Τελευταία Νέα

Οι συστάσεις των ενεργειακών κολοσσών στην ΕΕ για την «σωτηρία» των ΑΠΕ

Οι συστάσεις των ενεργειακών κολοσσών στην ΕΕ για την «σωτηρία» των ΑΠΕ
Οι επενδύσεις είχαν καθυστερήσει λόγω της αύξησης του κόστους των εισροών κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες χώρες αύξησαν το κόστος χρηματοδότησης

Η ΕΕ πρέπει να αποκαταστήσει τα επενδυτικά σήματα για την αιολική ενέργεια, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού των πλαφόν, για να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σε αυτό κατέληξαν οι εταιρείες της ενεργειακής βιομηχανίας σε χθεσινή κοινή τους δήλωση, όπως αναμεταδίδει το Montel.

«Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι δεν ελήφθη ούτε μία επενδυτική απόφαση σε κανένα υπεράκτιο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη το 2022», υποστηρίζουν οι εταιρείες, που αντιπροσωπεύουν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των offshore αιολικών και του ανανεώσιμου υδρογόνου στην Ευρώπη.

Οι επενδύσεις είχαν καθυστερήσει λόγω της αύξησης του κόστους των εισροών κατά 40% τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ οι παρεμβάσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σε ορισμένες χώρες αύξησαν το κόστος χρηματοδότησης, ανέφεραν οι εταιρείες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις τον Μάρτιο, οι οποίες θα απαιτούσαν την επιστράτευση διμερών συμβολαίων για να στηρίξουν οικονομικά νέα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.  Αποφάσισε επίσης να μην διατηρήσει το προσωρινό ανώτατο όριο έκτακτης ανάγκης στα έσοδα της αγοράς των ηλεκτροπαραγωγών χαμηλού κόστους που εισήχθη την 1η Δεκεμβρίου.

Στη χθεσινή τους δήλωση, οι εταιρείες – συμπεριλαμβανομένων των υπογραφόντων Orsted, Shell, Equinor, Siemens Gamesa, National Grid, Nel και Wind Europe – υποστήριξαν αμφίπλευρες συμβάσεις για διαφορά (CFD) και συμφωνίες αγοράς ενέργειας (PPAs) ως αποτελεσματικούς τρόπους υποστήριξης των επενδύσεων στα υπεράκτια αιολικά.

Οι τιμές δημοπρασίας για νέα αιολικά πάρκα θα πρέπει να είναι πλήρως αναπροσαρμοσμένες για να καλύψουν το πληθωριστικό κόστος, ανέφεραν. «Καλούμε επίσης τις κυβερνήσεις να αντισταθούν στον πειρασμό να χρησιμοποιήσουν αρνητικές προσφορές χωρίς πλαφόν σε δημοπρασίες που συνοδεύονται από πολύ υψηλό αρχικό κόστος», είπαν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης