Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Novak: «Ισορροπημένη» η αγορά πετρελαίου - Δεν χρειάζονται περαιτέρω περικοπές από ΟΠΕΚ+

Novak: «Ισορροπημένη» η αγορά πετρελαίου - Δεν χρειάζονται περαιτέρω περικοπές από ΟΠΕΚ+
Η Ρωσία πέτυχε τον στόχο της, έκοψε 500.000 bpd, δήλωσε ο Novak σύμφωνα με το Reuters

Ο  αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ρωσίας Alexander Novak δήλωσε την Πέμπτη 27/4 ότι η ομάδα των κορυφαίων παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+ δεν βλέπει την ανάγκη για περαιτέρω περικοπές της παραγωγής πετρελαίου παρά τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη κινεζική ζήτηση, αλλά ότι ο οργανισμός μπορεί πάντα να προσαρμόζει την πολιτική εάν είναι απαραίτητο, όπως αναφέρει το Reuters.

Πέτυχε το στόχο της η Ρωσία

Όπως είπε  η Ρωσία πέτυχε τη στοχευμένη παραγωγή της αυτόν τον μήνα, αφού ανακοίνωσε περικοπές κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), ή το 5% της παραγωγής πετρελαίου της, μέχρι το τέλος του έτους.
Η Ρωσία είναι μέρος της ομάδας πετρελαιοπαραγωγών χωρών του ΟΠΕΚ+ που ανακοίνωσε μια συνδυασμένη μείωση περίπου 1,16 εκατομμυρίων bpd νωρίτερα αυτόν τον μήνα, μια αιφνιδιαστική απόφαση που οι Ηνωμένες Πολιτείες χαρακτήρισαν ως άσοφη.

Ο Novak είπε ότι η ρωσική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 515 εκατομμύρια τόνους (10,3 εκατομμύρια bpd) φέτος από 535 εκατομμύρια τόνους το 2022, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με έκθεση του Reuters αυτή την εβδομάδα.
Ερωτηθείς εάν ο όμιλος πρέπει να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή του λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, ο Novak είπε: «Λοιπόν, όχι, φυσικά όχι επειδή πήραμε μια απόφαση (για μείωση) μόλις πριν από έναν μήνα και θα τεθεί σε ισχύ από τον Μάιο για αυτές οι χώρες που έχουν ενταχθεί».

Χαμηλότερη η μετά-covid ανάκαμψη

Είπε ότι η ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα μετά την πανδημία του COVID-19 ήταν «πιθανώς χαμηλότερη» από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές και οι ειδικοί.
Ο Novak είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ δεν περίμενε ελλείψεις πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου μετά τις περικοπές παραγωγής, παρόλο που ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δήλωσε ότι κινδύνευαν να επιδεινώσουν το έλλειμμα προσφοράς που αναμένεται το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

«Η γνώμη μου είναι ότι τώρα η αγορά είναι ισορροπημένη, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις που ελήφθησαν νωρίτερα, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση μας, τις μειώσεις που είδαμε σε άλλες χώρες», είπε ο Novak.

Προς την Ασία

Μετά τις αυστηρές κυρώσεις της Δύσης κατά της Μόσχας για την Ουκρανία, η Ρωσία διατήρησε την παραγωγή και τις εξαγωγές πετρελαίου της αυξάνοντας τις πωλήσεις των ενεργειακών της προϊόντων εκτός Ευρώπης, την παραδοσιακή αγορά εφοδιασμού της σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Ο Novak δήλωσε επίσης, ότι η Ρωσία φέτος θα κατευθύνει στην Ασία 140 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου που προηγουμένως θα είχαν κατευθυνθεί προς την Ευρώπη και από 80 εκατομμύρια τόνους έως 90 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στη Δύση το 2023.
Ερωτηθείς για την μελλοντική κατεύθυνση της τιμής του πετρελαίου, δήλωσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τις τιμές, οι οποίες διαπραγματεύονται γύρω στα 80 δολάρια το βαρέλι, πολύ κάτω από τις κορυφές των 100 δολαρίων πέρυσι.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης