Ενέργεια

Μειώθηκαν κατανάλωση και τιμές τον Μάρτιο - Στα 133,761 ευρώ/MWh η μέση τιμή χονδρικής

Μειώθηκαν κατανάλωση και τιμές τον Μάρτιο - Στα 133,761 ευρώ/MWh η μέση τιμή χονδρικής

 Σε επιφυλακή ο ΑΔΜΗΕ για τις ημερες του Πάσχα

 

Μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και παράλληλα μείωση της μεσοσταθμικής τιμής χονδρικής, σημειώθηκε στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα για τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες ο ΑΔΜΗΕ.


Συγκεκριμένα η μεσοσταθμική τιμή αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο διαμορφώθηκε σε 133,761 ευρώ/MWh, από 168,606 ευρώ/MWh το Φεβρουάριο και 209,558 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις τιμές αυτές περιλαμβάνεται και το λεγόμενο κόστος των προσαυξήσεων, δηλαδή το κόστος της Αγοράς Εξισορρόπησης που διαχειρίζεται ο ΑΔΜΗΕ, όπως και το κόστος των αποκλίσεων. Με άλλα λόγια πρόκειται για το σύνολο του χονδρεμπορικού κόστους που καλούνται να καταβάλλουν οι προμηθευτές για την αγορά της ενέργειας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι τους τρεις πρώτους μήνες του έτους πτωτικά κινήθηκε όχι μόνο η αγορά Επόμενης Ημέρας αλλά και η Αγορά Εξισορρόπησης. Έτσι το σύνολο των τριών λογαριασμών προσαυξήσεων για τον Μάρτιο διαμορφώθηκε σε 11,320 ευρώ/MWh, από 12,653 ευρώ/MWh τον Φεβρουάριο και 18,151 ευρώ/MWh, τον Ιανουάριο.

Σε ότι αφορά την πορεία της ζήτησης είναι συνεχώς πτωτική από την αρχή του έτους αφού τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε σε 4.144.707 MWh, τον Φεβρουάριο μειώθηκε σε 3.999.964 MWh και τον Μάρτιο μειώθηκε ακόμη περισσότερο στις 3.908.958 MWh.

Διαχείριση και ευστάθεια

Η συνεχής πτώση της ζήτησης σε συνδυασμό με την αυξημένη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα καθώς και τις υψηλές εισαγωγές, όπως είναι γνωστό προβληματίζει πολύ έντονα τον ΑΔΜΗΕ σε ότι αφορά την ευστάθεια του συστήματος. Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται μάλιστα η περίοδος των αργιών του Πάσχα οπότε και αναμένεται σημαντική μείωση της ζήτησης. Το φαινόμενο σε καμία περίπτωση δεν θεωρείται παροδικό καθώς πλέον το ηλεκτρικό σύστημα έχει εισέλθει σε μια νέα περίοδο αυξημένου ρόλου των ΑΠΕ. Επί του παρόντος η όλη κατάσταση αντιμετωπίζεται με προσεκτική διαχείριση αλλά και συνεργασία μεταξύ ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να γίνονται οι αναγκαίες περικοπές τόσο στις ΑΠΕ όσο και στις εισαγωγές, ενώ τα μεγάλα υδροηλεκτρικά λειτουργούν ως παράγοντες εξισορρόπησης.

Πάντως η μείωση της κατανάλωσης κυρίως ως αποτέλεσμα των καλών καιρικών συνθηκών έχει ως αποτέλεσμα να έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης χωρίς να χρειαστεί να ληφθούν έκτακτα μέτρα και χωρίς να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός περικοπής της ζήτησης έναντι αμοιβής από τη βιομηχανία.

Εξάλλου η μείωση των τιμών στη χονδρική αγορά ρεύματος και κατ επέκταση στη λιανική είχε ως αποτέλεσμα την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού του Μαρτίου σε σχέση με τον Φεβρουάριο αλλά και των περιορισμό της ανάγκης για επιδοτήσεις των τελικών καταναλωτών.
Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό πρέπει να σημειωθεί ότι ο ρυθμός ανόδου σημείωσε επιβράδυνση, στο 4,6%, τον Μάρτιο, από 6,1% τον Φεβρουάριο και έναντι αύξησης 8,9% τον Μάρτιο 2022. Μάλιστα η εξέλιξη αυτή αποδίδεται αποκλειστικά στη σημαντική πτώση των τιμών στην ενέργεια, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα και στα είδη διατροφής κινήθηκε εκ νέου ανοδικά κατά 14,3%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στον ηλεκτρισμό οι τιμές μειώθηκαν κατά 25,8%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 22,1% και στα καύσιμα και λιπαντικά κατά (7,2%). Αντίθετα, αυξήθηκαν σε στερεά καύσιμα (24%), υγραέριο (16,4%) και φυσικό αέριο (9,2%).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης