Διεθνή

State Department: Έγκριση του «πακέτου» για τα τουρκικά F-16

State Department: Έγκριση του «πακέτου» για τα τουρκικά F-16
Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές και να βοηθήσει στην υπεράσπιση της πατρίδας της και του προσωπικού των ΗΠΑ που βρίσκεται εκεί.

Στην επίσημη ειδοποίηση του Κογκρέσου για την έγκριση της πώλησης εξαρτημάτων που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των πτήσεων των μαχητικών F-16, προχώρησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη ειδοποίηση αφορά ένα προγενέστερο αίτημα αγοράς αμυντικού εξοπλισμού (αξίας 260 εκατομμυρίων δολαρίων), το οποίο δεν σχετίζεται καθόλου με το αίτημα της αναβάθμισης των κιτ εκσυγχρονισμού και της αγοράς νέων μαχητικών (αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων). Σχετικά με το δεύτερο αίτημα, η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιλέξει να μην στείλει την επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο, καθώς συνεχίζει να λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις έντονες ενστάσεις που έχουν διατυπώσει κορυφαίοι Αμερικανοί νομοθέτες.

Η ειδοποίηση που στάλθηκε στο Κογκρέσο αφορά ραντάρ και αναβαθμίσεις λογισμικού των ηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα Automatic Ground Collision Avoidance System (AGCAS). Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αυτή η προτεινόμενη πώληση:

-θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλοντας στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και στη διασφάλιση της ασφάλειας πτήσεων για τα υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας.

-θα βελτιώσει την ικανότητα της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές και να βοηθήσει στην υπεράσπιση της πατρίδας της και του προσωπικού των ΗΠΑ που βρίσκεται εκεί.

-δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Η ανακοίνωση για την επιστολή της κυβέρνησης στο Κογκρέσο

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποφάσισε να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση αμυντικών ειδών και υπηρεσιών στην κυβέρνηση της Τουρκίας για την υποστήριξη της αναβάθμισης του υπάρχοντος στόλου αεροσκαφών F-16 και σχετικού εξοπλισμού, με εκτιμώμενο κόστος 259 εκατομμύριων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση σήμερα.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας ζήτησε να αγοράσει αμυντικά είδη και υπηρεσίες για να υποστηρίξει τον στόλο αεροσκαφών F-16, για να συμπεριλάβει αναβαθμίσεις λογισμικού των αεροηλεκτρονικών συστημάτων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πτήσεων (OFP) με την ικανότητα ‘Automatic Ground Collision Avoidance System’ (AGCAS), τροποποιήσεις λογισμικού για να καταστεί δυνατή η ενσωμάτωση του Πολυλειτουργικού Συστήματος Διανομής Πληροφοριών ‘Block Upgrade II’ (MIDS BU II) που προμηθεύεται χωριστά, αναβαθμίσεις hardware και software, απόρρητα και μη απόρρητα λογισμικά και υποστήριξη λογισμικού, εξοπλισμό υποστήριξης, κατάρτισης, ανταλλακτικά και ανταλλακτικά επισκευής, υπηρεσίες μηχανικής, τεχνικής και υλικοτεχνικής υποστήριξης της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των εργολάβων και άλλα συναφή στοιχεία υλικοτεχνικής και προγραμματικής υποστήριξης.

Αυτή η προτεινόμενη πώληση θα υποστηρίξει τους στόχους εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών συμβάλλοντας στη βελτίωση της διαλειτουργικότητας της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ και στη διασφάλιση της ασφάλειας πτήσεων για τα υπάρχοντα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας.

Η προτεινόμενη πώληση θα βελτιώσει την ικανότητα της Τουρκίας να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές και να βοηθήσει στην υπεράσπιση της πατρίδας της και του προσωπικού των ΗΠΑ που βρίσκεται εκεί.

Η προτεινόμενη πώληση αυτού του εξοπλισμού και υποστήριξης δεν θα αλλάξει τη βασική στρατιωτική ισορροπία στην περιοχή.

Ο κύριος ανάδοχος θα είναι η Lockheed Martin Aeronautics Company of Fort Worth, TX. Δεν έχουν προταθεί γνωστές συμφωνίες αντιστάθμισης σε σχέση με αυτήν την πιθανή πώληση.

Η υλοποίηση αυτής της πώλησης δεν απαιτεί την ανάθεση εκπροσώπων της κυβέρνησης των ΗΠΑ ή των εργολάβων στην Τουρκία.

Δεν θα υπάρξει καμία αρνητική επίπτωση στην αμυντική ετοιμότητα των ΗΠΑ ως αποτέλεσμα αυτής της προτεινόμενης πώλησης.

Αυτή η ειδοποίηση για πιθανή πώληση απαιτείται από το νόμο. Η περιγραφή και η αξία σε δολάρια είναι για την υψηλότερη εκτιμώμενη ποσότητα και αξία σε δολάρια με βάση τις αρχικές απαιτήσεις. Η πραγματική αξία σε δολάρια θα είναι χαμηλότερη ανάλογα με τις τελικές απαιτήσεις, την αρχή του προϋπολογισμού και τις υπογεγραμμένες συμφωνίες πώλησης, εάν και όταν συναφθούν».

Η Ανακοίνωση του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε το Κογκρέσο σχετικά με μια πιθανή αγορά (μέσω του Προγράμματος Διεθνών Στρατιωτικών Πωλήσεων) αναβαθμίσεων λογισμικού ηλεκτρονικών συστημάτων για τον υπάρχοντα στόλο μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, αξίας έως και 259 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Τουρκία είναι ένας μακροχρόνιος και πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας να αναβαθμίσει τα αεροηλεκτρονικά συστήματά του στόλου των F-16. Αυτή η πιθανή πώληση θα ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ μέσω της αναβάθμισης των συστημάτων επικοινωνιών και μέσω αναβαθμίσεων για τη βελτίωση των μέτρων ασφαλείας, όπως για παράδειγμα των συστημάτων αποφυγής σύγκρουσης εδάφους. Πρόκειται για ένα ζήτημα διαλειτουργικότητας και βασικής ασφάλειας πτήσης τόσο για την Τουρκία όσο και για όλους τους συμμάχους και εταίρους που συμμετέχουν σε κοινές αποστολές με την Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία έχουν μακροχρόνιους δεσμούς άμυνας και ασφάλειας και η συνεχιζόμενη διαλειτουργικότητα της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ παραμένει κρίσιμη προτεραιότητα».


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης