Ενέργεια

«Άσσος στο μανίκι» της Ευρώπης το Αζερμπαϊτζάν για την ανεξαρτησία από το ρωσικό αέριο

«Άσσος στο μανίκι» της Ευρώπης το Αζερμπαϊτζάν για την ανεξαρτησία από το ρωσικό αέριο
Το Αζερμπαϊτζάν προορίζεται να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή και να γίνει ένας πιθανός κόμβος για τη μεταφορά ζωτικών ενεργειακών πόρων στα Βαλκάνια και πέρα από αυτήν, όπως αναδεικνύει το oilprice.com
Το Αζερμπαϊτζάν στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα Βαλκάνια καθώς προσπαθεί να μειώσει την εξάρτηση της ευρύτερης περιοχή από το ρωσικό αέριο, ανοίγοντας τις δικές του αγορές και στο πλαίσιο αυτό υπέγραψε με την Βοσνία-Ερζεγοβίνη κοινή δήλωση για τη δημιουργία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, ενώ συνεργάζεται στενά με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα στα Βαλκάνια, επεκτείνοντας την δυνατότητα ανάληψης κι άλλων ενεργειακών έργων στην περιοχή.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το oilprice.com:

H επίσκεψη Aliyev στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη

Στις 13 Απριλίου, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ilham Aliyev πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στο Σεράγεβο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Ενώ ήταν εκεί, ο Αλίεφ συναντήθηκε με τους ομολόγους του, τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, Åndjeljka Cvijanovic, Denis Becirovic και ο Ådjeljko Komši.

Παρά τη σύντομη επίσκεψη -ο Aliyev αναχώρησε την ίδια μέρα- θεωρήθηκε αρκετά επιτυχημένη καθώς το Αζερμπαϊτζάν απέκτησε «έναν ακόμη στρατηγικό εταίρο στην Ευρώπη», με τους ηγέτες των δύο χωρών να υπογράφουν κοινή δήλωση σχετικά με τη διαμόρφωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Η ανάπτυξη των σχέσεων

Οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν-Βοσνίας έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια: το Αζερμπαϊτζάν έστειλε ανθρωπιστική βοήθεια στη Βοσνία κατά τη διάρκεια της πανδημίας  και ανύψωσε τη διπλωματική του αποστολή στο Σεράγεβο σε πρεσβεία το 2021.
Επιπλέον, η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν επένδυσε επίσης σε ιατρικό κέντρο στη Μπάνια Λούκα, καθώς και Πάρκο Φιλίας και ιατρικό ίδρυμα στο Σεράγεβο.

Η Cvijanovic, επισκέφθηκε το Μπακού την 1η Μαρτίου και συναντήθηκε με τον Αλίεφ, κατά την οποία και οι δύο ηγέτες χαιρέτησαν το υψηλό επίπεδο των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Από την πλευρά του, το Σεράγεβο ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία για την ενίσχυση των σχέσεων με το Μπακού.
Για παράδειγμα, ο Aliyev ευχαρίστησε τη Βοσνία για την υποστήριξή της κατά τον Δεύτερο πόλεμο του Καραμπάχ το 2020 .

Και ως αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών, το Σεράγεβο αποφάσισε να ανοίξει πρεσβεία στο Μπακού.
Με την επέκταση των διμερών δεσμών, η επίσκεψη του Aliyev στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, με το Αζερμπαϊτζάν να στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα Βαλκάνια.

Ανατροπή της αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ευρώπη

Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει ανατρέψει σημαντικά την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης και αύξησε τη συνάφεια των εναλλακτικών οδών παροχής ενέργειας και μεταφοράς μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Έτσι, ενώ το Αζερμπαϊτζάν δεν είναι σε θέση να υποκαταστήσει πλήρως τη Ρωσία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου, παίζει και μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο από αυτή την άποψη για μεμονωμένα κράτη, τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στην ΕΕ». άμεση γειτονιά, μειώνοντας την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο.

Σταθερότητα και ενεργειακή ασφάλεια

Καθώς η ΕΕ ενδιαφέρεται να παρέχει και να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ήπειρο, αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή του Αζερμπαϊτζάν στα Βαλκάνια (και στην Ιταλία).
Αυτή η σημασία επιβεβαιώθηκε εκ νέου τον Οκτώβριο του 2022 από την ιστορική επίσκεψη στο Μπακού της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen, η οποία χαρακτήρισε το Αζερμπαϊτζάν "παράγοντα που αλλάζει το παιχνίδι" στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια .

Αργότερα, η Von der Leyen συμμετείχε επίσης στα εγκαίνια του διασυνδέτη φυσικού αερίου Ελλάδας-Βουλγαρίας που προορίζεται να παραδίδει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν απευθείας στη Βουλγαρία.

Οι συνεργασίες Αζερμπαϊτζάν στα Βαλκάνια

Επί του παρόντος, το Αζερμπαϊτζάν συνεργάζεται αρκετά στενά με τη Βουλγαρία και την Ελλάδα στα Βαλκάνια:
- Στα τέλη του 2022, ανακοινώθηκε ότι ο Trans Adriatic Pipeline (TAP) είχε μεταφέρει με ασφάλεια πάνω από 18 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

- Βουλγαρία και Ιταλία από την έναρξη των εμπορικών δραστηριοτήτων το 2020.
Η Βουλγαρία, η οποία έχει συμβόλαιο για 1 bcm φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν, ή το ένα τρίτο των ετήσιων αναγκών της χώρας, θέλει να αυξήσει αυτόν τον όγκο έως και 1 bcm περισσότερο ετησίως μετά την αναστολή των ροών ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα.

Τι υπάρχει κάτω από την επιφάνεια;

Ωστόσο, αυτό απλώς αποτελεί την επιφάνεια, καθώς υπάρχει τεράστιο δυναμικό για άλλα έργα, συμπεριλαμβανομένης της κατασκευής της διασύνδεσης φυσικού αερίου Ρουμανίας-Σερβίας, που θα μπορούσε επίσης να μειώσει την περιφερειακή εξάρτηση από τη Ρωσία με τη βοήθεια του φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν.

Σε αρκετές περιπτώσεις, η Βόρεια Μακεδονία έχει εκφράσει το ενδιαφέρον της για εισαγωγή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.
Ωστόσο, αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ολοκλήρωση της διασύνδεσης Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.

O IAP -  Ionian Adriatic Pipeline

Επιπλέον, ο Ionian Adriatic Pipeline (IAP), ο οποίος βρίσκεται υπό κατασκευή, θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει αέριο του Αζερμπαϊτζάν από την Αλβανία στην Κροατία μέσω Μαυροβουνίου και Βοσνίας-Ερζεγοβίνης πριν το παραδώσει στην Κεντρική Ευρώπη, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθεί η απαραίτητη οικονομική και πολιτική υποστήριξη. 

Ενώ η πρόσφατη δήλωση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, καθώς και οι πρόσφατες δηλώσεις των ηγετών του Αζερμπαϊτζάν και της Βοσνίας, τονίζουν την εμβάθυνση των διμερών οικονομικών δεσμών, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων του Αζερμπαϊτζάν στη βοσνιακή οικονομία και της συμμετοχής της Βοσνίας στον Μέσο Διάδρομο, η επίσκεψη του Aliyev ενίσχυσε επίσης τις προσδοκίες για αυξημένη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα.

Και η πράσινη ενέργεια στο κάδρο

Όπως τόνισε το μέλος της Εθνοσυνέλευσης του Αζερμπαϊτζάν, Mushfig Mammadli, και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επεκτείνουν τη «συνεργασία πετρελαίου και φυσικού αερίου», ειδικά στον τομέα της πράσινης ενέργειας.

Ως εκ τούτου, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αναμένεται να λάβει 1 bcm από το IAP - του οποίου η παραγωγική ικανότητα προγραμματίζεται να είναι περίπου 5 bcm - μόλις ολοκληρωθεί ο αγωγός, με τους άλλους αναμενόμενους δικαιούχους να είναι η Αλβανία (1 bcm), το Μαυροβούνιο (0,5 bcm) και την Κροατία (2,5 bcm).

Iστορική ευκαιρία για το Αζερμπαϊτζάν

Έτσι, εν μέσω των τρεχουσών γεωπολιτικών εξελίξεων στην Ευρασία, το Αζερμπαϊτζάν έχει μια ιστορική ευκαιρία να επεκτείνει την επιρροή του στην περιοχή του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας τόσο προς τα ανατολικά (Κεντρική Ασία) όσο και προς τα δυτικά (Βαλκάνια).

Ο αυξημένος ενεργειακός εφοδιασμός στην Ευρώπη και η περαιτέρω ανάπτυξη κρίσιμων έργων συνδεσιμότητας (Μεσαίος Διάδρομος) διευρύνουν την βεντάλια των ευκαιριών του Μπακού.
Έχοντας γίνει μέτοχος στα Βαλκάνια με τη δημιουργία του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και του βαλκανικού τμήματός του TAP, το Αζερμπαϊτζάν προορίζεται να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο στην περιοχή και να γίνει ένας πιθανός κόμβος για τη μεταφορά ζωτικών ενεργειακών πόρων στα Βαλκάνια και πέρα από αυτήν.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης