Εξοικονόμηση

Στα 950 εκατ. ευρώ θα φθάσει η χρηματοδότηση για την εξοικονόμηση ενέργειας

Στα 950 εκατ. ευρώ θα φθάσει η χρηματοδότηση για την εξοικονόμηση ενέργειας

Τι θα προβλέπουν τα τρία νέα προγράμματα - Αύξηση των κονδυλίων από το RΕPowerEu έχει ζητήσει το ΥΠΕΝ

 

Την αύξηση του προϋπολογισμού του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» φαίνεται ότι έχει εξασφαλίσει η κυβέρνηση. Ειδικότερα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αιτηθεί αύξηση της χρηματοδότησης από το RΕPowerEu ώστε τα 200 εκατ. ευρώ του προγράμματος να φτάσουν στα 300 εκατ. ευρώ προκειμένου να ενισχυθούν περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις ώστε να προχωρήσουν σε έργα μείωσης του ενεργειακού τους κόστους. Από το RΕPowerEu θα προέλθουν και τα κονδύλια του νέου «Εξοικονομώ 2023» για τα νοικοκυριά, τα οποία επίσης προσδιορίζονται στα 300 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, μαζί με το "Εξοικονομώ-Ανακαινίζω" για νέους (ηλικίας 18 έως 39 ετών) προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ, τα συνολικά κονδύλια για δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας θα φτάσουν στα 950 εκατ. ευρώ. Τα τρία προγράμματα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) κ. Γιώργος Στασινός θα βγουν στον …αέρα έως τις εκλογές, με το Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις να αναμένεται, όπως είπε, άμεσα.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα θα μπορούν να εντάσσονται επενδύσεις για την ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων και εξοπλισμού μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων από τους κλάδους του τουρισμού, του εμπορίου και των υπηρεσιών. Τα ποσοστά ενίσχυσης υπολογίζονται στο 40% με 50% για επενδύσεις έως 100.000 ευρώ για τους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών και από 50.000 ευρώ έως και 500.000 ευρώ για τον κλάδο του Τουρισμού (δυναμικότητα μονάδας έως 100 κλίνες).

Κάθε επένδυση για να ενισχυθεί θα πρέπει να πληροί ορισμένους ελάχιστους ενεργειακούς και περιβαλλοντικούς στόχους, όπως μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα τουλάχιστον και εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας τουλάχιστον κατά 35% καθώς και αναβάθμιση τουλάχιστον κατά τρεις ενεργειακές κατηγορίες (ή υποχρεωτικά σε Β’ κλάση όταν πρόκειται για ριζική ανακαίνιση), η οποία θα πιστοποιείται από τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης. Η αξιολόγηση, ο έλεγχος και οι πληρωμές έχουν ανατεθεί στο ΤΕΕ.

Εξοικονομώ κατ΄ οίκον

Σχετικά με το νέο Εξοικονομώ κατ΄ οίκον, θα είναι επίσης προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων ευρώ και θα κινηθεί στη βάση του αντίστοιχου προγράμματος του 2021, με ορισμένες πιθανώς μικροδιαφορές, εξαιτίας του κόστους των υλικών, το οποίο έχει εκτοξευθεί. Τα κονδύλια του «Εξοικονομώ 2023» αναζητήθηκαν και αυτά μέσω του RePowerEu, παρότι στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν διασφαλιστεί κονδύλια για τα "Εξοικονομώ" περίπου 700 με 750 εκατ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, το τελευταίο πρόγραμμα ξεκίνησε με προϋπολογισμό 750 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά σχεδόν διπλασιάστηκε, οπότε το φετινό αναγκαστικά θα κινηθεί με χαμηλότερο προϋπολογισμό.

Οι επιδοτήσεις πιθανώς θα κυμανθούν μεταξύ 40% και 75%, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, ενώ για την υπαγωγή στο πρόγραμμα θα ισχύει η χρονική προτεραιότητα των αιτήσεων. Σύμφωνα με τον κ. Στασινό, «στο προηγούμενο Εξοικονομώ έχουν υπαχθεί περίπου 80.000 κατοικίες».

Έως τις εκλογές, αναμένεται ότι θα γίνει η έναρξη και του "Εξοικονομώ-Ανακαινίζω" για νέους, προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό επιχορήγησης θα είναι κλιμακωτό, ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία που εντάσσεται ο δικαιούχος και θα φτάνει έως το 90% για ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, μαζί με το μπόνους αποκέντρωσης και 30% για ανακαίνιση. Σε περίπτωση δανειακής σύμβασης, το επιτόκιο θα είναι σταθερό και επιδοτούμενο σε ποσοστό 100% για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, αλλά μόνο για το σκέλος του «Εξοικονομώ». Για τις εργασίες του «Ανακαινίζω» το 50% του συναφθέντος δανείου θα χρηματοδοτείται και θα είναι άτοκο, ενώ το επιτόκιο για το υπόλοιπο 50% θα έχει όριο Euribor τριμήνου + 4%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης