Ενέργεια

ΡΑΕ: Νέα πλατφόρμα για την εποπτεία των χρεώσεων προμηθευτών εντός του καλοκαιριού

ΡΑΕ: Νέα πλατφόρμα για την εποπτεία των χρεώσεων προμηθευτών εντός του καλοκαιριού
Δαγούμας: Με αυτή τη βάση δεδομένων και με το βάθος των πληροφοριών που θα έχουμε θα γίνεται μία επιβεβαίωση των υπολογισμών που κάνουν και οι προμηθευτές
Εντός του καλοκαιριού αναμένεται να λειτουργήσει πλήρως η νέα πλατφόρμα που ετοιμάζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την παρακολούθηση της λιανικής αγοράς ρεύματος και του τρόπου τιμολόγησης από τους προμηθευτές ηλεκτρισμού.
Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό εργαλείο κατά τα πρότυπα της αντίστοιχης πλατφόρμας που δημιούργησε η ΡΑΕ και λειτουργεί για περισσότερο από ένα έτος, σε ότι αφορά την χονδρική αγορά ηλεκτρισμού.

Η παρακολούθηση της χονδρικής προέκυψε ως αναγκαιότητα λόγω της ενεργειακής κρίσης και αποτέλεσε τη βάση καταγραφής των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών τα οποία εν συνεχεία φορολογήθηκαν από την κυβέρνηση. Μάλιστα η λειτουργά της βοήθησε στην οργάνωση και συστηματοποίηση των στοιχείων από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ ο οποίος διέθετε τις σχετικές πληροφορίες αλλά σε διαφορετικές βάσεις δεδομένων

Στην περίπτωση της λιανικής αγοράς η ΡΑΕ επιδιώκει να διαμορφώσει ένα εργαλείο που θα την βοηθήσει στην παρακολούθηση της αγοράς προς όφελος των καταναλωτών, χωρίς πάντως αυτό να σημαίνει ότι τα στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στο κοινό αφού πρόκειται για ευαίσθητα εμπορικά δεδομένα.
Ο σχεδιασμός της πλατφόρμας έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες από τα στελέχη της Αρχής ωστόσο η διεύρυνση της είχε ως αποτέλεσμα να χρειαστεί η πρόσληψη εξειδικευμένης εταιρίας η οποία έχει αναλάβει το έργο.

Βάση δεδομένων με 92 πεδία

Στην παρούσα φάση συλλέγονται στοιχεία από τις εταιρίες προμήθειας και πολύ σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει μια διαδικασία δοκιμών για την ορθότητα λειτουργίας του συστήματος. Πρόκειται για μια βάση δεδομένων με 92 πεδία στα οποία καταγράφονται όλες οι επιμέρους χρεώσεις που περιλαμβάνονται σε κάθε λογαριασμό ρεύματος και θα μπορεί να ελέγχεται αν όντως γίνονται σωστά οι υπολογισμοί, ώστε να διαπιστώνεται η ύπαρξη λαθών και να αξιολογείται κατά πόσο τα όποια λάθη γίνονται συστηματικά ή είναι μεμονωμένα ώστε να διορθώνονται. Στις περιπτώσεις που θα διαπιστώνονται συστηματικά λάθη η ΡΑΕ θα παρεμβαίνει ακολουθώντας της διαδικασία των ακροάσεων των προμηθευτών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία που συλλέγονται αφορούν τα 7,5 εκατομμύρια μετρητών που υπάρχουν και τιμολογούνται κάθε μήνα από τους παρόχους ρεύματος. Όλες οι χρεώσεις θα ανεβαίνουν αυτόματα στη βάση δεδομένων, στα 92 πεδία πληροφοριών.
«Με αυτή τη βάση δεδομένων και με το βάθος των πληροφοριών που θα έχουμε θα γίνεται μία επιβεβαίωση των υπολογισμών που κάνουν και οι προμηθευτές» αναφέρει ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, σημειώνοντας, ότι κάθε επιμέρους χρέωση που κάνουν ο προμηθευτές θα μπορεί να ελέγχεται από τη ΡΑΕ αν είναι ορθή ή λανθασμένη και να μπορεί να παρεμβαίνει έγκαιρα.

Ο έλεγχος των "έναντι" λογαριασμών

Πρέπει να σημειωθεί ότι ελλείψει ψηφιακών μετρητών, οι προμηθευτές κάνουν κάποιες εκτιμήσεις καταναλώσεων και εκδίδουν τους «έναντι» λογαριασμούς. Πολλές φορές για λόγους χρηματορροών χρεώνουν στον «έναντι» έναν μεγαλύτερο λογαριασμό από τον εκκαθαριστικό. «Από τη βάση δεδομένων θα μπορούμε να παρακολουθούμε τη στρατηγική των προμηθευτών και αν γίνεται μια εμπροσθοβαρής χρέωση» αναφέρει ο κ. Δαγούμας.
Στο μέλλον η βάση δεδομένων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο πλαίσιο του θεσμού του Ενεργειακού Διαμεσολαβητή. Ενός θεσμού που προωθεί η ΡΑΕ, έχοντας μάλιστα προτείνει σχετική νομοθετική ρύθμιση στο ΥΠΕΝ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης