Ενέργεια

ΗΠΑ: Οι ηλεκτροπαραγωγοί υποχρεώνονται να υιοθετήσουν τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα

ΗΠΑ: Οι ηλεκτροπαραγωγοί υποχρεώνονται να υιοθετήσουν τεχνολογίες δέσμευσης άνθρακα
Η EPA του Biden θα εκδώσει νέους κανόνες προς τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας που βασίζονται στη δέσμευση άνθρακα

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να υποχρεώσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο να εγκαταστήσουν τεχνολογία για τη δέσμευση των εκπομπών άνθρακα, ανέφεραν πηγές, καθώς η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden θεσπίζει νέους κανόνες για να βοηθήσει στην απαλλαγή του τομέα της ενέργειας από άνθρακα σε 12 χρόνια.

Τα πρότυπα

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος αναμένεται αυτή την εβδομάδα να αποκαλύψει τα πρότυπα για νέους και υπάρχοντες σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής, οι οποίοι εκτοξεύουν περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στις ΗΠΑ, ανέφεραν δύο πηγές.
Οι κανόνες θα αντικαταστήσουν τον νόμο για την αμερικανική καθαρή ενέργεια του πρώην προέδρου Donald Trump και το Σχέδιο Καθαρής Ενέργειας του πρώην Προέδρου Barack Obama, τα οποία ακυρώθηκαν από τα δικαστήρια.

Περισσότερο από ένα χρόνο στα σκαριά, τα πρότυπα θα πρέπει να βασίζονται στη δυνατότητα ενός εργοστασίου να μειώσει τις εκπομπές μέσω της τεχνολογίας δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), σύμφωνα με ειδικούς του δικαίου του καθαρού αέρα και εκπροσώπους της βιομηχανίας σε συνομιλίες με την EPA.
Οι εταιρείες κοινής ωφέλειας μπορεί να χρειαστεί να αποφασίσουν εάν θέλουν να κατασκευάσουν νέες εγκαταστάσεις αερίου βασικού φορτίου με τεχνολογία CCS ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μηδενικών εκπομπών.

Οι πολιτείες θα αναπτύξουν σχέδια για τη συμμόρφωση των εγκαταστάσεων τους.

«Αυτά τα πρότυπα θα μπορούσαν να ισοπεδώσουν τους όρους ανταγωνισμού μεταξύ νέων μονάδων φυσικού αερίου και νέων ΑΠΕ», δήλωσε ο Thomas Schuster, επικεφαλής του Sierra Club στην Πενσυλβάνια.
Τα περισσότερα νέα εργοστάσια αερίου δεν πληρώνουν επί του παρόντος τις εκπομπές ή άνθρακα, επομένως οι κανόνες θα μπορούσαν να δυσκολέψουν τον ανταγωνισμό με την ηλιακή και την αιολική ενέργεια.

Ο Biden έχει δεσμευτεί ότι η επιχείρηση ηλεκτρικής ενέργειας θα απελευθερωθεί από τον άνθρακα έως το 2035.
Σύμφωνα με τον νόμο για τον καθαρό αέρα, τα πρότυπα πρέπει να βασίζονται στο «καλύτερο σύστημα μείωσης των εκπομπών», τεχνολογίες που θεωρούνται προσιτές και τεχνικά εφικτές.

Η πρόταση θα αντικατοπτρίζει δύο σημαντικές εξελίξεις για να διασφαλιστεί ότι οι κανόνες είναι νομικά υπερασπίσιμοι.

Το ένα, μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τον περασμένο Ιούλιο, απαγόρευσε στην EPA να αναγκάσει μια αλλαγή σε όλο το σύστημα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά της επέτρεψε να εκδώσει κανόνες για τις εγκαταστάσεις.
Δεύτερον, ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού δημιούργησε εκπτώσεις φόρου καθιστώντας τη δέσμευση άνθρακα και το υδρογόνο πιο προσιτά και επιβεβαίωσε την εξουσία της EPA να ρυθμίζει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής.

Ο νόμος προσφέρει περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά κίνητρα καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των πιστώσεων κατά 70% για κάθε τόνο άνθρακα που δεσμεύεται και δεσμεύεται.
"Εάν κατασκευάζετε ένα νέο απολιθωμένο [εγκατάσταση], πρέπει να ελέγχει τις εκπομπές του", είπε η Lissa Lynch, διευθύντρια της ομοσπονδιακής νομικής ομάδας στο Συμβούλιο Άμυνας Φυσικών Πόρων.

Η υπάρχουσα τεχνολογία μπορεί να συλλάβει και να αποθηκεύσει περίπου το 90% των εκπομπών άνθρακα. είπε η Lynch.
Η EPA θα μπορούσε να θέσει διαφορετικά πρότυπα για τα εργοστάσια, εφαρμόζοντας αυστηρά μέτρα για εκείνα που λειτουργούν συνεχώς και πιο εύκολα για τα εργοστάσια "αιχμής" που λειτουργούν σε υψηλή ζήτηση ενέργειας, είπε ο Lynch.

Καθαρότερη δύναμη

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (ΕΙΑ) των ΗΠΑ δείχνουν ότι τα ορυκτά καύσιμα αντιπροσώπευαν περισσότερο από το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ το 2022, με το 60% αυτής να προέρχεται από αέριο και το 40% από άνθρακα.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 21,5%, με την πυρηνική ενέργεια να αποτελεί το υπόλοιπο.

Η ΕΙΑ προέβλεψε ότι φέτος, το 54% της νέας γενιάς (21GW) θα είναι ηλιακή και το 14% θα είναι φυσικό αέριο (7,5GW).
Η ομοσπονδιακή εταιρεία κοινής ωφελείας TVA έχει την πιο προγραμματισμένη χωρητικότητα φυσικού αερίου στα 5 GW ακολουθούμενη από επενδυτική εταιρεία Duke Energy (DUK.N) με προγραμματισμένη 3 GW.

Πηγές χωρίς άνθρακα 

Το χαρτοφυλάκιο της TVA τις επόμενες δεκαετίες θα περιλαμβάνει πηγές χωρίς άνθρακα «και πηγές όπως το φυσικό αέριο που συμπληρώνουν αυτή την ποικιλομορφία χωρίς να θυσιάζονται τα ποσοστά ή η αξιοπιστία», είπε ένας εκπρόσωπος.
Η Duke σχεδιάζει το φυσικό αέριο να είναι μέρος του μείγματός του, αλλά «λειτουργεί λιγότερο ως παραγωγή βασικού φορτίου και ως πόρος αιχμής/ράμβωσης με την πάροδο του χρόνου για να εξισορροπηθεί η μεταβλητότητα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», είπε ένας εκπρόσωπος.

Ορισμένοι εκπρόσωποι της βιομηχανίας σημείωσαν σε σχόλια στην EPA πέρυσι ότι δεν πιστεύουν ότι τα πρότυπα των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής πρέπει να βασίζονται στη δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, με την Εθνική Ένωση Μεταλλείων να λέει ότι δεν είναι μια "επαρκώς δοκιμασμένη τεχνολογία".

Η ομάδα ανέφερε την αποτυχία ενός έργου στο Τέξας με το όνομα Petra Nova, το οποίο καταστράφηκε το 2020.

Η Utility Southern Company (SO.N), η οποία καταργεί σταδιακά τον μεγάλο στόλο παραγωγής άνθρακα, είπε ότι οι νέοι αεριοστρόβιλοι θα πρέπει να ευνοηθούν «για την προστασία των αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ».
Η Southern, η οποία διαχειρίζεται επίσης το Εθνικό Κέντρο δέσμευσης άνθρακα με το Υπουργείο Ενέργειας, είπε ότι η εμπορική ανάπτυξη της τεχνολογίας δέσμευσης άνθρακα "απέχει πολλά χρόνια" παρά τις δυνατότητες μείωσης του κόστους του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης