Τελευταία Νέα
Ενέργεια

O IAEA προειδοποιεί για «κίνδυνο σοβαρού δυστυχήματος» στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia

O IAEA προειδοποιεί για «κίνδυνο σοβαρού δυστυχήματος» στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia
«Η κατάσταση στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη και πιθανώς επικίνδυνη», δήλωσε ο Rafael Grossi σε ανακοίνωση του IAEA, σύμφωνα με το Reuters
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) προειδοποίησε το Σάββατο για τον κίνδυνο «σοβαρού πυρηνικού δυστυχήματος» στον σταθμό της Zaporizhia , που βρίσκεται υπό την κατοχή ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, λόγω της απομάκρυνσης των κατοίκων γειτονικής πόλης όπου ζει η πλειονότητα των εργαζομένων και της «πιθανώς επικίνδυνης» κατάστασης γύρω από την πόλη, σύμφωνα με το Reuters.

Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia, που ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό από τον Μάρτιο του 2022, βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Δνείπερου, που σε αυτή την περιοχή χωρίζει τα δύο στρατόπεδα και αποτελεί στόχο πολλών πληγμάτων, κάτι που δημιουργεί φόβους για καταστροφή.
«Η κατάσταση στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Zaporizhia γίνεται ολοένα και πιο απρόβλεπτη και πιθανώς επικίνδυνη», δήλωσε ο Rafael Grossi σε ανακοίνωση του IAEA.

«Αυτή η μεγάλη πυρηνική εγκατάσταση πρέπει να προστατευθεί».
Θα συνεχίσω να πιέζω προκειμένου όλες οι πλευρές να δεσμευτούν στην επίτευξη αυτού του κρίσιμου στόχου και η IAEA θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει να διασφαλιστεί η πυρηνική ασφάλεια του εργοστασίου», δήλωσε.

Παρακολούθηση της κατάστασης και εκκενώσεις κοινοτήτων

Οι ειδικοί του Οργανισμού, που βρίσκονται στην περιοχή, παρακολουθούν από κοντά την κατάσταση για να «εντοπίσουν κάθε πιθανό αντίκτυπο στην πυρηνική ασφάλεια», διευκρίνισε ο Grossi.
Την ανησυχία  συμμερίζεται και ο Ivan Fedorov, δήμαρχος της Μελιτόπολης, που ανέφερε στο Telegram ότι η «εκκένωση» που ανακοινώθηκε από τις ρωσικές αρχές έγινε πολύ γρήγορα.

Μεγάλες ουρές αναμονής είχαν σχηματιστεί στο σημείο ελέγχου του Τσονγκάρ, στον δρόμο που ενώνει τη Μελιτόπολη με την Κριμαία, όπου απομακρύνθηκαν συνολικά 1700 πολίτες. 
Η απομάκρυνση των εργαζομένων από τον πυρηνικό σταθμό, που τελεί υπό ρωσική κατοχή και του οποίου οι έξι αντιδραστήρες είναι εκτός λειτουργίας, δεν προβλέπεται προς το παρόν, δήλωσε χθες ο Yuri Chernichuk, διευθυντής της μονάδας, διορισμένος από τις ρωσικές αρχές.

Ως 70.000 θα φύγουν

Την Παρασκευή, ο Yevgeni Balichki, περιφερειακός αξιωματούχος διορισμένος από τη Μόσχα είχε ανακοινώσει τη μερική εκκένωση 18 κοινοτήτων υπό ρωσική κατοχή στην περιοχή της Zaporizhia, κυρίως στο Enerhodar, που αφορούν κατά προτεραιότητα τα παιδιά με τους γονείς τους, ηλικιωμένους και ανθρώπους με κινητικά προβλήματα καθώς και ασθενείς νοσοκομείων εν μέσω κλιμάκωσης, σύμφωνα με τον ίδιο, των ουκρανικών βομβαρδισμών τις τελευταίες ημέρες.

Οι ρωσικές αρχές σχεδιάζουν να απομακρύνουν περίπου 70.000 ανθρώπους από κοινότητες στην περιοχή της Zaporizhzhia, υπό ρωσική κατοχή, σύμφωνα με άλλο αξιωματούχο της διοίκησης κατοχής, τον Andrey Kozenko, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο TASS.

 www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης