Τελευταία Νέα
Ενέργεια

G7: Παραμένει στα 60 δολ. το βαρέλι το πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο

G7: Παραμένει στα 60 δολ. το βαρέλι το πλαφόν για το ρωσικό πετρέλαιο

Εντείνονται τα μέτρα για την επιβολή των κυρώσεων

 

Σχετικά Άρθρα
Η Ομάδα των Επτά (G7) θα διατηρήσει το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων ανά βαρέλι για το θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε αξιωματούχος του συνασπισμού, παρά τις αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές του αργού και τις εκκλήσεις ορισμένων χωρών για χαμηλότερο πλαφόν που θα μπορούσε να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

Η G7 και η Αυστραλία πήραν την απόφαση να διατηρήσουν το ανώτατο όριο τις τελευταίες εβδομάδες μετά από αναθεώρηση της τιμής των 60 δολαρίων - που καθορίστηκε τον Δεκέμβριο με στόχο να μειωθεί η ικανότητα της Μόσχας να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε αξιωματούχος σύμφωνα με το Reuters.

Η απόφαση έρχεται μετά από τέσσερις εβδομάδες ανόδου στις τιμές του πετρελαίου που βοηθήθηκαν από τη μείωση της παραγωγής που ανακοίνωσε ο ΟΠΕΚ+, καθώς και από την ανάκαμψη της κινεζικής κατανάλωσης.

Την Δευτέρα τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent και του αμερικανικού αργού διατηρήθηκαν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι.Το ρωσικό αργό πωλείται με έκπτωση περίπου 30 δολαρίων έναντι του Brent, είπε ο αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι του συνασπισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ανώτατο όριο τιμών λειτουργεί τόσο για τον περιορισμό των ρωσικών εσόδων, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα της ενεργειακής αγοράς, αλλά θα συνεχίσουν τον συντονισμό για να εξασφαλίσουν αποτελεσματική παρακολούθηση, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής

Ο συνασπισμός θα εντείνει επίσης τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της επιβολής του ανώτατου ορίου τιμών και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης παραπλανητικών πρακτικών για πρόσβαση σε ασφαλιστικές και άλλες υπηρεσίες συνασπισμού για το πετρέλαιο που διακινείται πάνω από το ανώτατο όριο.

Τα μέλη του συνασπισμού σχεδιάζουν να παράσχουν καθοδήγηση για να βοηθήσουν τους παρόχους υπηρεσιών να εντοπίσουν “κόκκινες σημαίες” για φοροδιαφυγή, όπως χειραγώγηση εντοπισμού θέσης πλοίων ή αποτυχία προσδιορισμού του κόστους αποστολής, φορτίου, τελωνείου και ασφάλισης ξεχωριστά από το ίδιο το πετρέλαιο, είπε ο αξιωματούχος.

Το ανώτατο όριο της τιμής του πετρελαίου απαγορεύει στις εταιρείες της G7 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παρέχουν υπηρεσίες μεταφοράς, ασφάλισης και χρηματοδότησης για το ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου εάν πωληθούν πάνω από το ανώτατο όριο.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία έχουν επίσης επιβάλει περιορισμούς στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Ο αξιωματούχος σημείωσε ότι μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθεστώς κυρώσεων της G7 ήταν αποτελεσματικό "στο να μην περιορίσει τις παγκόσμιες προμήθειες αργού και προϊόντων, ενώ ταυτόχρονα περιόριζε την ικανότητα της Ρωσίας να παράγει έσοδα από εξαγωγές".

Η ΙΕΑ ανέφερε την Παρασκευή ότι τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο τον Μάρτιο αυξήθηκαν κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μηνιαία βάση στα 12,7 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά ήταν ακόμα 43% χαμηλότερα από πέρυσι.

Οι ρωσικές εξαγωγές αργού ήταν σταθερές σε πάνω από 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και οι παγκόσμιες αγορές ήταν σταθερές, δήλωσε ο αξιωματούχος της G7.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης