Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Αύξηση κατά 50% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Κίνα το 2023

Αύξηση κατά 50% των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας στην Κίνα το 2023
Υπάρχουν σχέδια να επεκταθεί η Power of Siberia με έναν δίδυμο αγωγό, τον Power of Siberia-2, με σκοπό να αυξηθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα σε τουλάχιστον 98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030, αναδεικνύει το oilprice.com
Η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Κίνα κατά 50% το 2023, από 15 σε 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, στα πλαίσια της απομάκρυνσής της από τη Δύση λόγω κυρώσεων, την ώρα που οι πληρωμές σε κινεζικό νόμισμα αντιπροσώπευαν το 23% των εισαγωγών ρωσικών προϊόντω το 2022, από 4% το 2021, όπως τονίζει το oilprice.com.

H αύξηση των εξαγωγών προς Κίνα

Η Ρωσία σχεδιάζει να αυξήσει τις εξαγωγές φυσικού αερίου στην Κίνα κατά σχεδόν 50% φέτος, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak.
Η ρωσική Gazprom στέλνει αέριο στην Κίνα μέσω του αγωγού Power of Siberia στο πλαίσιο 30ετούς σύμβασης συνολικής αξίας 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο αγωγός ξεκίνησε το 2019 και πέρυσι διέρρευσαν 15,5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου μέσω αυτού.

Αυτό αναμένεται να αυξηθεί φέτος στα 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και σταδιακά να φτάσει την πλήρη χωρητικότητά του στα 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2027.
"Οι προμήθειες φυσικού αερίου πέρυσι ήταν 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
Το 2023 αναμένουμε 22 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, μια αύξηση σχεδόν 50%", είπε ο Novak.

Δίδυμος αγωγός και πληρωμή σε ρούβλια

Υπάρχουν επίσης σχέδια να επεκταθεί η Power of Siberia με έναν δίδυμο αγωγό, τον Power of Siberia-2, με σκοπό να αυξηθούν οι προμήθειες φυσικού αερίου στην Κίνα σε τουλάχιστον 98 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030.
Ωστόσο, αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από το ρεκόρ 177 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, τα οποία παρείχε στην Ευρώπη το 2018 και το 2019, σημειώνει το Reuters.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, εν τω μεταξύ, είπε επίσης ότι η Ρωσία λαμβάνει περισσότερα γιουάν για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου της.
Πουλάει επίσης περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο για ρούβλια, είπε ο Novak.

Η τάση είναι μέρος αυτού που ουσιαστικά ισοδυναμεί με διαζύγιο μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης στον απόηχο της εισβολής της πρώτης στην Ουκρανία και της απάντησης της δεύτερης, που έλαβε τη μορφή ενός μπαράζ κυρώσεων και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων.
"Το γιουάν και το ρούβλι έχουν μεγάλη ζήτηση, οπότε αυτός ο φορέας θα συνεχιστεί.

Η Κίνα ήδη πληρώνει σε γιουάν για αέριο και εν μέρει για πετρέλαιο, υπάρχουν διακανονισμοί και στο ρούβλι", δήλωσε ο Novak στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, όπως επικαλείται το Reuters.
Το κινεζικό νόμισμα αντιπροσώπευε το 23 τοις εκατό των ρωσικών πληρωμών εισαγωγών πέρυσι, το οποίο ήταν υψηλότερο από 4% το προηγούμενο έτος.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης