Ενέργεια

Saudi Aramco: Θα τηρήσει στο ακέραιο τις συμφωνίες αργού με Ασία παρά τις περικοπές OPEC+

Saudi Aramco: Θα τηρήσει στο ακέραιο τις συμφωνίες αργού με Ασία παρά τις περικοπές OPEC+
Αμετάβλητες οι παραδόσεις αργού Μαΐου από την Saudi Aramco σύμφωνα με το Reuters
Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco θα εκπληρώσει τις συμβάσεις αργού του Μαΐου σε αρκετούς αγοραστές από τη Βόρεια Ασία παρά τη δέσμευσή του να μειώσει την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ανέφεραν πολλές πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters.

Δείκτης προς παρακολούθηση

H πληροφορία έρχεται αφότου ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (OPEC) και οι σύμμαχοι, γνωστοί ως OPEC+, εξέπληξαν τις αγορές την περασμένη εβδομάδα ανακοινώνοντας επιπλέον μείωση της παραγωγής κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) από τον Μάιο για το υπόλοιπο του έτους.
Η μηνιαία κατανομή της Saudi Aramco παρακολουθούνταν έντονα από τους επενδυτές ως δείκτης για το εάν οι προγραμματισμένες περικοπές παραγωγής θα μπορούσαν να περιορίσουν τις προμήθειες στην Ασία, τη μεγαλύτερη αγορά εισαγωγών αργού στον κόσμο.

Αναλυτές διερωτώνται αν οι περικοπές θα επηρεάσουν πράγματι την προσφορά ή αν έχει σχεδιαστεί απλώς για να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου, είπε πηγή σε ασιατικό διυλιστήριο υπό ανωνυμία, λόγω μη εξουσιοδότησης.
Η ανακοίνωση τουOPEC+ προκάλεσε το Brent και τις Η.Π.Α.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού West Texas Intermediate, σημείωσαν άλμα 6% την περασμένη εβδομάδα, επιστρέφοντας στα επίπεδα που είδαμε τελευταία φορά τον Νοέμβριο.

Αύξηση τιμών

Την περασμένη εβδομάδα, η Saudi Aramco εξέπληξε επίσης την αγορά αυξάνοντας τις τιμές για το εμβληματικό αργό Arab Light που πουλά στην Ασία για τρίτο μήνα τον Μάιο.
Αύξησε επίσης τις τιμές άλλων ποιοτήτων πετρελαίου σε πελάτες της Ασίας εν μέσω προσδοκιών για στενότερη προσφορά στην αγορά.
Η ζήτηση πετρελαίου της Ασίας αναμενόταν να αποδυναμωθεί το δεύτερο τρίμηνο, καθώς πολλά διυλιστήρια στην Ασία, συγκεκριμένα η Sinopec, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης της Νότιας Κορέας και η θυγατρική της Aramco S-Oil Corp, η ιαπωνική Fuji Oil και η Idemitsu Kosan κλείνουν μια συνδυασμένη ικανότητα απόσταξης 1,15 εκατομμυρίων bpd τον Μάιο.

Ωστόσο ορισμένοι επενδυτές κινούνται ανοδικα για την ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα και αναμένουν ότι οι παγκόσμιες αγορές πετρελαίου το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους θα ωθήσουν τις τιμές στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Εν τω μεταξύ, η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι, ένας κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενημέρωσε τουλάχιστον τρεις αγοραστές στην Ασία ότι θα προμηθεύσει με αργό κατά τις συμφωνίες τον Ιούνιο, ανέφεραν εμπορικές πηγές, ενώ σχεδιάζουν να μειώσουν κατά 144.000 bpd από τον Μάιο ως μέρος των περικοπών του ΟΠΕΚ+.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης