Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Gazprom: H Ευρώπη θα δυσκολευτεί να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα

Gazprom: H Ευρώπη θα δυσκολευτεί να γεμίσει τις αποθήκες φυσικού αερίου για τον επόμενο χειμώνα
Η ρωσική εταιρεία εκτιμά ότι στις 16 Απριλίου, η αποθήκευση στην Ευρώπη περιείχε 56,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα

Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρώπη να ξαναγεμίσει την αποθήκευση φυσικού αερίου στα επίπεδα του περασμένου έτους, αφού η ήπειρος ολοκλήρωσε τη χειμερινή περίοδο θέρμανσης με σχετικά χαμηλά αποθέματα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχώρησε πέρυσι σε μεγάλες επενδύσεις σε εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και ενέκρινε κανονισμό για την ενίσχυση της αποθήκευσης προκειμένου να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε έλλειψη μετά τη συρρίκνωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Gazprom ανακοίνωσε ότι στις 16 Απριλίου, η αποθήκευση στην Ευρώπη περιείχε 56,6 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου, από 58 bcm την ίδια περίοδο του 2020, στην αρχή της πανδημίας COVID-19.

Τι υποστηρίζει η ρωσική εταιρεία

Σε μήνυμά της στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης Telegram, η Gazprom είπε ότι η Ευρώπη βοηθήκε από τις σχετικά ήπιες καιρικές συνθήκες, κάτι που μπορεί να μην συμβαίνει το επόμενο έτος.

Η επανάληψη της πλήρωσης του αποθηκευτικού χώρου θα μπορούσε να γίνει «μια μη τετριμμένη εργασία» για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, δήλωσε η Gazprom.

"Αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να γίνει, δεδομένων των πολιτικών αποφάσεων που αποσκοπούν στην άρνηση εισαγωγής φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Ο όγκος του φυσικού αερίου που διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον ανταγωνισμό για το LNG", ανέφερε η Gazprom.

Οι περσινές ευρωπαϊκές εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ήταν 62 bcm, 60% χαμηλότερες από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, δείχνουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Φέτος, οι ρωσικές παραδόσεις στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν στα 25 bcm, με την προϋπόθεση ότι οι ροές μέσω του αγωγού TurkStream και μέσω της Ουκρανίας είναι σύμφωνες με τους όγκους του Δεκεμβρίου 2022, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης