Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Birol: Ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου το β΄6μηνο του 2023

Birol: Ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου το β΄6μηνο του 2023
Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια πτώση της ρωσικής προσφοράς

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει ελλείψεις το δεύτερο εξάμηνο του 2023, γεγονός που θα ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου, δήλωσε χθες (12/4) ο Fatih Birol, εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας.

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από τα 80 δολάρια από την αρχή του μήνα, αφού ο OPEC+ εξέπληξε τις αγορές ανακοινώνοντας εθελοντικές περικοπές παραγωγής κατά 1,66 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) έως το τέλος του 2023.Οι παγκόσμιες αγορές αναδιαρθρώθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πέρυσι, με αποτέλεσμα οι χώρες να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους προμήθειας εκτός Ρωσίας.

Η «συνδρομή» των καιρικών συνθηκών

Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια πτώση της ρωσικής προσφοράς, αλλά ένας ηπιότερος χειμώνας φέτος βοήθησε να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, είπε ο Birol. Ωστόσο, ο επόμενος χειμώνας αναμένεται να αποτελέσει πρόκληση για την περιοχή όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό, δήλωσε ο Birol στην Παγκόσμια Ενεργειακή Σύνοδο Κορυφής της Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να τα βγάλει πέρα χωρίς ρωσικό υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η Ρωσία ανακοίνωσε σχέδια τον Φεβρουάριο να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) από τα επίπεδα παραγωγής των 10,2 εκατομμυρίων bpd. Η παγκόσμια κατανάλωση ορυκτών καυσίμων θα μπορούσε να κορυφωθεί πριν από τα τέλη της δεκαετίας του 2020.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης