LionLink: Το μεγάλο project Βρετανίας, Ολλανδίας για την ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας

LionLink: Το μεγάλο project Βρετανίας, Ολλανδίας για την ενίσχυση της ενεργειακής τους ασφάλειας
Η διασύνδεση "LionLink" θα μπορεί να μεταφέρει ισχύ 1,8 GW στη Βρετανία από ένα ολλανδικό αιολικό πάρκο ή τον ίδιο όγκο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Βρετανία στην Ολλανδία
Η Ολλανδία και η Βρετανία σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη διασυνοριακή σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης που θα συνδέεται με ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο, δήλωσαν οι υπουργοί Ενέργειας τους τη Δευτέρα 24/4, στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. 

"LionLink"

Η διασύνδεση "LionLink" θα μπορεί να μεταφέρει ισχύ 1,8 GW στη Βρετανία από ένα ολλανδικό αιολικό πάρκο ή τον ίδιο όγκο ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται στη Βρετανία στην Ολλανδία, ανέφεραν σε δήλωσή τους πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών για την ενέργεια, στην Οστάνδη του Βελγίου.
Η σύνδεση, που αναπτύσσεται από το βρετανικό National Grid και τον ολλανδικό φορέα εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας TenneT, θα μεταφέρει αρκετή από την πλεονάζουσα ενέργεια μεταξύ των χωρών για να τροφοδοτήσει την ολλανδική επαρχία Zuid-Holland ή τις βρετανικές πόλεις Μπέρμιγχαμ και Μάντσεστερ μαζί, είπαν οι υπουργοί, χωρίς να διευκρινίσουν ακριβώς τη διαδρομή του καλωδίου.

«Αυτή η νέα σύνδεση ενισχύει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και την ενεργειακή ανεξαρτησία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Ενέργειας Rob Jetten σε δήλωση.
Ο υπουργός Ενέργειας της Βρετανίας Grand Schapps είπε ότι οι χώρες «στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα στη Ρωσία του Putin ότι οι μέρες της κυριαρχίας του στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας έχουν τελειώσει».

Η Βρετανία και η Ολλανδία έχουν επί του παρόντος μία διασύνδεση τροφοδοσίας, τη σύνδεση 1GW BritNed.

Το νέο έργο είναι μέρος μιας ευρύτερης δέσμευσης που θα κάνουν τη Δευτέρα οι κυβερνήσεις εννέα χωρών γύρω από τη Βόρεια Θάλασσα, για την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή καθώς προσπαθούν να αποφύγουν την επανάληψη της υπερβολικής εξάρτησής τους από μια μοναδική ξένη πηγή όπως η Ρωσία.

Οι ηγέτες των χωρών θα δεσμευτούν να κατασκευάσουν γρήγορα αιολικά πάρκα και να αναπτύξουν ενεργειακά «νησιά», ή συνδεδεμένες υπεράκτιες τοποθεσίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με προσχέδιο της διακήρυξης της συνόδου κορυφής που είδε το Reuters.
Οι χώρες, οι οποίες περιλαμβάνουν επίσης τη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Νορβηγία, στοχεύουν να αναπτύξουν μια συνδυασμένη υπεράκτια αιολική ισχύ 120 GW έως το 2030, ανέφερε το προσχέδιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης