Ενέργεια

Sefe: Μειωμένη κατά 18% η ζήτηση φυσικού αερίου το α' τρίμηνο στη Γερμανία

Sefe: Μειωμένη κατά 18% η ζήτηση φυσικού αερίου το α' τρίμηνο στη Γερμανία
Η μείωση της ζήτησης συνέπεσε με έναν σχετικά ήπιο χειμώνα μαζί με πολιτικές προσπάθειες σε όλη την Ευρώπη για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου, σύμφωνα με το Montel
Η Γερμανία είναι πιθανό να συνεχίσει να βλέπει σημαντικά χαμηλότερη ζήτηση φυσικού αερίου των κατοικιών φέτος, παρά τις χαμηλότερες τιμές χονδρικής, δήλωσε ο φορέας αποθήκευσης της χώρας Sefe στη διάσκεψη φυσικού αερίου Flame στο Άμστερνταμ την Τρίτη 3/5, όπως μεταφέρει η Montel.
«Θα δούμε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή της ζήτησης για τον τελικό καταναλωτή», δήλωσε ο Marcel Steinbach, ανώτερος σύμβουλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Securing Energy for Europe (Sefe).

Αιτίες της μείωσης

Η ζήτηση φυσικού αερίου για κατοικίες στη Γερμανία μειώθηκε σχεδόν κατά 18% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων ετών κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, σύμφωνα με στοιχεία των ομοσπονδιακών ρυθμιστών δικτύου.

Η μείωση της ζήτησης συνέπεσε με έναν σχετικά ήπιο χειμώνα μαζί με πολιτικές προσπάθειες σε όλη την Ευρώπη για τον περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου καθώς η περιοχή αναζητά εναλλακτικές λύσεις για τις ρωσικές προμήθειες μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής έχουν υποχωρήσει σε λιγότερο από 40 ευρώ/MWh τις τελευταίες εβδομάδες, από το ρεκόρ των περισσότερων από 340 ευρώ/MWh στα τέλη του περασμένου καλοκαιριού.
Ωστόσο, οι Γερμανοί οικιακοί καταναλωτές δεν έχουν δει ακόμη το τελικό κόστος των λογαριασμών θέρμανσης τους, που αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, όπως είπε ο Steinbach.

Εν όψει τελικών αποτελεσμάτων

«Μόνο τότε, ο τελικός καταναλωτής θα δει πραγματικά ποια ήταν η επιπλέον τιμή και θα αποφασίσει πως θα κινηθεί και αν αποφασίσει να ακυρώσει ακόμη και τις διακοπές του», συμπλήρωσε ο σύμβουλος της Sefe, η οποία αναλαμβάνοντας τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Gazprom Germania, στη Γερμανία ήταν αισιόδοξη ότι θα μπορούσε να τις ανανεώσει πλήρως ενόψει του ερχόμενου χειμώνα.

Αναφερόμενος ο Steinbach στην εμπειρία του προηγούμενου καλοκαιριού, ανέφερε πως, «η μέση κατανάλωση το καλοκαίρι στη Γερμανία ήταν 1-1,5 ΤWh ημερησίως και εισάγαμε 3 ΤWh  – οπότε βασικά, αν συνεχιστεί, ας πούμε, για πέντε μήνες, μπορούμε εύκολα να αναπληρώσουμε όλη αυτή την αποθήκευση. ”

Η γερμανική χωρητικότητα αποθήκευσης είναι ήδη πλήρης κατά 67%, σε σύγκριση με 36% αυτή τη φορά πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
«Συνολικά, νομίζω ότι είμαστε σε καλή θέση να μπούμε πραγματικά σε έναν επόμενο χειμώνα που μπορούμε να αντέξουμε», είπε ο Steinbach.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης