Sunlight: Πως ετοιμάζει την επένδυση ύψους 1,5 δισ για το Gigafactory προϊόντων λιθίου - Δυναμική είσοδος στην απόθήκευση από ΑΠΕ

Sunlight: Πως ετοιμάζει την επένδυση ύψους 1,5 δισ για το Gigafactory προϊόντων λιθίου - Δυναμική είσοδος στην απόθήκευση από ΑΠΕ
Ο στρατηγικός σχεδιασμός του ομίλου που αποκάλυψε ο CEO της Sunlight Group στο Delphi Forum
Σχετικά Άρθρα

Σημαντικές ανακοινώσεις πραγματοποίησε ο CEO της Sunlight Group κ. Λάμπρος Μπίσαλας στο πάνελ "Investments in Energy: RES & ESS" του Delphi Forum, όπου και ανέλυσε τον ρόλο της αποθήκευσης ενέργειας για το μέλλον της πράσινης μετάβασης και τις επενδύσεις που σχεδιάζει ο όμιλος για την καθετοποίηση της παραγωγής και στις μπαταρίες λιθίου.

O CEO της Sunlight  αναφέρθηκε στην δέσμευση της εταιρείας να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο παγκοσμίως και στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας από ανανεώσιμες πήγες, με επένδυση ύψους €100 εκατ. σε εξειδικευμένη σχετική μονάδα στο Κιλκίς.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η Sunlight Group εστιάζει στην πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής της. Έχοντας ήδη καθετοποιήσει την παραγωγή προϊόντων μολύβδου-οξέος, επενδύει στην ανάπτυξη στοιχείων λιθίου, έχοντας μάλιστα ήδη δημιουργήσει μία ισχυρή R&D ομάδα από 200 εξειδικευμένους επιστήμονες. Αναφερόμενος στην επένδυση για την κατασκευή της πιλοτικής μονάδας για την παραγωγή πρωτότυπων στοιχείων λιθίου στο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας στην Ξάνθη, μία από τις ελάχιστες παγκοσμίως και η πρώτη στην ΝΑ Ευρώπη, σημείωσε:

«Η πιλοτική μονάδα είναι μια σημαντική επένδυση που αποτελεί πρόδρομο για το φιλόδοξο στόχο της εταιρείας να δημιουργήσει το πρώτο Gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου σε ελληνικό έδαφος, στρατηγική επένδυση που θα ξεπεράσει τα €1,5 δισ. Τέτοιες εμβληματικές προσπάθειες έχουν εθνική και ευρωπαϊκή σημασία και χρειάζονται αναγκαία στήριξη σε επίπεδο διαδικασιών και αδειοδοτήσεων, προκειμένου να καθίσταται δυνατή η υλοποίησή τους. Για να μπει η χώρα μας σε ένα κλειστό club παγκοσμίως, εταιρειών τεχνολογίας δηλαδή που παράγουν στοιχεία λιθίου – και ειδικά στο Δυτικό ημισφαίριο, είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί υποστηρικτικό πλαίσιο της ίδιας λογικής που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ με το Inflation Reduction Act. Μία ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία που έχει δώσει τρομερή ώθηση στον κλάδο, στηρίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα, ενεργειακή μετάβαση και ασφάλεια».

Η αρχική επένδυση των 100 εκατ ευρώ

Η αρχική επένδυση θα είναι της τάξης των  €100 εκατ. στο Κιλκίς για την παραγωγή μπαταριών λιθίου για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, μία συνεργασία με παγκόσμιο παίκτη του κλάδου.
Η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα 12 GWh το έτος . Η δέσμευση της Sunlight να παίξει παγκόσμιο πρωταγωνιστικό ρόλο και στην αποθήκευση ενέργειας, αφού κυριαρχεί ήδη στη βιομηχανική ηλεκτροκίνηση, δηλαδή  παραγωγή μπαταριών για περονοφόρα και άλλα εκτός δρόμου οχήματα του κλάδου της ενδοεφοδιαστικής αλυσίδας.

Η πιλοτική γραμμή παραγωγής στοιχείων ιόντων λιθίου αφορά σε μία ακόμη επένδυση της εταιρείας που συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και ίδια κεφάλαια. Συγκεκριμένα, η Sunlight Group συμμετέχει στο ερευνητικό έργο «Ανάπτυξη καινοτομιών στον τομέα των μπαταριών λιθίου για τον κλάδο της αποθήκευσης ενέργειας» που εντάσσεται στα Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος , τα γνωστά IPCEI.
Το έργο χρηματοδοτείται με €49,9 εκατ. από την ΕΕ, ενώ η εταιρεία θα επενδύσει επιπλέον €80 εκατ. από ίδια κεφάλαια, αυξάνοντας αισθητά την αρχική ανακοίνωση για προϋπολογισμό ύψους €105,26 εκατ. 

Η συμμετοχή της Sunlight στο πρόγραμμα περιλαμβάνει το κομμάτι της Έρευνας & Ανάπτυξης πρωτότυπων στοιχείων για μπαταρίες λιθίου, αλλά και τη δημιουργία πιλοτικής γραμμής για την παραγωγή τους, στο βιομηχανικό συγκρότημα της εταιρείας στην Ξάνθη. H πιλοτική γραμμή στοιχείων ιόντων λιθίου βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή.

Είναι πρώτη του είδους της στη ΝΑ Ευρώπη και μία από τις ελάχιστες στην ήπειρο, ενώ διαθέτει μία σειρά από ξεχωριστά χαρακτηριστικά:

Τα στοιχεία που θα παράξει αφορούν αποκλειστικά σε εφαρμογές ηλεκτροκίνησης για εκτός δρόμου βιομηχανικά οχήματα (περονοφόρα, παλετοφόρα, ανυψωτικά κλπ.) και για συστήματα αποθήκευσης ενέργειας παραγόμενης από ανανεώσιμες πηγές (για δίκτυα, εμπορική ή και οικιακή χρήση).  Έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει ευελιξία στην ανάπτυξη στοιχείων λιθίου διαφορετικών μεγεθών και αποδόσεων και, κατά συνέπεια, να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος μετάβασης στην παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας. Παρότι δηλαδή σε πρώτη φάση η λειτουργία της γραμμής προορίζεται για σκοπούς Έρευνας & Ανάπτυξης, διαθέτει ταυτόχρονα τις προδιαγραφές μιας πλήρως παραγωγικής μονάδας.

Η προετοιμασία για την επένδυση της τάξης του 1,5 δισ ευρώ

Το επόμενο βήμα αφορά στη δημιουργία ενός Gigafactory παραγωγής στοιχείων λιθίου σε ελληνικό έδαφος, μία επένδυση της τάξης του €1.5 δισ. σε συνέχεια της επιτυχούς λειτουργίας της πιλοτικής γραμμής.

Ο κλάδος της μπαταρίας λιθίου θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την ενεργειακή μετάβαση, στηρίζοντας τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας και την αύξηση/σταθεροποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Κλειδί και προτεραιότητα στη διαδικασία αυτή για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ είναι η απεξάρτηση της εφοδιαστικής αλυσίδας από την αγορά της Ασίας που κυριαρχεί στην αγορά. Στο πλαίσιο αυτό, η Sunlight επενδύει σημαντικούς κεφαλαιακούς και ανθρώπινους πόρους στην πιλοτική γραμμή πρωτότυπων στοιχείων λιθίου, ώστε να συμβάλλει στη δημιουργία πλήρους αλυσίδας αξίας μπαταριών σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Με τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό της πλάνο, η Sunlight  μεταφέρει προς τα δυτικά και εξασφαλίζει την εφοδιαστική της αλυσίδα, συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργειακή μετάβαση, υποστηρίζει το στρατηγικό στόχο της ενεργειακής ασφάλειας και ενισχύει τον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας στην Ευρώπη.

Επενδύσεις σε Συγχωνεύσεις και εξαγορές

Η Sunlight Group είναι μία πραγματική πολυεθνική με εγκαταστάσεις σε 13 χώρες, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 3.100 εργαζόμενοι. Στόχος της εταιρείας είναι η καθετοποίηση της παραγωγής στις μπαταρίες ιόντων-λιθίου, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί στην αντίστοιχη παραγωγή μολύβδου-οξέος. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει οικοδομηθεί και το επιχειρηματικό πλάνο της Sunlight Group που, εκτός από επενδύσεις σε υποδομές, εξοπλισμό και ανθρώπινο δυναμικό, περιλαμβάνει επίσης στρατηγικές συγχωνεύσεις και εξαγορές:

Η Technosystems, με έδρα το Κιλκίς, και η Netelco στο Λαμπρινό της Ξάνθης εξασφαλίζουν την εφοδιαστική αλυσίδα της Sunlight σε ό,τι αφορά μεταλλικά κιβώτια, απάρτια, και άλλα εξαρτήματα μπαταριών.
Η PBM λειτουργεί δύο μονάδες παραγωγής στην Ιταλία και διαθέτει πολλά χρόνια εμπειρίας στην ανάπτυξη και παραγωγή φορτιστών για μπαταρίες και βιομηχανικές ηλεκτρονικές συσκευές.
Η A. Müller δραστηριοποιείται για 30+ χρόνια στο χονδρεμπόριο μπαταριών και ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο πωλήσεων και υπηρεσιών της Sunlight Group, με παρουσία σε πέντε χώρες της Δυτικής Ευρώπης.
H εξαγορά της γερμανικής Triathlon επαναπροσδιορίζει το τοπίο στις βιομηχανικές μπαταρίες μολύβδου-οξέος και ιόντων λιθίου δημιουργώντας έναν πραγματικό πρωταθλητή του κλάδου.
Με την IIB (Israeli Industrial Batteries), μακρόχρονο συνεργάτη της Sunlight Group, η εταιρεία εδραιώνει την παρουσία της στη αναπτυσσόμενη αγορά ΜΕΝΑ (Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης