Ενέργεια

Πτώση πάνω από 4,5% για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το brent, στα 72 δολ. το αργό

Πτώση πάνω από 4,5% για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το brent, στα 72 δολ. το αργό

Ανησυχία στην αγορά για αυξήσεις επιτοκίων και Κίνα

 

Οι τιμές του πετρελαίου βυθίστηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Μαρτίου την Τρίτη λόγω των αδύναμων οικονομικών στοιχείων από την Κίνα, των προσδοκιών για αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αυτή την εβδομάδα και τις ανησυχίες για άφθονη προσφορά.

Το Brent υποχώρησε 4,5%, στα 75,73 δολάρια το βαρέλι έως τις 18:55 ώρα Ελλάδας, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) έχασε 4,71% στα 72,08 δολάρια.

Η αγορά δεν έλαβε υπόψη την είδηση ότι η παραγωγή πετρελαίου του ΟΠΕΚ μειώθηκε τον Απρίλιο, καθώς οι χώρες που είχαν επιβληθεί κυρώσεις Ρωσία και Ιράν συνέχισαν να βρίσκουν διεξόδους για το αργό τους.

Η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχει ξεπεράσει τα 3 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Πετρελαίου της χώρας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του υπουργείου Πετρελαίου SHANA.

Το Ιράν άντλησε 2,4 εκατομμύρια bpd κατά μέσο όρο το 2021 και τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ από το 2018.

Πιέσεις

Οι τιμές του πετρελαίου δέχθηκαν επίσης πιέσεις αφού τα επίσημα στοιχεία της Κυριακής έδειξαν ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, υποχώρησε απροσδόκητα τον Απρίλιο.

«Οι περισσότεροι επιμέρους δείκτες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να μην είναι μια βραχυπρόθεσμη παρέκκλιση», δήλωσε η Iris Pang, επικεφαλής οικονομολόγος για την Greater China στην ING, επισημαίνοντας την αποδυνάμωση της εξαγωγικής αγοράς, τις χαμηλότερες εισαγωγές τον Μάρτιο και την πτώση των μισθών.

Μια νεφελώδης οικονομική προοπτική σε άλλα μέρη του κόσμου επηρέασε επίσης τις τιμές, είπαν οι αναλυτές.

«Η απρόβλεπτη δράση των κεντρικών τραπεζών στην αποστολή τους να δαμάσουν τις υψηλές τιμές καταναλωτή και παραγωγού, η ρητορική και η δράση των χωρών κατανάλωσης και παραγωγής έχουν ρίξει μια μάλλον μακρά σκιά αμφιβολίας για τις προοπτικές για το μέλλον», δήλωσε ο Tamas Varga της πετρελαϊκής PVM.

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν την κατεύθυνση της αγοράς από τις αναμενόμενες αυξήσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση ενέργειας.

Το αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια κατά άλλες 25 μονάδες βάσης την Τετάρτη.
Η ΕΚΤ αναμένεται επίσης να αυξήσει τα επιτόκια στην τακτική συνεδρίαση πολιτικής της την Πέμπτη.

Μια δημοσκόπηση τη Δευτέρα έδειξε ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, αναμένεται να έχουν μειωθεί για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα, παρέχοντας κάποια στήριξη στην τιμή του πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης