Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πτώση πάνω από 2% για το πετρέλαιο - Στα 80 δολ. το Brent, στα 76 δολ. το αργό

Πτώση πάνω από 2% για το πετρέλαιο - Στα 80 δολ. το Brent, στα 76 δολ. το αργό

 

Ανησυχία για τις παγκόσμιες οικονομικές προσφορές

Το πετρέλαιο υποχώρησε την Τρίτη μετά από δύο συνεδρίες κερδών, καθώς οι ανησυχίες για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές και το σταθερότερο δολάριο αντιστάθμισαν την αισιοδοξία για τη ζήτηση στην Κίνα και τις προσδοκίες για πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Το Brent υποχωρούσε κατά 2,5%, στα 80,68 δολάρια το βαρέλι στις 20:40 ώρα Ελλάδας. Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate υποχωρούσε 2,35% δολάρια στα 76,91 δολάρια. Τη Δευτέρα, και τα δύο ενισχύθηκαν κατά περισσότερο από 1%.

Έρευνα έδειξε ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη των ΗΠΑ έπεσε σε χαμηλό εννέα μηνών τον Απρίλιο, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για ύφεση την ημέρα που η περιφερειακή τράπεζα First Republic ανακοίνωσε φυγή καταθέσεων άνω των 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενισχύοντας τους φόβους για πιθανή τραπεζική κρίση.

Το δολάριο αυξήθηκε λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για τα εταιρικά κέρδη και την παγκόσμια οικονομία. Ένα ισχυρότερο δολάριο πιέζει τη ζήτηση πετρελαίου καθιστώντας το εμπόρευμα πιο ακριβό για τους αγοραστές που κατέχουν άλλα νομίσματα.

«Ένα δολάριο που ανακάμπτει βαραίνει το συναίσθημα», δήλωσε ο Stephen Brennock της PVM. «Υποψιάζομαι ότι οι επερχόμενες μακροοικονομικές ανακοινώσεις σχετικά με τις τιμές των κατοικιών στις ΗΠΑ και την εμπιστοσύνη των καταναλωτών κρατούν επίσης τους αγοραστές στο περιθώριο».

Οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ότι πιθανές αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες που μάχονται τον πληθωρισμό θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια στις επόμενες συνεδριάσεις τους. Η Fed συνεδριάζει στις 2-3 Μαΐου.

Επίσης τις αγορές ανησυχούν τα ασθενή περιθώρια διύλισης παγκοσμίως που θα μπορούσαν να αναγκάσουν τα διυλιστήρια να περιορίσουν την αγορά πετρελαίου.

«Η βραχυπρόθεσμη πίεση προήλθε από την αύξηση των επιτοκίων και τη συρρίκνωση των περιθωρίων λειτουργίας των διυλιστηρίων, κάτι που θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι η ζήτηση διολισθαίνει», δήλωσε ο Dennis Kissler, ανώτερος αντιπρόεδρος συναλλαγών στην BOK Financial.

Στις αρχές της συνεδρίασης, οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν, υποστηριζόμενες από την αισιοδοξία ότι τα ταξίδια διακοπών στην Κίνα θα ενίσχυαν τη ζήτηση καυσίμων και από τις προσδοκίες για πτώση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Οι ακούσιες και προγραμματισμένες περικοπές εφοδιασμού έδωσαν επίσης υποστήριξη. Οι εξαγωγές πετρελαίου του βόρειου Ιράκ έχουν δείξει ελάχιστα σημάδια επικείμενης επανεκκίνησης μετά από ένα μήνα στασιμότητας. Τα μέλη της ομάδας παραγωγών του ΟΠΕΚ+ ετοιμάζονται για την έναρξη εθελοντικών περικοπών της παραγωγής τον Μάιο.

Οι traders περίμεναν στοιχεία για τα αποθέματα των ΗΠΑ από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου και οι αναλυτές αναμένουν ότι τα αποθέματα αργού θα μειωθούν κατά περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης