Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αποκλειστικό Reuters: Πως και μέσω ποιας διαδρομής, φτάνει το πετρέλαιο της Ρωσίας στο Ιράν

Αποκλειστικό Reuters: Πως και μέσω ποιας διαδρομής, φτάνει το πετρέλαιο της Ρωσίας στο Ιράν

Η Ρωσία και το Ιράν, και τα δύο κράτη υπό δυτικές κυρώσεις, σφυρηλατούν στενότερους δεσμούς προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να υπονομεύσουν τις δυτικές κυρώσεις

Η Ρωσία ξεκίνησε τις εξαγωγές καυσίμων στο Ιράν σιδηροδρομικώς φέτος για πρώτη φορά αφού οι παραδοσιακοί αγοραστές απέφευγαν το εμπόριο με τη Μόσχα, σύμφωνα με πηγές του κλάδου και στοιχεία εξαγωγών, γράφει σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το Reuters.
Η Ρωσία και το Ιράν, και τα δύο κράτη υπό δυτικές κυρώσεις, σφυρηλατούν στενότερους δεσμούς προκειμένου να στηρίξουν τις οικονομίες τους και να υπονομεύσουν τις δυτικές κυρώσεις τις οποίες τόσο η Μόσχα όσο και η Τεχεράνη χαρακτήρισαν αδικαιολόγητες.

Προαναγγελθείσα η μεταφορά

Οι δυτικές κυρώσεις στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα για αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία αναμόρφωσαν τις παγκόσμιες αγορές καυσίμων με τα δεξαμενόπλοια να ακολουθούν μακρύτερες διαδρομές και τους προμηθευτές να επιλέγουν εξωτικούς προορισμούς και τρόπους μεταφοράς.
Το Ιράν βρίσκεται υπό δυτικές κυρώσεις εδώ και χρόνια με περιορισμένη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές.
Τα υπουργεία πετρελαίου της Ρωσίας και του Ιράν δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Το περασμένο φθινόπωρο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Alexandrer Novak ανακοίνωσε την έναρξη των ανταλλαγών προμηθειών πετρελαϊκών προϊόντων με το Ιράν, αλλά οι πραγματικές αποστολές ξεκίνησαν μόλις φέτος, ανέφεραν πηγές του Reuters.
Τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο η Ρωσία προμήθευσε έως και 30.000 τόνους βενζίνης και ντίζελ στο Ιράν, ανέφεραν στο Reuters δύο πηγές που γνωρίζουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές.

Επιβεβαιωμένες οι συναλλαγές, όχι οι όγκοι

Μια τρίτη πηγή επιβεβαίωσε τις συναλλαγές αλλά δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τους όγκους.
Όλοι οι όγκοι παραδόθηκαν σιδηροδρομικώς από τη Ρωσία μέσω Καζακστάν και Τουρκμενιστάν.
Μία από τις πηγές είπε ότι ορισμένα φορτία βενζίνης στάλθηκαν από το Ιράν σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράκ, με φορτηγό.

Το Ιράν είναι παραγωγός πετρελαίου και έχει τα δικά του διυλιστήρια, αλλά πρόσφατα η κατανάλωσή του ξεπέρασε την εγχώρια παραγωγή καυσίμων, ειδικά στις βόρειες επαρχίες του, δήλωσε ένας έμπορος στην αγορά προϊόντων πετρελαίου της Κεντρικής Ασίας.
Η Ρωσία είχε προμηθεύσει μικρούς όγκους καυσίμων στο Ιράν με δεξαμενόπλοιο μέσω της Κασπίας Θάλασσας, όπως συνέβη το 2018, δήλωσαν δύο έμποροι που γνωρίζουν το θέμα.

Ντίζελ και βενζίνη στο Ιράν

Οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου ενδιαφέρονται επί του παρόντος να εξάγουν ντίζελ και βενζίνη στο Ιράν σιδηροδρομικώς, καθώς οι εξαγωγές δια θαλάσσης αντιμετωπίζουν υψηλούς ναύλους και ανώτατο όριο τιμών που επιβάλλεται από τις χώρες της G7.
Ωστόσο, οι σιδηροδρομικές εξαγωγές αντιμετωπίζουν εμπόδια κατά τη διάρκεια της διαδρομής, ανέφεραν οι πηγές.

"Αναμένουμε ότι οι προμήθειες καυσίμων στο Ιράν θα αυξηθούν φέτος, αλλά ήδη βλέπουμε αρκετά προβλήματα με την επιμελητεία λόγω της σιδηροδρομικής συμφόρησης. Αυτό μπορεί να εμποδίσει την άνθηση των εξαγωγών", δήλωσε μια από τις πηγές που γνωρίζουν τις προμήθειες στο Ιράν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης