσουν τις επόμενες ημέρες δύο διακηρύξεις. Η πρώτη αφορά στην ανακαίνιση και αναβάθμιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο, Κοργιαλένειο – Μπενάκειο και Παίδων «Αγία Σοφία» και «Π. & Α. Κυριακού». Ο συνολικός προϋπολογισμός του επιμέρους έργου ανέρχεται σε 4,99 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η δεύτερη διακήρυξη αφορά στο έργο της αναδιαρρύθμισης της Μονάδας Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών του Ευαγγελισμού και τη μετατροπή των εξωτερικών ιατρείων σε ΤΕΠ, προϋπολογισμού 2,96 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Για τους δύο αυτούς διαγωνισμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι ημερομηνίες κατάθεσης προσφορών θα είναι στις 24 και 26 Απριλίου αντίστοιχα.

Προϋπολογισμός άνω των 561,8 εκατ ευρώ

Σημειώνεται ότι προηγήθηκαν τις τελευταίες ημέρες τρεις διακηρύξεις για τον εκσυγχρονισμό, ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση συνολικά οκτώ Κέντρων Υγείας σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πρόκειται για την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την αποκατάσταση του Κέντρου Υγείας Σκοπέλου, προϋπολογισμού 1,08 εκατ. ευρώ. Εκτός από τοιχοποιίες, δάπεδα, οροφές, μονώσεις, στέγες, κουφώματα, θα τοποθετηθεί θερμομόνωση και θα αναβαθμιστούν ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός και τα δίκτυα. Ημερομηνία κατάθεσης προσφορών είναι η 12η Απριλίου 2023.

Αντίστοιχα, θα ανακαινιστούν και εκσυγχρονιστούν οι κτηριακές υποδομές των Κέντρων Υγείας Αλμυρού, Αργαλαστής και Βελεστίνου, με εκτιμώμενη αξία 4,28 εκατ. ευρώ. Οι προσφορές θα κατατεθούν στις 13 Απριλίου. Το τελευταίο γκρουπ αφορά στα Κέντρα Υγείας Αρχαγγέλου, Έμπωνα, Ρόδου και στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Κέντρο Γενναδίου, με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 3,71 εκατ. ευρώ.

Οι διαγωνισμοί εντάσσονται στα δύο μεγάλα έργα για τον τομέα της Υγείας που τρέχει το RRF, με προϋπολογισμό που θα ξεπεράσει αθροιστικά τα 561,8 εκατ. ευρώ. Ο κατάλογος των επιμέρους διαγωνισμών που ξεκίνησαν πριν τα Χριστούγεννα μακραίνει σταδιακά. Το πρώτο πακέτο διαγωνισμών αφορά στην επέκταση, τον εκσυγχρονισμό και τη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμιση 80 νοσοκομείων, καθώς και στην προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Το δεύτερο έργο που εστιάζει στην αναβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας περιλαμβάνει την ανακαίνιση και τη λειτουργική και ενεργειακή αναβάθμισης τουλάχιστον του 50% των Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών και Τοπικών Ιατρείων και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων της χώρας. Αυτό αντιστοιχεί σε 156 από ένα σύνολο 312 δομών Πρωτοβάθμιας Υγείας. Επίσης, αφορά και στην ανάπτυξη δομών για τη διαχείριση των χρόνιων νοσημάτων εντός των Κέντρων Υγείας.

H ενεργειακή αναβάθμιση των υποδομών του κρίσιμου τομέα της Υγείας θα επιτευχθεί με τη θερμομόνωση του κελύφους τους μέσω της κατασκευής εξωτερικής μόνωσης, της αντικατάστασης των κουφωμάτων και της ανακατασκευής και θερμομόνωσης των στεγών και των δωμάτων. Ακόμη, προβλέπεται η κατά περίπτωση, μερική ή συνολική, αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και η ανακατασκευή των ηλεκτρομηχανολογικών δικτύων. Στις παρεμβάσεις περιλαμβάνεται και η εγκατάσταση συστημάτων ενεργειακής αναβάθμισης και διαχείρισης των κτηρίων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης