Ενέργεια

Eni: Μειωμένα κατά 11%, στα 2,91 δισ. ευρώ, τα κέρδη του α' τριμήνου, από το 2022

Eni: Μειωμένα κατά 11%, στα 2,91 δισ. ευρώ, τα κέρδη του α' τριμήνου, από το 2022
Τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου της Eni ξεπερνούν τις προσδοκίες αναλυτών για την ισχυρή δραστηριότητα του φυσικού αερίου
Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni ανακοίνωσε την Παρασκευή 28/4 ότι τα καθαρά κέρδη του πρώτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση λόγω χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου σε σύγκριση με τους πρώτους τρεις μήνες του 2022, όταν η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές της ενέργειας στα ύψη.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη για την περίοδο ανήλθαν στα 2,91 δισεκατομμύρια ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια), χαμηλότερα από 3,27 δισεκατομμύρια ευρώ πριν από ένα χρόνο, αλλά πάνω από τη συναίνεση των αναλυτών 2,31 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Τα αποτελέσματα υποστηρίχθηκαν από την αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων και μια καλύτερη από την αναμενόμενη απόδοση στο τμήμα αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου (GGP), το οποίο ανέφερε κέρδη προ τόκων και φόρων (EBIT) σχεδόν διπλάσια από ό,τι είχαν εκτιμήσει οι αναλυτές.

Οι μετοχές της Eni σημείωσαν άνοδο έως και 1% στις αρχές της διαπραγμάτευσης πριν γίνουν αρνητικές και υποχωρούν 0,7% στις 09:00 GMT με τον δείκτη blue-chip του Μιλάνου να υποχωρεί 1,5%.
Ο όμιλος αναθεώρησε τις προβλέψεις του και τροποποίησε την πορεία του για το έτος.

Τι περιμένει

Με την πλάτη ενός ισχυρότερου ευρώ, μιας χαμηλότερης τιμής φυσικού αερίου στην Ιταλία και ενός υψηλότερου περιθωρίου διύλισης, η Eni αναμένει τώρα το EBIT για ολόκληρο το έτος στα 12 δισ. ευρώ έναντι προηγούμενης οδηγίας για 13 δισ. ευρώ.
Οι αναλυτές της Bernstein υποστήριξαν την άποψη της Eni ότι η υποκείμενη απόδοση ήταν στην πραγματικότητα πιο υγιής από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.

"Προσαρμοσμένη για τη διύλισή τους, το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο και το συνάλλαγμα ενημέρωσαν τις τιμές προγραμματισμού τους, τότε η καθοδήγηση EBIT θα είχε μειωθεί κατά 2,2 δισεκατομμύρια (ευρώ).
Ως εκ τούτου, πρόκειται για σημαντική αύξηση κατά 1,2 δισεκατομμύρια EBIT», είπε ο Bernstein.

Έχει βαθμολογία "Υπεραπόδοσης" στη μετοχή.

Ο όμιλος μείωσε επίσης τις προσδοκίες για τις κεφαλαιουχικές δαπάνες του 2023 σε περίπου 9,2 δισ. ευρώ από 9,5 δισ. ευρώ.
«Με την ανθεκτική οικονομική μας θέση και την ευελιξία μας, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τη βάση στην οποία θα ζητήσουμε έγκριση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Μαΐου για το προηγουμένως ανακοινωθέν σχέδιο αύξησης του μερίσματος 2023 στα 0,94 ευρώ ανά μετοχή και έναρξη της επαναγοράς μετοχών ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο CEΟ Claudio Descalzi είπε σε δήλωσή του.

Ξεχωριστά, το τμήμα χημικών της Eni, Versalis, δήλωσε ότι συμφώνησε να αποκτήσει το πλειοψηφικό μερίδιο του ιταλικού ομίλου χημικών Novamont που δεν κατέχει ήδη.
Η Versalis, η οποία ενημερώθηκε από την UniCredit, δεν αποκάλυψε τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης