Ενέργεια

Στα δικαστήρια Καζακστάν - Eni, Shell, Total, Exxon για 16,5 δισεκ. από τα κοιτάσματα Kashagan, Karachaganak

Στα δικαστήρια Καζακστάν - Eni, Shell, Total, Exxon για 16,5 δισεκ. από τα κοιτάσματα Kashagan, Karachaganak
Το Καζακστάν οδηγεί τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες σε διαιτησία για κόστη που αφαιρούν ύψους 16,5 δισεκ. πριν την απόδοση κερδών σύμφωνα με το Reuters
Το Καζακστάν έχει ξεκινήσει διαδικασίες διαιτησίας κατά εταιρειών που αναπτύσσουν τις πετρελαιοπηγές του Kashagan και Karachaganak άνω των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων και 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντίστοιχα σε κόστη, που αφαιρούνται ως μέρος των συμφωνιών κατανομής κερδών, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας του την Τρίτη 11/4 σύμφωνα με το Reuters.

"Μπορώ μόνο να πω ότι αυτές οι αγωγές έχουν κατατεθεί προς το συμφέρον του λαού του Καζακστάν", είπε ο υπουργός Ενέργειας Almasadam Satkaliyev σε δηλώσεις του αρνούμενος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τους ισχυρισμούς.

Η μεγαλύτερη ανακάλυψη το κοίτασμα Kashagan

Το υπεράκτιο κοίτασμα Kashagan, μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, αναπτύσσεται από τις Eni, Shell, TotalEnergies, ExxonMobil , KazMunayGas, Inpex και CNPC.
Η Eni, η Shell και η KazMunayGaz είναι επίσης συνεργάτες στο Karachaganak, μαζί με τη Chevron και τη LUKOIL.

Τα γραφεία των δύο κοινοπραξιών στο Καζακστάν δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.
Και τα δύο έργα καλύπτονται από συμφωνίες κατανομής της παραγωγής που ορίζουν ότι οι εταιρείες μπορούν να αφαιρέσουν ορισμένα κόστη από το εισόδημα πριν αποδόσουν κέρδος στην κυβέρνηση.

Το μέγεθος των κρατήσεων καθορίζει το ποσό του εισοδήματος που πρέπει να διαιρεθεί.

Το Kashagan και το Karachaganak, που αντλούν περίπου 400.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, είναι οι δεύτεροι και τρίτοι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου αντίστοιχα στο έθνος της Κεντρικής Ασίας του οποίου η οικονομία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές ενέργειας.

Η κυβέρνηση της Αστάνα είχε ήδη μια σειρά από διαφωνίες με τους εταίρους της σχετικά με τους όρους των συμφωνιών για το πετρέλαιο, οι οποίες τυπικά τελείωναν με διευθετήσεις.
Σύμφωνα με έκθεση του Bloomberg που δημοσιεύθηκε αυτόν τον μήνα, οι αξιώσεις καλύπτουν την περίοδο από το 2010 έως το 2018 για το Kashagan και από το 2010 έως το 2019 για το Karachaganak.

Το Καζακστάν και η κοινοπραξία Karachaganak διευθέτησαν την πιο πρόσφατη διαφωνία τους το 2018 μετά από τρία χρόνια διαπραγματεύσεων, με τον όμιλο να πληρώνει στην Αστάνα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια και να της δίνει ένα μεγαλύτερο μέρος των μελλοντικών κερδών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης