Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αναλυτές στο Montel: Οι τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ θα αυξηθούν τον Σεπτέμβριο καθώς σγίγγει ο κλοιός της αγοράς

Αναλυτές στο Montel: Οι τιμές φυσικού αερίου στην ΕΕ θα αυξηθούν τον Σεπτέμβριο καθώς σγίγγει ο κλοιός της αγοράς
Οι τιμές του TTF θα μπορούσαν να αυξηθούν, δήλωσε ο Claudio Steuer, διευθυντής της SyEnergy Consulting, σημειώνοντας το γεγονός ότι οι τιμές ήταν διπλάσιες από τον μέσο όρο του 2016-21

Οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου πρόκειται να παραμείνουν χαμηλές μέχρι το τέλος του καλοκαιριού εν μέσω ισχυρών εισαγωγών LNG και ισχυρής αποθήκευσης. Ωστόσο, θα εκτιναχθούν τον Σεπτέμβριο λόγω του αυξημένου παγκόσμιου ανταγωνισμού για τα υγρά καύσιμα και τους κινδύνους του χειμερινού εφοδιασμού, είπαν οι αναλυτές στο Montel.

Μάλιστα, το TTF έχει μειωθεί στο μισό σε ετήσια βάση το 2023, αλλά την ίδια ώρα παραμένει διπλάσιο από το μέσο όρο που παρατηρήθηκε μεταξύ 2016-21. Οι τιμές είναι πολύ πιθανό να μείνουν περιορισμένες το καλοκαίρι εν μέσω ισχυρής προσφοράς LNG, ειδικά εάν οι μονάδες αποθήκευσης γέμιζαν ταχύτερα από το αναμενόμενο, είπαν οι αναλυτές.

«Διαπιστώνουμε πτωτική τάση για τις τιμές TTF, εάν οι αποθήκες γεμίσουν νωρίς και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε προσωρινή συσσώρευση πλωτών αποθηκευτικών χώρων LNG πριν από τον χειμώνα», δήλωσε η Laura Page, ανώτερη αναλύτρια LNG στην Kpler.

Ρεκόρ εισαγωγών

Η Kpler αναμένει ότι ο στόχος της ΕΕ θα φτάσει το 90% των πλήρους αποθηκευτικών μονάδων έως την 1η Νοεμβρίου, προκειμένου να επιτευχθεί μέχρι τα τέλη Αυγούστου ή τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη νωρίτερα, δήλωσε η συμβουλευτική Icis την Τετάρτη (18/4), αν και μια έκθεση της Ines προειδοποίησε ότι οι γερμανικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αδειάσουν μέχρι τον Ιανουάριο σε περίπτωση ακραίου χειμώνα.

Η Ευρώπη φαινόταν πιθανό να συνεχίσει να εισάγει LNG σε επίπεδα ρεκόρ μέχρι το φθινόπωρο, ανέφερε το Montel την Πέμπτη (19/4).

Ωστόσο, η αναπλήρωση αποθεμάτων στην Ασία θα μπορούσε να προσφέρει ένα κατώτατο όριο στις παγκόσμιες τιμές. «Με την ασιατική ζήτηση LNG που θα αυξηθεί από τον Αύγουστο, αυτό μπορεί να μεταφραστεί σε JKM σε premium έναντι του TTF», είπε ο Page.

Η Ευρώπη προσφέρει premium στις ασιατικές τιμές LNG μέχρι τον Σεπτέμβριο, μετά τον οποίο οι περιοχές ενδέχεται να αρχίσουν να ανταγωνίζονται για διαθέσιμα φορτία spot.

«Οι Ασιάτες αγοραστές πιθανότατα θα χρειαστεί να ξαναγεμίσουν αποθέματα αποθήκευσης καθώς πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι, κάτι που μπορεί να χρησιμεύσει ως κατώτατο όριο για τις τιμές spot», δήλωσε ο Samuel Reynolds, ενεργειακός αναλυτής της Ασίας στο Institute for Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).

Στο επίκεντρο η αβεβαιότητα

Τέλος, oι τιμές του TTF θα μπορούσαν να αυξηθούν, δήλωσε ο Claudio Steuer, διευθυντής της SyEnergy Consulting, σημειώνοντας το γεγονός ότι οι τιμές ήταν διπλάσιες από τον μέσο όρο του 2016-21, κάτι που «δεν αποτελεί σημάδι μιας ήπιας αγοράς».

Ωστόσο, οι αναλυτές αρνήθηκαν να προσφέρουν ένα εύρος τιμών καθώς οι μεταβλητές παρέμειναν.

Για παράδειγμα, η νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα κοινών αγορών θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές εισαγωγής και να ασκήσει πίεση στο TTF, δήλωσε η Ana Maria Jaller-Makarewicz, αναλύτρια Ευρώπης στην IEEFA. Ο πρώτος κοινός διαγωνισμός αγοράς φυσικού αερίου θα ξεκινήσει στις 25 Απριλίου στο πιο πρόσφατο μέτρο της ΕΕ για να αποφευχθεί η επιστροφή στις υψηλές τιμές ενέργειας ρεκόρ του περασμένου έτους.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης