Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Προειδοποίηση ΗΠΑ για «παραβίαση» του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού ESPO

Προειδοποίηση ΗΠΑ για «παραβίαση» του πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού ESPO
Οι ΗΠΑ προειδοποιούν τις εταιρείες για την αποφυγή ανώτατων ορίων τιμών του πετρελαίου της Ρωσίας μέσω του αγωγού ESPO, γράφει το Reuters
Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ δημοσίευσε μια προειδοποίηση προς τις αμερικανικές εταιρείες τη Δευτέρα 17/4 για πιθανές υπεκφυγές του ρωσικού ανώτατου ορίου τιμής πετρελαίου του αργού πετρελαίου που εξάγεται μέσω του αγωγού Ανατολικής Σιβηρίας Ειρηνικού Ωκεανού (ESPO) και των λιμανιών στην ανατολική Ρωσία.
Το Γραφείο Ελέγχου Ξένων Περιουσιακών Στοιχείων (OFAC) στο υπουργείο δήλωσε ότι γνωρίζει αναφορές ότι ο ESPO και άλλα είδη αργών πετρελαίων που εξάγονται μέσω λιμανιών του Ειρηνικού, όπως το Kozmino, ενδέχεται να διαπραγματεύονται πάνω από το πλαφόν των 60 δολαρίων που έχει επιβληθεί στη Ρωσία από τις δυτικές χώρες και ότι εταιρίες των ΗΠΑ ενδέχεται να έχουν παράσχει εν αγνοία τους υπηρεσίες για αυτές τις συναλλαγές.

Η Ομάδα των G7, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, και η ΕΕ έχουν θέσει πλαφόν στις ρωσικές αποστολές αργού πετρελαίου από τα τέλη του περασμένου έτους ως μέρος των κυρώσεων στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
«Αυτοί οι πάροχοι υπηρεσιών των ΗΠΑ ενδέχεται να μην γνωρίζουν ότι παρέχουν καλυπτόμενες υπηρεσίες που αφορούν ρωσικό πετρέλαιο που αγοράζεται πάνω από το ανώτατο όριο τιμής, καθώς τα άτομα που δεν εμπλέκονται στις εξαγωγές μπορεί να έχουν παράσχει ελλιπή ή ψευδή τεκμηρίωση ή να έχουν χρησιμοποιήσει άλλες παραπλανητικές πρακτικές», ανέφερε η OFAC.

Η προειδοποίηση, η πρώτη του είδους της που σχετίζεται με το ανώτατο όριο τιμής.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος του πλαφόν τιμών, οι εταιρείες στις χώρες της G7 και στην ΕΕ επιτρέπεται να παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες μεταφοράς, ασφάλισης και χρηματοδότησης ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου μόνο εάν πωλούνται πάνω από το πλαφόν.
Η OFAC είπε ότι ορισμένα δεξαμενόπλοια μπορεί να χειραγωγούν τα συστήματα αυτόματης αναγνώρισής τους, μια πρακτική γνωστή ως πλαστογράφηση, για να κρύψουν τις κλήσεις τους στο Kozmino ή σε άλλα λιμάνια.

Η πλαστογράφηση μπορεί επίσης να κρύψει τις μεταφορές από πλοίο σε πλοίο για να συγκαλύψει την προέλευση του ρωσικού πετρελαίου.
Το γραφείο είπε ότι οι πλοιοκτήτες και άλλοι πάροχοι υπηρεσιών μπορούν να χρησιμοποιήσουν αρχεία και βεβαιώσεις από παράγοντες της αγοράς πετρελαίου ότι το ρωσικό πετρέλαιο που εξυπηρετούν αγοράστηκε κάτω από το ανώτατο όριο για να αποφευχθούν κυρώσεις.

Πρόστιμα

Τα άτομα ή οι εταιρείες που αποφεύγουν ή παραβιάζουν το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσαν να υποβληθούν σε αστικές ή ποινικές ενέργειες επιβολής, δήλωσε η OFAC.
Η Rapidan Energy Group, μια εταιρεία ανάλυσης ενεργειακής πολιτικής, είπε ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να περιλαμβάνουν πρόστιμα.

Η προειδοποίηση είπε στους μεσίτες εμπορευμάτων και στους εμπόρους ότι τα έξοδα αποστολής, ναύλων και ασφάλισης δεν περιλαμβάνονται στα ανώτατα όρια τιμών, αλλά ότι η αποτυχία λεπτομέρειας αυτών των δαπανών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρύψει τις αγορές ρωσικού πετρελαίου πάνω από το ανώτατο όριο.
Η OFAC συνέστησε επίσης στους εμπόρους να διατηρούν έγγραφα που δείχνουν ότι το ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου αγοράστηκαν στο ή κάτω από το ανώτατο όριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης