Τελευταία Νέα
Ενέργεια

OPEC+: Σοκ για την Δύση η μείωση παραγωγής πετρελαίου - Έρχεται βενζίνη με... δελτίο

OPEC+: Σοκ για την Δύση η μείωση παραγωγής πετρελαίου - Έρχεται βενζίνη με... δελτίο
Ο ΟΠΕΚ+ ελπίζει ότι η μείωση της παραγωγής θα αντιστρέψει εβδομάδες μακροοικονομικής αβεβαιότητας, εκτιμά το Foreigh Policy για την κίνηση των πετρελαιοπαραγωγών, που δίνει ένα γερό σοκ στη Δύση ωστόσο

Τι μέλλει γενέσθαι μετά την νέα σειρά περικοπών στο πετρέλαιο που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+ από τον Μάιο;
Βενζίνη με το δελτίο; διερωτάται το  Foreigh Policy. 
Από τον Μάιο, το καρτέλ πετρελαίου - με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία - θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,65 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε μια προσπάθεια να ωθήσει την παγκόσμια τιμή του αργού.

Η ανακοίνωση έρχεται εν μέσω μιας κρίσιμης αλλαγής στην παγκόσμια οικονομία: η απόφαση του Πεκίνου να άρει την πολιτική zero-Covid και τους περιορισμούς για τον COVID-19 επανέφερε τη μεγάλη αγορά του στο δίκτυο, αυξάνοντας τη ζήτηση για αργό.
Αυτό δημιούργησε μια κατάλληλη στιγμή για τα κράτη του ΟΠΕΚ+ να αυξήσουν τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε ο Raad Alkadiri, διευθύνων σύμβουλος ενέργειας, κλίματος και πόρων στον Όμιλο Eurasia.
Οι τιμές του αργού άρχισαν επίσης να κινούνται, αφού η τραπεζική κρίση του περασμένου μήνα οδήγησε πολλά hedge funds να φοβηθούν ότι ήταν ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και να πουλήσουν τις μετοχές τους στο πετρέλαιο.

Ο ΟΠΕΚ+ ελπίζει ότι η μείωση της παραγωγής θα αντιστρέψει εβδομάδες μακροοικονομικής αβεβαιότητας.

Αλλά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με την απόφαση - ειδικά στην Ουάσιγκτον, όπου η κυβέρνηση Biden ανησυχεί ότι η κίνηση θα προκαλέσει αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου στο εσωτερικό και θα βλάψει τις προσπάθειες για τον περιορισμό του υψηλού πληθωρισμού σε όλο τον κόσμο.
Οι κεντρικές τράπεζες αγωνίζονται να συγκρατήσουν τον πληθωρισμό χωρίς να αυξήσουν τα επιτόκια —ιδίως στην Ευρώπη, η οποία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια επικείμενη ύφεση τους επόμενους μήνες.

Είναι επίσης ένα ακόμη σημάδι της ολοένα και πιο δύσκολης σχέσης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Σαουδικής Αραβίας.
Το Ριάντ αρνήθηκε να διακόψει τους δεσμούς με τη Μόσχα λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία, υπονομεύοντας την αποτελεσματικότητα των δυτικών κυρώσεων στη Ρωσία.
Ενάντια στις επιθυμίες των ΗΠΑ, το καρτέλ ανακοίνωσε τον Οκτώβριο του 2022 ότι θα μείωνε την παραγωγή του κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα.
Σε απάντηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάντλησαν εν μέρει το Στρατηγικό Απόθεμα Πετρελαίου τους για να στηρίξουν την Ουκρανία και να διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου υπό έλεγχο.

Ο ρόλος του στρατηγικού αποθέματος

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο πρόεδρος Joe Biden είπε ότι μπορεί να χρειαστούν «χρόνια» για να ξαναγεμίσει το αποθεματικό, πράγμα που σημαίνει ότι η μεγαλύτερη δύναμη της Δύσης έχει ελάχιστα «πυρομαχικά».
«Βασικά χρησιμοποίησαν όλες τις σφαίρες που είχαν πέρυσι», είπε η Livia Gallarati, ανώτερη αναλύτρια στην Energy Aspects.
«Τώρα, έχουν μείνει με λίγα έως τίποτα που μπορούν να κάνουν για να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ».

Αλλά είναι οι σημαντικότεροι εισαγωγείς πετρελαίου σε λιγότερο ανεπτυγμένα μέρη του κόσμου που αναμένεται να υποστούν το κύριο βάρος της αύξησης των τιμών της βενζίνης.
Ο Alkadiri προβλέπει ότι το Πακιστάν ειδικότερα, το οποίο ήδη παλεύει με μια σοβαρή ενεργειακή κρίση, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει σημαντική οικονομική πίεση.
Εφόσον τα έθνη που ανακοίνωσαν περικοπές πετρελαίου το κάνουν οικειοθελώς, είναι πιθανό ο ΟΠΕΚ+ να αντιστρέψει την πορεία του.
Αλλά η πιθανότητα να το κάνει το μπλοκ είναι ελάχιστη, είπε ο Gallarati, και η ζημιά στις σχέσεις του με τους δυτικούς συμμάχους έχει γίνει.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης