Ενέργεια

HEPI: Μείωση 10% στην τιμή του φυσικού αερίου στην Αθήνα τον Μάρτιο

HEPI: Μείωση 10% στην τιμή του φυσικού αερίου στην Αθήνα τον Μάρτιο

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε κατά 1%

 

Μειώσεις των τιμολογίων τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και του φυσικού αερίου για τους οικιακούς καταναλωτές στην Αθήνα τον Μάρτιο καταγράφει η μηνιαία έρευνα HEPI της εταιρίας VaasaETT και του Ρυθμιστή της Αυστρίας.

Η μείωση σε ότι αφορά το φυσικό αέριο φθάνει στο 10% κατατάσσοντας την Αθήνα στην τρίτη θέση όσον αφορά το μέγεθος της μείωσης τιμής από μήνα σε μήνα, ανάμεσα σε 28 πόλεις της Ευρώπης, ενώ στον ηλεκτρισμό είναι 1%.
Σε ότι αφορά την ηλεκτρική ενέργεια η μελέτη καταγράφει τις τιμές στις πρωτεύουσες της Ευρώπης καθώς σε πολλές χώρες υπάρχουν τοπικές εταιρίες ενέργειας με διαφορετικά τιμολόγια.
Πάντως στην περίπτωση της Αθήνας τα τιμολόγια ρεύματος αφορούν το σύνολο της χώρας και διαμορφώνονται κατά μέσο όρο στα 26,33 λεπτά/KWh κάτω από το μέσο όρο της τιμής σε 15 πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Ακριβότερες από την Αθήνα είναι το Λονδίνο (47,32 λεπτά/KWh), το Δουβλίνο (47,12 λεπτά/KWh), το Βερολίνο (43,78 λεπτά/KWh), η Ρώμη (38,08 λεπτά/KWh), η Βιέννη (33,72 λεπτά/KWh), το Άμστερνταμ (33,53 λεπτά/KWh), η Κοπεγχάγη (32,03 λεπτά/KWh) και το Παρίσι (26,76 λεπτά/KWh). Φθηνότερη πόλη είναι το Ελσίνκι με 18,92 λεπτά/KWh.
Ωστόσο με όρους αγοραστικής δύναμης η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Αθήνα είναι πάνω από τον μέσο όρο των 15 πρωτευουσών και συγκεκριμένα διαμορφώνεται σε 31,99 μονάδες (PPS) έναντι μέσου όρου 28,49.
Όπως επισημαίνεται στη μελέτη η οποία καταγράφει και την εξέλιξη των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στις 15 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, από το 2009 όταν ο σχετικός δείκτης ήταν στις 96 μονάδες, η κορύφωση των τιμών σημειώθηκε τον Οκτώβριο του 2022. Έκτοτε καταγράφεται συνεχής πτώση και πλέον έχει διαμορφωθεί στις 223 μονάδες.

Πτωτική τάση

Τον Μάρτιο, παρατηρήθηκε μια συνολική ελαφρά πτωτική τάση στις λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για πέμπτο συνεχόμενο μήνα σε αντίθεση με τις συνεχείς αυξήσεις τιμών που σημειώθηκαν από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022.
Η μόνη πόλη που σημείωσε σημαντική αύξηση στις τιμές του οικιακού ηλεκτρικού ρεύματος ήταν το Ελσίνκι, ενώ μόνο λίγες πόλεις σημείωσαν οριακές αυξήσεις, πιο συγκεκριμένα οι Βρυξέλλες, η Λευκωσία και το Παρίσι.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο εκτός από τη Βιέννη, όπου η τιμή αυξήθηκε κατά 9%, στην υπόλοιπη Ευρώπη καταγράφηκε μείωση, κυρίως εξ αιτίας της πτώσης της τιμής του αερίου TTF, που αποτελεί την τιμή αναφοράς στη χονδρική αγορά.
Η τιμή του αερίου στην Αθήνα τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 9,79 λεπτά/Kwh, έναντι 12,39 λεπτά/KWh του μέσου όρου της ΕΕ-27. Σε 17 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες η τιμή του αερίου ήταν ακριβότερη από την αντίστοιχη στην Ελλάδα.
Η μεγαλύτερη μείωση τιμής παρατηρήθηκε στη Βέρνη (-14%) και ακολουθούν η Ρώμη με -11%, η Αθήνα και η Σόφια με -10%, οι Βρυξέλλες και το Ταλίν με -9%, η Κοπενχάγη με -8%, η Μαδρίτη με -6% και τέλος το Βερολίνο και το Λονδίνο με -1%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης