Ενέργεια

ΗΠΑ: Ισχυρά κέρδη για τα διυλιστήρια πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο

ΗΠΑ: Ισχυρά κέρδη για τα διυλιστήρια πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο

Μειώνονται οι προοπτικές ζήτησης

 

Tα αμερικανικά διυλιστήρια αναμένεται να σημειώσουν υψηλότερα κέρδη πρώτου τριμήνου τις επόμενες ημέρες λόγω των ισχυρών εξαγωγών καυσίμων και των περιθωρίων, παρόλο που η εγχώρια ζήτηση ντίζελ μειώθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Τα διυλιστήρια κινούνται σε ένα κύμα ευνοϊκών τιμών και ζήτησης καθώς το κλείσιμο της εποχής της πανδημίας αύξησε τα περιθώρια κέρδους. Οι εναλλασσόμενες περίοδοι υψηλότερης ζήτησης για προϊόντα βοήθησαν επίσης, με τα αεροπορικά καύσιμα να αυξάνονται πρόσφατα καθώς το ντίζελ υποχώρησε.

Η Valero Energy, το δεύτερο μεγαλύτερο διυλιστήριο των ΗΠΑ σε δυναμικότητα, ανακοινώνει αποτελέσματα την Τετάρτη με το κέρδος ανά μετοχή να αναμένεται να υπερτριπλασιαστεί στα 7,23 δολάρια, με βάση τη μέση εκτίμηση 17 αναλυτών που συνέταξε η Refinitiv, σε σύγκριση με 2,31 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.

Το κορυφαίο κατ' όγκο  αμερικανικό διυλιστήριο Marathon Petroleum  αναμένεται να παρουσιάσει κέρδος ανά μετοχή 5,71 $ σε σύγκριση με 1,49 $ πριν από ένα χρόνο, ενώ η Phillips 66 εκτιμάται ότι θα καταγράψει 3,60 $ ανά μετοχή, σε σύγκριση με $1,32 πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με τη Refinitiv. Και οι δύο έχουν προγραμματιστεί να ανακοινώσουν αποτελέσματα στις αρχές Μαΐου.

Η Exxon Mobilανακοίνωσε ότι τα κέρδη της από τη διύλιση θα μπορούσαν να φτάσουν τα 3,55 δισεκατομμύρια δολάρια  σε σύγκριση με 332 εκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.

Μείωση εξαγωγών

Οι προβλέψεις για ένα ασθενέστερο δεύτερο τρίμηνο αντικατοπτρίζουν τη μείωση των εξαγωγών και την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας στην Ασία, τη Μέση Ανατολή και τις ακτές του Κόλπου των ΗΠΑ, ανέφεραν οι αναλυτές.

Η διαφορά του crack διύλισης στις ΗΠΑ, ένας δείκτης κέρδους από την επεξεργασία ενός βαρελιού πετρελαίου σε καύσιμα, κυμαίνεται γύρω στα 30 δολάρια το βαρέλι, 10 δολάρια χαμηλότερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, έδειξαν τα στοιχεία της Refinitiv.

Ο μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων του προσφερόμενου προϊόντος απόσταξης των ΗΠΑ, ένας δείκτης της ζήτησης, παρέμεινε κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας για το μεγαλύτερο μέρος του πρώτου τριμήνου, σύμφωνα με τη διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.

«Οι ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη ζήτηση συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα διυλιστήρια», έγραψαν αναλυτές της τράπεζας Jefferies σε ένα ερευνητικό σημείωμα, επισημαίνοντας ότι η προβλεπόμενη χαμηλότερη βιομηχανική δραστηριότητα στις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από την Κίνα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης