Ενέργεια

ΗΠΑ: Γιατί η παραγωγή φυσικού αερίου αυξάνεται, ενώ οι τιμές έπεσαν σε χαμηλό 30 μηνών;

ΗΠΑ: Γιατί η παραγωγή φυσικού αερίου αυξάνεται, ενώ οι τιμές έπεσαν σε χαμηλό 30 μηνών;

Γιατί η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ συνεχίζει να αυξάνεται καθώς οι τιμές βυθίζονται, διερευνά το Reuters

Οι τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έπεσαν την περασμένη εβδομάδα σε χαμηλό 30 μηνών, περνώντας κάτω από τα 2 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) για δεύτερη φορά φέτος, παρόλο που ορισμένοι παραγωγοί διέκοψαν τις γεωτρήσεις για να αποτρέψουν περαιτέρω κραδασμούς.
Από την αρχή του έτους, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στις ΗΠΑ έχουν καταρρεύσει κατά περίπου 50%, σημειώνοντας πτώση ρεκόρ για ένα τρίμηνο, λόγω της αυξανόμενης παραγωγής και κυρίως του ήπιου καιρού μέχρι στιγμής αυτόν τον χειμώνα που διατήρησε τη ζήτηση θέρμανσης χαμηλή και επέτρεψε στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να αφήσουν περισσότερο φυσικό αέριο σε αποθήκες από συνήθως.

Αλλά υπάρχει μικρή πιθανότητα να σταματήσει η παραγωγή να συνεχίσει να αυξάνεται.

Η ποσότητα φυσικού αερίου στις αποθήκες των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, είναι περίπου 21% υψηλότερη από ό,τι κανονικά για αυτήν την εποχή του χρόνου και αυτό το πλεόνασμα θα δημιουργήσει τα αποθέματα των ΗΠΑ για να φτάσουν σε υψηλά επίπεδα πριν από την περίοδο θέρμανσης του επόμενου χειμώνα.
Οι μεγάλοι παραγωγοί φυσικού αερίου, όπως η Chesapeake Energy Corp και η Comstock Resources Incμειώνουν τις γεωτρήσεις τους.
Αλλά το φυσικό αέριο που έρχεται με πετρέλαιο θα συνεχίσει να αυξάνεται στα μεγαλύτερα κοιτάσματα σχιστόλιθου.
Και οι παραγωγοί πετρελαίου δεν κάνουν περικοπές.

"Περίπου το ένα τρίτο της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ είναι συνδεδεμένο αέριο - που παράγεται από πετρελαιοπηγές", δήλωσε ο Jacques Rousseau, διευθύνων σύμβουλος στην ερευνητική εταιρεία ClearView Energy Partners LLC.
«Αυτή η παραγωγή είναι απίθανο να μειωθεί λόγω των τρεχουσών τιμών του πετρελαίου».
Η λεκάνη Permian του Τέξας και του Νέου Μεξικού, το μεγαλύτερο κοίτασμα σχιστόλιθου της χώρας, σημειώνει μηνιαία υψηλά ρεκόρ στην παραγωγή πετρελαίου φέτος, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Το φυσικό αέριο από το Permian έχει επίσης σκαρφαλώσει σε υψηλά ρεκόρ κάθε μήνα φέτος.

Έτσι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 50% το πρώτο τρίμηνο του 2023, στα 2,22 δολάρια ανά mmBtu, δεν είναι αρκετά χαμηλά για να αποτρέψουν τα κέρδη παραγωγής, λένε οι αναλυτές.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου εκλιπαρούν την αγορά να μειώσει την προσφορά, εν μέσω της πτώσης της κατανάλωσης στις ΗΠΑ και των περιορισμένων επιλογών εξαγωγής LNG», δήλωσε ο Stephen Ellis, ενεργειακός στρατηγικός στην Morningstar Research Services LLC.

Η παραγωγή παραμένει κολλημένη

Η παραγωγή φυσικού αερίου στις ΗΠΑ παραμένει σε καλό δρόμο για να φτάσει τα 100,67 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) φέτος, από το ρεκόρ του περασμένου έτους, 98,09 bcfd, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Η προβλεπόμενη χρήση φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών, θα μειωθεί στα 107,3 bcfd φέτος από 107,4 bcfd ρεκόρ πέρυσι λόγω της αναμενόμενης μείωσης της εγχώριας κατανάλωσης από οικιακούς, εμπορικούς, βιομηχανικούς πελάτες και πελάτες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αυτή η πτώση χρήσης έρχεται παρά την αναμενόμενη αύξηση 14% στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) των ΗΠΑ τώρα που το εξαγωγικό κέντρο της Freeport LNG στο Τέξας έχει επιστρέψει στην παραγωγή μετά από οκτάμηνη διακοπή.
Όταν λειτουργήσει με πλήρη ισχύ, το Freeport LNG, το οποίο έκλεισε μετά από πυρκαγιά τον Ιούνιο του 2022, καταναλώνει περίπου το 2% της συνολικής παροχής αερίου των ΗΠΑ.

Παρά τις χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου, τα γεωτρύπανα των ΗΠΑ έχουν 160 εξέδρες που αναζητούν φυσικό αέριο κατά 16% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της Baker Hughes Co.
Η παραγωγή φυσικού αερίου στο κοίτασμα σχιστόλιθου Haynesville στο Αρκάνσας, τη Λουιζιάνα και το Τέξας, όπου η Chesapeake και η Comstock ρίχνουν τις εξέδρες, είναι επίσης σε καλό δρόμο για να φτάσει σε νέα υψηλά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, σύμφωνα με την EIA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης