Ενέργεια

Εξοικονόμηση 4 δις. στον προϋπολογισμό από την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου

Εξοικονόμηση 4 δις. στον προϋπολογισμό από την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τους πρώτους 5 μήνες του 2023 η αποκλιμάκωση ξεπερνά τα 46€

H κατρακύλα της τιμής του φυσικού αερίου συνεχίζεται.

Υποχώρησε χθές και στα 35,4€/Mwh, τιμή που είχαμε να δούμε από τις 2 Ιανουαρίου του 2022, σχεδόν δηλαδή 50 ημέρες πριν η Ρωσική μπότα πατήσει ξανά Ουκρανικό έδαφος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο τους πρώτους 5 μήνες του 2023 η αποκλιμάκωση ξεπερνά τα 46€ ή αλλιώς 56,5% κι αν βγουν αληθινές οι εκτιμήσεις μερίδας αναλυτών για τιμή 10€, τότε μπορεί να αγγίξει και το 90%.

Κι αν δει κάποιος τα μελλοντικά συμβόλαια για τον προσεχή χειμώνα οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 52-57€/Mwh πολύ πιο διαχειρίσιμες όμως σε σχέση με τον περασμένο χειμώνα που έφτασαν και τα 140€.

Κάποιοι μάλιστα στις Βρυξέλλες τις θεωρούν τόσο διαχειρίσιμες που δεν αρκούνται μόνο στα χαμόγελα ανακούφισης και ικανοποίησης που προκαλεί βεβαίως η κατακόρυφη πτώση τους, αλλά τις θεωρούν επιστροφή στην κανονικότητα παρά το γεγονός ότι τιμές μεταξύ 52-57€/Mwh παραμένουν τριπλάσιες σε σχέση με την προπολεμική περίοδο και φυσικά δεν είναι διαχειρίσιμες από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Και γι'αυτό το λόγο πιέζουν για την σταδιακή άρση των μέτρων στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση με την σύμφωνη γνώμη τόσο της ΔΝΤ όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.


Διαβάστε ΕΔΩ τη συνέχεια

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης