Άνοιγμα στην αγορά ΑΠΕ της Κύπρου ετοιμάζει η HELLENiQ ENERGY

Άνοιγμα στην αγορά ΑΠΕ της Κύπρου ετοιμάζει η HELLENiQ ENERGY

Τα σχέδια του Ομίλου για επενδύσεις

 

Με μεσοπρόθεσμο στόχο οι ΑΠΕ να συνεισφέρουν το 20-25% της κερδοφορίας του, ο όμιλος HELLENiQ ENERGY προχωρεί με ταχύτατους ρυθμούς στην ανάπτυξη έργων όλων των τεχνολογιών επιδιώκοντας παράλληλα τη δραστική μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος του, κατά 50% έως το 2030.

Τους τελευταίους 18 μήνες έχει αυξήσει κατά 12 φορές την εγκατεστημένη ισχύ του φτάνοντας στα 341 MW. Έχει δεκαπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο φωτοβολταικών και αιολικών έργων σε ανάπτυξη ξεπερνώντας τα 2,5 GW, ενώ αναβάθμισε τον στόχο για τουλάχιστον 1 GW έργων σε λειτουργία έως το 2026.
Για την υλοποίηση αυτών των στόχων εξετάζει ευκαιρίες εξαγορών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο αυτό πολύ σύντομα αναμένεται να ανακοινώσει συγκεκριμένες κινήσεις στην αγορά της Κύπρου στην οποία ήδη δραστηριοποιείται στη λιανική καυσίμων, αλλά και μέσω αποθηκευτικών χώρων που διαθέτει ενώ πλέον επεκτείνεται και στον τομέα των ΑΠΕ.

Το συνολικό επενδυτικό πλάνο του Ομίλου έως το 2030 ανέρχεται σε περίπου 4 δισ. ευρώ, από τα οποία περίπου τα μισά θα διοχετευτούν για τον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής μας δραστηριότητας και την παραγωγή «καθαρότερων» υγρών καυσίμων χαμηλών εκπομπών, ενώ τα υπόλοιπα θα δοθούν για την ενεργειακή μετάβαση.
Στο πλαίσιο αυτό, η θυγατρική του ομίλου HELLENiQ Renewables έχει καταστεί η ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρία στην Ελλάδα σε νέα έργα ΑΠΕ, ενώ κατέχει ήδη τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ φωτοβολταϊκών στη χώρα μετά τη λειτουργία του πάρκου ισχύος 204,3 MW, στη περιοχή της Κοζάνης.

Το πλάνο του ομίλου περιλαμβάνει επενδύσεις και σε άλλες τεχνολογίες ΑΠΕ, όπως τα υπεράκτια αιολικά όπου έχει συνάψει συνεργασία με την RWE Renewables, παγκόσμιο ηγέτη του συγκεκριμένου κλάδου, για να διερευνήσουν από κοινού ευκαιρίες ανάπτυξης.

Ανάπτυξη χαρτοφυλακίου

Βασική επιδίωξη είναι η ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου με επενδύσεις σε διαφορετικές τεχνολογίες, όπως φωτοβολταϊκά, χερσαία και υπεράκτια αιολικά, αποθήκευση ενέργειας και υδρογόνο, ενώ εστιάζει και στη γεωθερμία την οποία θεωρεί μια ήπια ανανεώσιμη ενεργειακή πηγή. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι να αυξηθεί μεσοπρόθεσμα στα επίπεδα του 20-25% η συμμετοχή των ΑΠΕ στην κερδοφορία του Ομίλου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το στρατηγικό πρόγραμμα “Vision 2025”, που εφαρμόζει η HELLENiQ ENERGY αποτελεί τη βάση για την υλοποίηση των φιλοδοξιών του Ομίλου να έχει ηγετική θέση στην ενεργειακή μετάβαση. Σημειώνεται ότι το 2022 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση υλοποίησης της νέας αυτής στρατηγικής κατεύθυνσης, όπου εκτός από τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων προς τις πιο καθαρές μορφές ενέργειας και την πραγματοποίηση μεγάλων επενδύσεων στις ΑΠΕ, αναβαθμίστηκε το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης, καθιερώθηκε καταλληλότερη εταιρική δομή και, τέλος, υιοθετήθηκε η νέα εταιρική ταυτότητα.

Μέσω της ονομασίας HELLENiQ ENERGY ο όμιλος δηλώνει τη προθεση του να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην νέα «έξυπνη» ενέργεια, των εναλλακτικών πηγών, της οικονομίας χαμηλών εκπομπών ρύπων και να μετεξελιχθεί σε οργανισμό που θα δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα της ενέργειας, θέτοντας ως προτεραιότητα τη στρατηγική της βιώσιμης ανάπτυξης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης