Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΙΕΑ: Εξισορροπούν οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, χωρίς να αποκλείονται νέες αναταράξεις το 2023

ΙΕΑ: Εξισορροπούν οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, χωρίς να αποκλείονται νέες αναταράξεις το 2023
“Η μειωμένη πίεση στην αγορά και οι σχετικά καλά εφοδιασμένες αποθήκες ενόψει του καλοκαιριού, αποτελούν λόγους συγκρατημένης αισιοδοξίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού”, σημειώνεται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΕΑ που μεταφέρει το Reuters

Οι παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου δείχνουν σημάδια σταδιακής εξισορρόπησης, αλλά αναμένεται να παραμείνουν "σφιχτές" όλο το 2023 εν μέσω χαμηλότερων παραδόσεων φυσικού αερίου από τον ρωσικό αγωγό προς την Ευρώπη, χωρίς να αποκλείονται νέες αναταράξεις, εκτίμησε σε έκθεσή του που δόθηκε την Πέμπτη 4/5 ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με το μεταφέρει το Reuters.

Το σοκ και η ανάκαμψη

Η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου υπέστησαν μεγάλο σοκ εφοδιασμού το 2022, όταν η Ρωσία μείωσε τις παραδόσεις φυσικού αερίου της στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω αγωγών κατά 80%, προκαλώντας παγκόσμια ενεργειακή κρίση.
Ο ήπιος καιρός, οι αυξημένες εισαγωγές LNG, και η μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο βοήθησαν την ευρωπαϊκή ήπειρο να διατηρήσει τα επίπεδα αποθηκευσης στο 60%.

“Η μειωμένη πίεση στην αγορά και οι σχετικά καλά εφοδιασμένες αποθήκες ενόψει του καλοκαιριού, αποτελούν λόγους συγκρατημένης αισιοδοξίας για την ασφάλεια του εφοδιασμού”, σημειώνει η τριμηνιαία έκθεση του Οργανισμού.
«Οι βελτιωμένες προοπτικές για τις αγορές φυσικού αερίου το 2023 δεν αποτελούν εγγύηση έναντι της μελλοντικής αστάθειας... ο παγκόσμιος εφοδιασμός φυσικού αερίου πρόκειται να παραμείνει περιορισμένος το 2023 και το παγκόσμιο ισοζύγιο υπόκειται σε ένα ασυνήθιστα ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων», ανέφερε η έκθεση.

Οι κίνδυνοι

Όπως τονίζεται, οι κίνδυνοι, οι οποίοι περιλαμβάνουν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως ένα ξηρό καλοκαίρι, χαμηλότερη διαθεσιμότητα LNG και το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ρωσικών εξαγωγών στην Ευρώπη, θα μπορούσαν να προκαλέσουν νέα ένταση στην αγορά και μεταβλητότητα των τιμών.
Επιπλέον, η έκθεση προβλέπει ότι η ΕΕ χρειάζεται μόνο το μισό των επιπέδων αποθήκευσης που καταγράφηκε το καλοκαίρι του 2022, προκειμένου να επιτύχει τον στόχο της για αποθήκευση 90% μέχρι την έναρξη της περιόδου θέρμανσης του επόμενου χειμώνα.

Στην Ευρώπη, η κατανάλωση φυσικού αερίου μειώθηκε κατά 16% - ρεκόρ ή 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm), κατά την περίοδο θέρμανσης 2022/23.
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 25%, ή 20 bcm κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρέχουν πάνω από το 45% της σταδιακής προσφοράς.

Το LNG

Όσον αφορά το LNG, αντιπροσωπεύει πλέον τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας περίπου το ένα τρίτο της ζήτησης κατά τη διάρκεια της περιόδου θέρμανσης του περασμένου χειμώνα.
Ωστόσο, η παγκόσμια προσφορά LNG προβλέπεται να αυξηθεί μόλις κατά 4% το 2023, γεγονός που δεν θα επαρκούσε για να αντισταθμίσει την αναμενόμενη μείωση των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη.

Εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές LNG της Κίνας, οι οποίες μειώθηκαν κατά 20% το 2022, επιτρέποντας υψηλότερες ροές LNG προς την Ευρώπη, ανέκαμψαν τον Μάρτιο, υποστηριζόμενες από την υψηλότερη εγχώρια ζήτηση.
Οι εισροές LNG στην Κίνα αναμένεται να αυξηθούν κατά 10-15% σε σύγκριση με το 2022, αλλά θα παραμείνει κάτω από τα επίπεδα του 2021, ανέφερε η IEA.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης