Ενέργεια

Στα 4 TWh υποχώρησαν κατά 7% οι εισαγωγές φυσικού αερίου τον Απρίλιο - Ποιοί έφεραν τα φορτία

Στα 4 TWh υποχώρησαν κατά 7% οι εισαγωγές φυσικού αερίου τον Απρίλιο - Ποιοί έφεραν τα φορτία

Μεταξύ 39 και 51 ευρώ/MWh κυμάνθηκαν οι τιμές φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF τον Απρίλιο

 

Συνεχίστηκε και τον Απρίλιο η πτωτική πορεία των εισαγωγών φυσικού αερίου που καταγράφεται στην ελληνική αγορά από τις αρχές του έτους, ως αποτέλεσμα της μειωμένης ζήτησης τόσο για ηλεκτρισμό όσο και για το ίδιο το φυσικό αέριο, λόγω των ήπιων καιρικών συνθηκών.

Έτσι οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου στην Ελλάδα για τον Απρίλιο ανήλθαν σε 4 TWh, μειωμένες κατά 7% σε σχέση με τον Μάρτιο που ήταν 4,3 TWh και αυξημένες κατά 23% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2022.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το υψηλότερο σημείο των εισαγωγών φυσικού αερίου στο ελληνικό σύστημα καταγράφηκε τον περασμένο Ιούλιο στις 6,1 TWh, μεγάλο τμήμα των οποίων κατευθύνθηκε ως εξαγωγές στις γειτονικές χώρες. Ακολούθησε συνεχής πτώση έως και τον Οκτώβριο του 2022 που εισαγωγές ήταν 3,5 TWh για να αυξηθούν στις 5,5 TWh τον Δεκέμβριο του 2022 που είναι και το υψηλότερο σημείο της τελευταίας περιόδου.

Έκτοτε συνεχής πτωτική πορεία τόσο των εισαγωγών στο ελληνικό σύστημα όσο και των εξαγωγών από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές του Απριλίου ήταν οι χαμηλότερες που έχουν καταγραφεί από τον Μάιο του 2022 και ανήλθαν σε 0,1 TWh, ενώ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ήταν από 0,4 TWh κάθε μήνα ενώ τον Ιανουάριο του 2023 ήταν στη 1 TWh.


Τα σημεία των Εισαγωγών

Από το σύνολο των 4 TWh που ήταν οι συνολικές εισαγωγές φυσικού αερίου της Ελλάδας για τον Απρίλιο οι 2,6 TWh ή το 64% ήταν LNG και εισήχθη μέσω της Αγίας Τριάδας, 0,8 TWh ή 19% ήταν ρωσικό αέριο που εισήχθη μέσω του του Σιδηροκάστρου, 0,2 TWh ή 6% από την Τουρκία μέσω των Κήπων και 0,5 TWh ή 11% από τη Νέα Μεσημβρία.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του LNG κατά 64% στο μίγμα αερίου τον Απρίλιο είναι ένα από τα υψηλότερα ποσοστά των τελευταίων ετών, αναδεικνύοντας τον σημαντικό ρόλο που ήδη παίζει και αναμένεται να παίξει το εν λόγω καύσιμο τα επόμενα χρόνια στο πλαίσιο απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το σημείο εξόδου στο Σιδηρόκαστρο, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, στο οποίο εισέρχεται ρωσικό φυσικό αέριο, πλέον καταγράφονται εξαγωγές φυσικού αερίου. Πιο συγκεκριμένα, 0,1 TWh φυσικού αερίου εξήχθησαν τον περασμένο Απρίλιο, οι χαμηλότερες εξαγωγές που έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής από τον Μάιο του 2022. Παράλληλα καταγράφονται εξαγωγές φυσικού αερίου μέσα από το διασυνδετήριο αγωγό με τη Βουλγαρία, IGB.

Ποιοί έλαβαν τις ποσότητες

Οι μεγαλύτερες ποσότητες φυσικού αερίου που παρελήφθησαν τον Απρίλιο του 2023 από τα διάφορα σημεία εξόδου ταξινομούνται ως εξής:

• 411.652 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη,
• 364.101 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Λαύριο,
• 352.718 MWh από την μονάδα συνδυασμένου κύκλου φυσικού αερίου ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ ΙΙ στους Αγίους Θεοδώρους Κορινθίας,
• 349.744 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ ΙΙ στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας και
• 308.406 MWh από την μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας υψηλής απόδοσης ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΝ στο Ενεργειακό Κέντρο του Αγίου Νικολάου Βοιωτίας.

Κατά τη διάρκεια του Απριλίου οι τιμές φυσικού αερίου στο ολλανδικό TTF κυμάνθηκαν μεταξύ 39 και 51 ευρώ/MWh.
Οι μεταβολές στις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου επηρέασαν και την αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας. Η μεσοσταθμική τιμή εισαγωγής φυσικού αερίου τον Απρίλιο του 2023 διαμορφώθηκε στα 42,7 ευρώ/MWh, καταγράφοντας τέταρτη συνεχόμενη πτώση σε μηνιαίο επίπεδο.
Εν τω μεταξύ σε ευρωπαϊκό επίπεδο λειτουργία έχει τεθεί η ευρωπαϊκής πλατφόρμα κοινών προμηθειών φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες 77 ενεργειακές εταιρίες έχουν δηλώσει συμμετοχή ζητώντας 11,6 bcm αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης