Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στη Ρωσία στρέφεται η Κούβα για πετρέλαιο - Καύσιμα με το δελτίο, τραγικές ελλείψεις

Στη Ρωσία στρέφεται η Κούβα για πετρέλαιο - Καύσιμα με το δελτίο, τραγικές ελλείψεις
Οι ελλείψεις καυσίμων έχουν κάνει την ζωή δύσκολη στην Κούβα
Η Κούβα στρέφεται όλο και περισσότερο στη Ρωσία και το Μεξικό για πετρέλαιο για να μειώσει την οξεία έλλειψη ντίζελ και βενζίνης και να συμπληρώσει τις συρρικνούμενες προμήθειες αργού και καυσίμου της Βενεζουέλας, σύμφωνα με στοιχεία και πηγές ναυτιλίας.

Η Βενεζουέλα για περισσότερες από δύο δεκαετίες ήταν ο κύριος πολιτικός σύμμαχος της Κούβας και ο μεγαλύτερος προμηθευτής της σε αργό και καύσιμα, παρέχοντας δηλαδή, μαζούτ για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, βενζίνη, ντίζελ, καύσιμο τζετ και αέριο για κουζίνες.
Ένα δεξαμενόπλοιο που ανήκει στη μεξικανική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Petroleos Mexicanos (Pemex), το Bicentenario, από τον Απρίλιο έχει εκφορτώσει δύο φορές σε κουβανικό διυλιστήριο στην Αβάνα, μεταξύ των ελάχιστων που παράγουν βενζίνη στο νησί, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eikon και το TankerTrackers.com.

Το πλοίο εθεάθη μόλις την Κυριακή να αναχωρεί από το λιμάνι της Αβάνας.
Ένα ξεχωριστό, ανεξάρτητο σκάφος, το Fortunato με σημαία Παναμά, έχει επίσης επισκεφθεί δύο φορές τα λιμάνια της Κούβας από τον Ιανουάριο από τον τερματικό σταθμό Salina Cruz του Μεξικού μεταφέροντας υγραέριο (LPG), που χρησιμοποιείται συνήθως για μαγείρεμα, έδειξαν τα δεδομένα.

Καύσιμα με το δελτίο

Τα καύσιμα, αν και δεν επαρκούν για να καλύψουν τη ζήτηση, μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια για την μαστιζόμενη από την κρίση διοίκηση του Miguel Diaz-Canel, η οποία επέβαλε δελτίο, προκαλώντας ουρές για αέριο, ντίζελ και προπάνιο σε όλο το νησί της Καραϊβικής.
Η Lidia Rodriguez, εμπορική διευθύντρια της κουβανικής κρατικής εταιρείας πετρελαίου Cupet, δήλωσε αυτή την εβδομάδα στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι η Κούβα έχει χαμηλά αποθέματα ντίζελ και βενζίνης και ιδιαίτερα χαμηλά αποθέματα αργού που μπορούν να επεξεργαστούν τα διυλιστήρια της.

«Προσπαθούμε να αποφύγουμε την πλήρη έλλειψη καυσίμων στη χώρα», είπε, αναφερόμενη στο δελτίο.
Η κυβέρνηση της Κούβας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι παραδοσιακοί προμηθευτές καυσίμων της δεν είχαν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους.
Αξιωματούχοι κατηγορούν επίσης τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες περιπλέκουν τη χρηματοδότηση και τη μεταφορά καυσίμων στην Κούβα, για την κρίση.

Ανεπαρκής ο όγκος καυσίμων από Βενεζουέλα

Οι ρωσικές και μεξικανικές προμήθειες φαίνεται να αντισταθμίζουν, εν μέρει, τον ανεπαρκή όγκο τελικών καυσίμων της Βενεζουέλας και τις παραδόσεις βαρύτερου αργού πετρελαίου της Βενεζουέλας, που είναι πιο δύσκολο να το επεξεργαστούν στην Κούβα και να παράγουν λιγότερη βενζίνη, δήλωσε ο Jorge Piñon από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν.
Η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA και το υπουργείο Πετρελαίου, η Pemex, και το Υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Πηγή της Pemex, η οποία μίλησε ανώνυμα, είπε ότι η εταιρεία προμήθευσε πρόσφατα αργό στην Κούβα, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.
Το Μεξικό, το οποίο στο παρελθόν έχει στείλει πετρέλαιο και άλλη βοήθεια στην Κούβα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, δέχεται γιατρούς από την Κούβα και πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία για την εισαγωγή κουβανικής πρώτης ύλης για ένα τρένο.
Η Βενεζουέλα έστειλε αργό φορτίο το Σαββατοκύριακο στο νησί και σχεδιάζει να στείλει περισσότερο πετρέλαιο και βενζίνη τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τα προγράμματα της PDVSA.

Τρεις ώρες στη στάση!


Ενώ η Κούβα προσπαθεί να βρει νέες πηγές καυσίμων, η καθημερινή ζωή γίνεται πολύπλοκη.
Την Τρίτη, κουβανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η παρέλασή τους για την Ημέρα των Εργαζομένων την 1η Μαΐου, σήμα κατατεθέν της εθνικής υπερηφάνειας, θα «προσαρμοστεί» λόγω των περιορισμών στα καύσιμα.
Αρκετά πανεπιστήμια έχουν επίσης ανακοινώσει διαδικτυακά μαθήματα καθώς τα καύσιμα για τις μεταφορές έχουν στερέψει.

Η παραγωγή και η μεταφορά τροφίμων αρχίζουν επίσης να υποφέρουν.
Κουβανοί αξιωματούχοι λένε ότι διαπραγματεύονται με ξένους προμηθευτές πετρελαίου, αλλά δεν έχουν δώσει λεπτομέρειες, αφήνοντας ορισμένους κατοίκους του νησιού να αισθάνονται αβοήθητοι, ενώ μπορεί να περιμένουν ως και τρεις ώρες στις στάσεις λεωφορείων για να πάνε στις δουλειές τους, λόγω της δραστικής μείωσης των δρομολογίων.
«Και δεν υπάρχει επιλογή, γιατί αν δεν (εργάζεσαι) δεν τρως», όπως δήλωσε ένας καπνεργάτης!

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης