Βορ. Θάλασσα: Εννέα ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν ΑΠΕ 120 GW μέχρι το 2030 και 300 GW έως το 2050

Βορ. Θάλασσα: Εννέα ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζουν ΑΠΕ 120 GW μέχρι το 2030 και 300 GW έως το 2050

Θα δεσμευτούν να κατασκευάσουν γρήγορα αιολικά πάρκα, να αναπτύξουν «ενεργειακά νησιά» - ή συνδεδεμένες εγκαταστάσεις παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θάλασσα - και να εργαστούν στον άνθρακα έργα δέσμευσης και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην περιοχή

Οι ηγέτες από τις ευρωπαϊκές χώρες που περιβάλλουν τη Βόρεια Θάλασσα θα δεσμευτούν να επεκτείνουν την παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή για να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια, στη σύνοδο κορυφής στην Οστάνδη του Βελγίου, τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Reuters επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας, μαζί με χώρες εκτός ΕΕ, Νορβηγία και Ηνωμένο Βασίλειο, θα δεσμευτούν να κατασκευάσουν γρήγορα αιολικά πάρκα, να αναπτύξουν «ενεργειακά νησιά» - ή συνδεδεμένες εγκαταστάσεις παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη θάλασσα - και να εργαστούν στον άνθρακα έργα δέσμευσης και ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου στην περιοχή.

Ο στόχος είναι να περιοριστεί η εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και να μειωθεί η χρήση ορυκτών καυσίμων που εκπέμπουν CO2, τα οποία παραμένουν κυρίαρχα. Η Νορβηγία έγινε πέρυσι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, αφού η Ρωσία διέκοψε τις παραδόσεις στην Ευρώπη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία.

Ένα προσχέδιο της δήλωσης της συνόδου κορυφής των ηγετών, το οποίο είδε το Reuters, ανέφερε ότι οι εννέα χώρες στοχεύουν σε συνδυασμένη αιολική ισχύ 120 γιγαβάτ (GW) στη Βόρεια Θάλασσα μέχρι το 2030 και 300 GW έως το 2050, τετραπλασιάζοντας τα σημερινά 25 GW.

Το Βέλγιο, η Δανία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο πρόκειται επίσης να υπογράψουν τη δέσμευση, ενώ ομάδες χωρών θα ανακοινώσουν έργα που θα τονώσουν την ώθηση της πράσινης ενέργειας, η οποία θα απαιτήσει μεγαλύτερες επενδύσεις από αυτές που έχουν προγραμματίσει χώρες και εταιρείες.

Η Ολλανδία και η Βρετανία δήλωσαν τη Δευτέρα ότι σχεδιάζουν να κατασκευάσουν τη μεγαλύτερη διασυνοριακή σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας της Ευρώπης που θα συνδέεται με ένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο.

Στήριξη και χρηματοδότηση

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Orsted και Equinor, δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ο τους είναι πολύ μικρός για να υποστηρίξει την επέκταση των υποδομών και ότι θα χρειαζόταν αυξημένη πολιτική υποστήριξη και χρηματοδότηση για την επίτευξη των στόχων.

Οι τελικές επενδυτικές αποφάσεις σε ευρωπαϊκά υπεράκτια αιολικά πάρκα έφθασαν σε χαμηλό δέκα ετών το 2022, καθώς οι προγραμματιστές αντιμετώπισαν υψηλό πληθωρισμό, ραγδαία άνοδο των επιτοκίων και ασταθείς αγορές ενέργειας.

Οι επενδύσεις ανέκαμψαν έκτοτε, αλλά στα επόμενα χρόνια, οι ευρωπαϊκές δαπάνες που απαιτούνται για την παραγωγή αιολικής ενέργειας είναι πιθανό να είναι κάτω από τον στόχο, ανέφεραν στο Reuters αναλυτές της Wood Mackenzie, γεγονός που θα αυξήσει τον κίνδυνο αυξημένης εξάρτησης από εισαγόμενα ανταλλακτικά από την Κίνα και αλλού.

Η ΕΕ και η Νορβηγία δεσμεύτηκαν επίσης τη Δευτέρα να αναπτύξουν υποδομή για τη δέσμευση και αποθήκευση CO2 από τις βιομηχανικές εκπομπές σε εξαντλημένα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης