Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σε τεντωμένο σχοινί το FSRU Αργώ στον Βόλο - Οι αντιδράσεις, οι ισορροπίες και οι ενδιαφερόμενοι για το λιμάνι

Σε τεντωμένο σχοινί το FSRU Αργώ στον Βόλο - Οι αντιδράσεις, οι ισορροπίες και οι ενδιαφερόμενοι για το λιμάνι
Η συζήτηση στο προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου την περασμένη Παρασκευή αναβλήθηκε - Το παρασκήνιο

Σε …τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η προωθούμενη επένδυση του FSRU Αργώ στον Βόλο. Το κλίμα όχι μόνο στη Μαγνησία, αλλά και γενικότερα στη Θεσσαλία είναι αρνητικό. Μάλιστα, όπως αναφέρει στο “worldenergynews.gr” παράγοντας της περιοχής, έπειτα από την αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, και των δύο δήμων Νοτίου Πηλίου και Αλμυρού, η συζήτηση στο προγραμματισμένο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου την περασμένη Παρασκευή αναβλήθηκε.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξαιτίας του ιδιαιτέρως έντονου αρνητικού κλίματος, στο Συμβούλιο ήταν παρόντες μόνο τέσσερις της παράταξης της πλειοψηφίας του δημάρχου κ. Αχιλλέα Μπέου που έχει ταχθεί υπέρ της επένδυσης, οπότε το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Δεν ήταν διόλου τυχαίο ότι εκτός από την αντιπολίτευση η οποία έχει ήδη εκφραστεί κατά του νέου έργου, παρόντες ήταν εκπρόσωποι όλου του επιστημονικού κόσμου της περιοχής, όπως οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου κ. Χρήστος Στρατηγόπουλος, του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Χρήστου Βενέτη, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μαγνησίας, κ. Κώστας Ματσιόλης και άλλων φορέων, οι οποίοι αντιδρούν στην υλοποίηση του FSRU Αργώ.


Αναμένεται η επίσημη θέση του Μπέου


Επιπλέον την παρουσία τους έκαναν αισθητή την Παρασκευή και οι Ενεργοί Πολίτες Βόλου οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν διαμηνύσει ότι θα κινηθούν κατά της επένδυσης προσφεύγοντας στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ). Κατά της επένδυσης έχουν ταχθεί και τέσσερις εκ των επτά βουλευτών του νομού, με τους υπόλοιπους τρεις να μην έχουν εκφέρει ανοιχτά άποψη. Σε κάθε περίπτωση, τα περιθώρια στενεύουν καθώς το νέο Δημοτικό Συμβούλιο, σύμφωνα με τον κανονισμό του, θα πρέπει να συγκληθεί εντός της εβδομάδας.

Όπως επισημαίνει παράγοντας της περιοχής, στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο η παράταξη του κ. Μπέου είχε ταχθεί υπέρ της επένδυσης. «Αποφεύγει όμως να πάρει επίσημη θέση με ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, διότι - με δεδομένες τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας - μετρά το πολιτικό κόστος», σημειώνει ο ίδιος.


Ποιοί ενδιαφέρονται για το Λιμάνι

Ίσως όμως να μετρά και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι του Βόλου. Τον Φεβρουάριο, οκτώ επενδυτικά σχήματα υπέβαλλαν στο ΤΑΙΠΕΔ φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την αξιοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Α.Ε., μέσω πώλησης πλειοψηφικού ποσοστού συμμετοχής τουλάχιστον 67% του μετοχικού κεφαλαίου του. Πρόκειται για τις κοινοπραξίες Intrakat - TΕΚΑΛ, Israel Shipyards - Χαλυβουργία Ελλάδος, Goldair Cargo - Goldair Handling , τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, τον βουλγαρικό όμιλο Advance Properties, τη Mariner Capital με έδρα τη Μάλτα, την QTerminals W.L.L και τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.


Μετακίνηση θέσης

Όσον αφορά στο FSRU Αργώ, να θυμίσουμε ότι η ΡΑΕ είχε αποστείλει στα τέλη Φεβρουαρίου στους ΟΤΑ της περιοχής Μαγνησίας επιστολή σχετικά με την αίτηση προκαταρκτικής εξέτασης τροποποίησης της άδειας Ανεξάρτητου Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΑΣΦΑ) της εταιρείας Mediterranean Gas. Η Αρχή είχε ζητήσει τη γνώμη των δημοτικών αρχών σχετικά με την πρόθεση της εταιρείας να μετακινήσει τη θέση εγκατάστασης του πλωτού τερματικού σταθμού φυσικού αερίου «Αργώ» από σταθερό σημείο επί πλωτής εξέδρας στην είσοδο του λιμένος Βόλου, κοντά στην ακτή της περιοχής «Πευκάκια» σε άλλο σταθερό σημείο κοντά στην ακτή στην περιοχή «Κριθαριά».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η εταιρεία στη ΡΑΕ, το FSRU θα βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα του Παγασητικού κόλπου σε απόσταση 65 μέτρων από την ακτή και θα απέχει δύο ναυτικά μίλια από τη γραμμή ναυσιπλοΐας του λιμανιού. Εκτός από τη χωροθέτηση έχει μεταβληθεί και το χρονοδιάγραμμα έναρξης εμπορικής λειτουργίας του έργου, από τον Ιανουάριο του 2023 στο πρώτο τρίμηνο του 2025. Η δυναμικότητα επαναεριοποίησης του ARGO θα ανέρχεται σε 5,2 bcm φυσικού αερίου ετησίως.

Η πρώτη φάση του market test για την εκδήλωση ενδιαφέροντος και δέσμευση δυναμικότητας στον τερματικό σταθμό ΑRGO FSRU στο Βόλο είχε ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου και όπως είχε ανακοινωθεί από την εταιρεία, με το ενδιαφέρον που εκδήλωσαν ελληνικές και ξένες εταιρείες, υπερκαλύφθηκε η δυναμικότητα του τερματικού σταθμού. Αναμένεται πλέον η δεύτερη φάση του FSRU.

Σε κάθε περίπτωση, το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φήμες ότι ένας εκ των βασικών χρηματοδοτών του έργου – γνωστή εφοπλιστική οικογένεια με βαθιές ρίζες στην περιοχή _ φαίνεται ότι υπαναχωρεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης