Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πρωτομαγιά με αυξήσεις στο ρεύμα - Ακριβότερα τέλη για τη μέση τάση – Tι αλλάζει στις ώρες αιχμής

Πρωτομαγιά με αυξήσεις στο ρεύμα - Ακριβότερα τέλη για τη μέση τάση – Tι αλλάζει στις ώρες αιχμής

Αναπροσαρμόζονται επίσης οι χρεώσεις και για τα νοικοκυριά και τους άλλους καταναλωτές στη Χαμηλή Τάση

Αυξήσεις στο λογαριασμό ρεύματος και για τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση Τάση φαίνεται ότι εμπεριέχει η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων χρήσης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής.

Πρόκειται για αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνονται στην απόφαση της ΡΑΕ, σχετικά με τις Χρεώσεις Χρήσης του Ελληνικού́ Δικτυού Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ). Μια απόφαση με την οποία αναπροσαρμόζονται επίσης οι χρεώσεις και για τα νοικοκυριά και τους άλλους καταναλωτές στη Χαμηλή Τάση.

Οι νέες χρεώσεις για όλους τους καταναλωτές στη Χαμηλή και τη Μέση Τάση θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαΐου.  

Σε ότι αφορά στη Μέση Τάση, η βασική τροποποίηση είναι ότι πλέον η χρέωση ισχύος υπολογίζεται βάσει της μέσης ισχύος στις ώρες αιχμής αντί της μέγιστης του μήνα. Μάλιστα οι περίοδοι αιχμής αλλάζουν πέντε φορές μέσα στο έτος.

Σε περίπτωση που η μέση ισχύς στις ώρες αιχμής είναι μεγαλύτερη από τη μέγιστη ισχύ του μήνα, όπως ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς, τότε μία δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τις βιομηχανίες στη Μέση Τάση, των οποίων οι σχετικές χρεώσεις θα αυξηθούν σημαντικά σε μία ήδη βεβαρυμμένη περίοδο, εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού κόστους ρεύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της EBIKEN (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) με την παλαιά μέθοδο η χρέωση ισχύος ήταν 1,097 ευρώ/ΚW/ μήνα και γίνεται 42 ευρώ/ΚVA/έτος, που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 ευρώ/KW/μήνα. Αντιστοίχως, η χρέωση ενέργειας από 0,0028 ευρώ/KWh, διαμορφώνεται στα 0,00413 ευρώ/KWh.

Ας σημειωθεί ότι όπως και στη Χαμηλή Τάση (οικιακά, επαγγελματικά τιμολόγια κλπ), έτσι και για τους καταναλωτές στη Μέση Τάση (κυρίως βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις) η χρέωση χρήσης για το δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) αποτελείται από δύο διακριτά σκέλη, τη χρέωση ισχύος και τη χρέωση ενέργειας.

Τιμολόγια και περίοδοι αιχμής

Τα νέα τιμολόγια εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ μετά από σχετική εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, για τον οποίο το απαιτούμενο συνολικό έσοδο από τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητες για το 2023 έχει οριστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε 981.774.885 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις περιόδους αιχμής όπως αυτές ορίστηκαν από τη ΡΑΕ κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πέντε και συγκεκριμένα :

Από 1/1 ως 15/2 και κατά τις ώρες από 10.00-14.00 καθώς και 18.00-21.00, δηλαδή συνολικά 7 ώρες κάθε ημέρα.

Από 16/2 ως 15/5 από 10.00 ως 14.00 (4 ώρες κάθε ημέρα)

Από 16/5 ως 15/8 από 11.00 ως 17.00 (6 ώρες κάθε ημέρα)

Από 16/8 ως 15/11 από 12.00-14.00 και από 19.00-21.00 (4 ώρες κάθε ημέρα) και

Από 16/11ως 31/12 από 10.00 ως 14.00 και από 18.00 ως 21.00 (7 ώρες κάθε ημέρα).

Τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και η ΡΑΕ στα κείμενά τους δέχονται ότι ο αριθμός των ωρών που εντάσσονται στις Περιόδους Αιχμής μπορεί να είναι μεγαλύτερος για τους μήνες που το Δίκτυο ενδέχεται να βρεθεί́ πραγματικά́ υπό́ πίεση λόγω υψηλής φόρτισης.

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής μάλιστα εξηγώντας τη νέα πρακτική: «τα υψηλά́ φορτία του χειμώνα και του θέρους αφενός επιβάλλουν νέες επενδύσεις στο Δίκτυο (πάγια κόστη) και αφετέρου αυξάνουν τις απώλειες του Δικτύου. Η αύξηση των ωρών που εντάσσονται στις Περιόδους Αιχμής κατά́ τον χειμώνα και το θέρος αντικατοπτρίζει, λοιπόν, τα υψηλοτέρα φορτία που υφίσταται το Δίκτυο σε αυτές τις δυο εποχές και παρέχει κοστοστρεφή κίνητρα στους Καταναλωτές για χρονική́ μετάθεση της κατανάλωσής τους”

Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει ότι ο καθορισμός των προτεινομένων Περιόδων Αιχμής Φορτιού Δικτυού γίνεται βάσει των δεδομένων φόρτισης του Δικτύου κατά τα προηγούμενα δυο έτη, με τρόπο ώστε αυτές να μην μεταβάλλονται συνεχώς, να είναι γνωστές εκ των προτέρων, και να διευκολύνουν τους χρήστες για τη διαμόρφωση του προφίλ κατανάλωσής τους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης