Εξοικονόμηση

Solarpower Europe: Τα φωτοβολταϊκά εξοικονομούν το 84% του λειτουργικού κόστους μιας αντλίας θερμότητας

Solarpower Europe: Τα φωτοβολταϊκά εξοικονομούν το 84% του λειτουργικού κόστους μιας αντλίας θερμότητας
Ενώ στην Ισπανία ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών και αντλίας θερμότητας εξοικονομεί 84% του κόστους θέρμανσης, η εξοικονόμηση στη Γερμανία είναι χαμηλότερη στο 62%

Η λειτουργία μιας αντλίας θερμότητας με ηλιακή ενέργεια που παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για οικονομική εξοικονόμηση, αναφέρει το PV Europe.
Αλλά για να εκμεταλλευτούν αυτό το δυναμικό, ακόμη και με χαμηλές τιμές φυσικού αερίου, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πρέπει να πράξουν τα δέοντα.

Η αντλία θερμότητας θεωρείται μια καλή λύση για την απεξάρτηση του κτιριακού τομέα.
Για να αποφευχθεί το κόστος στον κοινόχρηστο λογαριασμό, από τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, είναι καλή ιδέα να συνδυαστεί με ένα ηλιακό σύστημα.
Αυτό εξοικονομεί έως και 84% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας που προκύπτει για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας.

Τρεις χώρες συγκρίθηκαν

Αυτό είναι ένα από τα αποτελέσματα μελέτης της Solarpower Europe (SPE), την οποία δημοσίευσε η ευρωπαϊκή ένωση ως μέρος της έκθεσης «Solar Powers Heat 2023».
Οι αναλυτές συνέκριναν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη λειτουργία της αντλίας θερμότητας με και χωρίς επί τόπου παραγόμενη ηλιακή ενέργεια στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία.
Φυσικά, υπάρχουν και διαφορές.

Ενώ η ηλιακή ακτινοβολία είναι υψηλότερη και η ζήτηση θέρμανσης χαμηλότερη στις δύο νότιες χώρες, η κατάσταση είναι διαφορετική στη Γερμανία.
Επιπλέον, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας του ηλιακού συστήματος συμπίπτει με μια πιθανή ζήτηση ψύξης από την αντλία θερμότητας το καλοκαίρι.
Αυτό αυξάνει περαιτέρω το μερίδιο της ηλιακής ηλεκτρικής ενέργειας στην αντλία θερμότητας στις νότιες χώρες.

Μόνο στη Γερμανία, είναι δυνατή η εξοικονόμηση 62%.

Τα αποτελέσματα είναι αντίστοιχα διαφορετικά.
Ενώ στην Ισπανία ο συνδυασμός φωτοβολταϊκών και αντλίας θερμότητας εξοικονομεί 84% του κόστους θέρμανσης, η εξοικονόμηση στη Γερμανία είναι χαμηλότερη στο 62%.
Στην Ιταλία, η ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια στην αντλία θερμότητας αποφέρει επίσης πολύ υψηλή εξοικονόμηση 83%.
Αυτά τα στοιχεία ισχύουν για μεσαίου μεγέθους νοικοκυριά.

Οι εξοικονομήσεις αυτού του μεγέθους είναι πράγματι δυνατές εάν οι τιμές του φυσικού αερίου πέφτουν στα προ κρίσης επίπεδα των 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα κατά μέσο όρο.
Ωστόσο, οι πολιτικοί πρέπει στη συνέχεια να το υποστηρίξουν ενεργά.
Οι αναλυτές της SPE έχουν εντοπίσει πέντε σημεία που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Κατάργηση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα

Καταρχάς, πρέπει να καταργηθούν όλες οι επιδοτήσεις για τη θέρμανση με φυσικό αέριο για να δημιουργηθούν ίσοι όροι ανταγωνισμού για τις αντλίες θερμότητας ή άλλα συστήματα ηλιακής-ηλεκτρικής θέρμανσης. Επιπλέον, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα χαμηλότερο όριο για την τιμή των εκπομπών CO2 από τα ορυκτά συστήματα θέρμανσης.
Για να διασφαλιστεί ότι τα κοινωνικά μειονεκτούντα νοικοκυριά δεν θα επιβαρύνονται υπερβολικά οικονομικά, πρέπει επίσης να εισαχθεί ένα λειτουργικό σύστημα εξισορρόπησης.

Περισσότερη υποστήριξη για αντλίες θερμότητας με ηλιακή ενέργεια

Οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη πρέπει να υποστηρίξουν τη μετάβαση σε αντλίες θερμότητας ή άλλα συστήματα ηλιακής-ηλεκτρικής θέρμανσης με χαμηλότοκα δάνεια.
Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να μειωθούν οι χρόνοι απόσβεσης.
Θα πρέπει επίσης να παρέχουν περισσότερη υποστήριξη για τις αντλίες θερμότητας όταν τροφοδοτούνται από τοπικά παραγόμενη ηλιακή ηλεκτρική ενέργεια.

Τέλος, πρέπει να υποστηριχθεί η συλλογική ιδιοκατανάλωση ηλιακής ενέργειας.
Η SPE ζητά να συμπεριληφθεί αντίστοιχος κανονισμός στην επικείμενη αναθεώρηση του σχεδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης