Γιατί ξεφούσκωσε η τιμή του λιθίου

Γιατί ξεφούσκωσε η τιμή του λιθίου
Η ανάλυση της Seeking Alpha για το λίθιο και πώς το τελευταιο επηρεάζει παραγωγή και ζήτηση των ηλεκτροκίνητων οχημάτων

Στα ύψη έχουν εκτοξευτεί παραγωγή και πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων με το λίθιο να δημιουργεί μια τεράστια αυξανόμενη ζήτηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Seeking Alpha. Άλλωστε, είναι από τα βασικά συστατικά που χρησιμοποιείται για την κατασκευή μπαταριών

Χαρακτηριστικά, η τιμή spot του ανθρακικού λιθίου που διαπραγματεύεται στη Σαγκάη, εκτινάχθηκε κατά 590% σε 16 μήνες και στη συνέχεια κατέρρευσε θεαματικά σε τέσσερις μήνες.

Η άνοδος της τιμής ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2021. Εκείνη την εποχή, διαπραγματευόταν στα 87.000 CNY ανά τόνο. Στις 11 Νοεμβρίου 2022, έφτασε τα 600.000 CNY. Στη συνέχεια, η κερδοσκοπία εκτινάχτηκε και η τιμή έπεσε 72%. Πριν από μερικές μέρες, η βουτιά σταμάτησε για να πάρει μια ανάσα στις 165.000 CNY. Την Παρασκευή (28/4) έκλεισε στις 177.500 CNY. Αν και αυτή είναι μειωμένη κατά 70% από την κορυφή, εξακολουθεί να είναι διπλάσια από την τιμή του Ιουλίου 2021 (87.000 CNY).

59.png



Η άνοδος της παραγωγής

Είναι γεγονός ότι η παραγωγή και οι πωλήσεις EV έχουν εκτοξευθεί και συνεχίζουν να δημιουργούν ραγδαία αυξανόμενη ζήτηση για λίθιο, καθώς οι μεγάλες μειώσεις τιμών της Tesla στοχεύουν στην απόκτηση μεριδίου αγοράς από οχήματα με κινητήρες εσωτερικής καύσης. Ωστόσο, αυτή η εξέλιξη δεν «τελείωσε» το λίθιο.

Τα commodities κινούνται σε ένα δυναμικό πλαίσιο, όπου οι υψηλές τιμές γεννούν επενδύσεις στην παραγωγή και αυξημένη προσφορά η οποία προσφέρει ανάσα στις  υψηλές τιμές.

Νέα είδη ορυχείων λιθίου

Παράλληλα, επί τάπητος βρίσκεται ο σχεδιασμός για νέα είδη ορυχείων λιθίου, μερικά εκ των οποίων είναι στα σκαριά εδώ και πολύ καιρό. Και ξαφνικά γίνεται λόγος για το πώς μια παγκόσμια έλλειψη λιθίου μετατράπηκε σε παγκόσμια υπερκατανάλωσή του κατά τη διάρκεια τεσσάρων θαυματουργών μηνών.

Τέλος, δείχνει ότι οι μειώσεις των τιμών από τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων  γίνονται λιγότερο επαχθείς για αυτούς, καθώς οι χαμηλότερες τιμές λιθίου φιλτράρουν το χαμηλότερο κόστος των στοιχείων μπαταρίας. Σε αυτή τη συνθήκη πρωταγωνιστεί η Tesla,  η οποία έχει τα μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους από οποιαδήποτε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία και μπορεί να αντέξει οικονομικά να μειώσει τις τιμές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης