Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 84 δολ. κινείται το Brent, στα 80 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 84 δολ. κινείται το Brent, στα 80 δολ. το αργό

Το πετρέλαιο κέρδισε πάνω από 6% την περασμένη εβδομάδα λόγω των περικοπών του ΟΠΕΚ+ και της πτώσης των αποθεμάτων στις ΗΠΑ

 

Το πετρέλαιο διολίσθησε τη Δευτέρα, μετά από άνοδο για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες, καθώς οι ανησυχίες για περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων που θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση εξισορρόπησαν την προοπτική μιας πιο σφιχτής αγοράς λόγω των περικοπών της προσφοράς από τους παραγωγούς του ΟΠΕΚ+.

Το δολάριο ΗΠΑ σημείωσε άνοδο μετά τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ που έδειξαν μια σφιχτή αγορά εργασίας, ενισχύοντας τις προσδοκίες για άλλη μια αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η ισχύς του δολαρίου καθιστά το πετρέλαιο πιο ακριβό για άλλους κατόχους νομισμάτων και μπορεί να επιβαρύνει τη ζήτηση.

Το Brent υποχωρούσε 0,29%, στα 84,87 δολάρια το βαρέλι περί τις 18:20 GMT τη Δευτέρα, αφού νωρίτερα υποχώρησε 1 δολάριο. Το US West Texas Intermediate υποχώρησε 0,2%, στα 80,55 δολάρια.

Το αργό την περασμένη εβδομάδα εκτινάχθηκε περισσότερο από 6% αφού ο ΟΠΕΚ+, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, εξέπληξαν την αγορά με έναν νέο γύρο περικοπών παραγωγής που ξεκίνησε τον Μάιο.


Προσφορά

Ο περιορισμός της προσφοράς σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη διακοπή λειτουργίας των εξαγωγών του βόρειου Ιράκ. Την περασμένη εβδομάδα υπογράφηκε συμφωνία για την επανεκκίνηση των ροών, αλλά από την Πέμπτη δεν είχαν ξαναρχίσει.

Το πετρέλαιο έλαβε επίσης υποστήριξη από μια πιο απότομη από την αναμενόμενη πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα, καθώς και από τη μείωση των αποθεμάτων βενζίνης και αποστάγματος, υπονοώντας την αύξηση της ζήτησης.

Στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, μια έκθεση για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα δημοσιευτεί την Τετάρτη θα μπορούσε να βοηθήσει τους επενδυτές να αξιολογήσουν τη βραχυπρόθεσμη πορεία για τα επιτόκια.

Επίσης, έρχονται μηνιαίες εκθέσεις από τον ΟΠΕΚ την Πέμπτη και τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας την Παρασκευή, οι οποίες θα ενημερώσουν τις προβλέψεις για τη ζήτηση και την προσφορά πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης