Σαρωτικό σχέδιο Biden, για καταστολή των εκπομπών CO2 από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής - Αλλάζουν ή κλείνουν

Σαρωτικό σχέδιο Biden, για καταστολή των εκπομπών CO2 από εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής - Αλλάζουν ή κλείνουν
Η EPA προβλέπει ότι η πρόταση θα κοστίσει στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 10 δισεκ. δολάρια, ενώ θα αποφέρει οφέλη για την υγεία και το κλίμα περίπου 85 δισεκ. δολάρια, σύμφωνα με το Reuters
Η κυβέρνηση Biden αποκάλυψε ένα σαρωτικό σχέδιο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας την Πέμπτη 11/5, ένα από τα μεγαλύτερα βήματα μέχρι στιγμής στην προσπάθειά της να απελευθερώσει την αμερικανική οικονομία για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με το Reuters.
Η πρόταση περιορίζει εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής διοξειδίου του άνθρακα, τα οποία είναι η πηγή περισσότερων από το 1/4 των εκπομπών στις ΗΠΑ, θέτοντας τη βιομηχανία σε μια μακροχρόνια πορεία να επενδύσει στην εγκατάσταση νέου εξοπλισμού δισεκατομμυρίων δολαρίων ή να... κλείσει.

Βήματα ζωτικής σημασίας 

Οι περιβαλλοντικές ομάδες και οι επιστήμονες έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι τέτοια βήματα είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη, αλλά τα κράτη που παράγουν ορυκτά καύσιμα υποστηρίζουν ότι συνιστούν κυβερνητική υπερβολή και απειλούν να αποσταθεροποιήσουν το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕΡΑ) προβλέπει ότι το σχέδιο θα μειώσει τις εκπομπές άνθρακα από τα εργοστάσια άνθρακα και τα νέα εργοστάσια αερίου κατά 617 εκατομμύρια τόνους μεταξύ 2028 και 2042, που ισοδυναμεί με μείωση των ετήσιων εκπομπών 137 εκατομμυρίων επιβατικών οχημάτων.

Η πρόταση θέτει πρότυπα που θα ωθήσουν τις εταιρείες να εγκαταστήσουν εξοπλισμό δέσμευσης άνθρακα που μπορεί να απορρίψει το CO2 από την καπνοδόχο ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής πριν φτάσει στην ατμόσφαιρα ή να χρησιμοποιήσει υδρογόνο εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών ως καύσιμο.

Η βάση

«Η πρόταση της EPA βασίζεται σε αποδεδειγμένες, άμεσα διαθέσιμες τεχνολογίες για τον περιορισμό της ρύπανσης από άνθρακα και εκμεταλλεύεται τη δυναμική που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στον τομέα της ενέργειας για να κινηθεί προς ένα καθαρότερο μέλλον», δήλωσε ο διαχειριστής Michael Regan σε δήλωσή του.
Ο Regan πρόκειται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόταση σε μια ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ το βράδυ της Πέμπτης 11/5.

Ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για το κλίμα, Ali Zaydi, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η πρόταση θα κρατήσει τις ΗΠΑ σε καλό δρόμο για την επίτευξη του στόχου τους να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές στον τομέα της ενέργειας έως το 2035.
«Όταν κοιτάτε τι υπάρχει στον κανόνα και τι προτείνεται, είμαστε απόλυτα σύμφωνοι με τον στόχο του προέδρου», είπε.

Αντιδράσεις στην... «ομοσπονδιακή παρέμβαση»

Η πρόταση, βρισκόταν πάνω από 18 μήνες στο στάδιο της προετοιμασίας, και αντανακλά τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στην EPA από το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε πέρυσι ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να επιβάλει μια στροφή σε όλο το σύστημα από τα ορυκτά καύσιμα στις ΑΠΕ, αλλά μπορεί να ρυθμίσει τις εγκαταστάσεις θέτοντας πρότυπα τεχνολογίας για την λειτουργία τους.

Μια προσπάθεια της κυβέρνησης του Δημοκρατικού πρώην προέδρου Barack Obama το 2015 να μειώσει γενικά τις εκπομπές της βιομηχανίας ηλεκτρικής ενέργειας ανεστάλη λόγω νομικών προκλήσεων και τελικά καταργήθηκε το 2019 υπό τη διοίκηση του Ρεπουμπλικανού προέδρου Donald Tramp., ενώ ο  γενικός εισαγγελέας της Δυτικής Βιρτζίνια Patrick Morrisey, ο οποίος ηγήθηκε της νομικής αμφισβήτησης κατά του προηγούμενου νόμου για τον άνθρακα της EPA, δήλωσε ότι η πολιτεία του «είναι έτοιμη για άλλη μια φορά να ηγηθεί στον αγώνα κατά της ομοσπονδιακής υπερβολής».

Προθυμία συμμόρφωσης

Ο όμιλος κοινής ωφελείας Edison Electric Institute, που ανήκει σε επενδυτές, δήλωσε ότι βρίσκεται σε στενή διαβούλευση με την EPA για να διασφαλίσει ότι ο οργανισμός είναι ευέλικτος με τις προθεσμίες συμμόρφωσης και αναγνωρίζει το ρόλο του φυσικού αερίου στην καθαρή λειτουργία.  

«Θα αξιολογήσουμε τους προτεινόμενους νέους κανονισμούς της EPA υπό το πρίσμα του εάν ευθυγραμμίζονται με τις προτεραιότητές μας και υποστηρίζουν την ικανότητά μας να παρέχουμε στους πελάτες την αξιόπιστη καθαρή ενέργεια που χρειάζονται σε προσιτό κόστος», δήλωσε ο πρόεδρος του EEI Tom Kuhn.
Η πρόταση υπόκειται στη διαδικασία θέσπισης κανονιστικών πλαισίων, συμπεριλαμβανομένης μιας περιόδου δημόσιας διαβούλευσης και πιθανότατα θα χρειαστεί περίπου ένας χρόνος για να οριστικοποιηθούν.

Η EPA προβλέπει ότι η πρόταση θα κοστίσει στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας πάνω από 10 δισεκ. δολάρια, ενώ θα αποφέρει οφέλη για την υγεία και το κλίμα περίπου 85 δισεκ. δολάρια.

Ανέφερε επίσης ότι ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, του Joe Biden με τις ρυθμίσεις για το κλίμα, προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε φορολογικά κίνητρα και πιστώσεις που θα μειώσουν το κόστος για την ανάπτυξη CCS και πράσινου υδρογόνου, δικαιολογώντας την απόφασή του να θεσπίσει νέα πρότυπα σε αυτές τις τεχνολογίες.

Σύμφωνα με την πρόταση, νέες και υπάρχουσες μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου αναμένεται να εγκαταστήσουν CCS που θα αφαιρεί το 90% των εκπομπών άνθρακα έως το 2035, ή εναλλακτικά να συνυπάρχουν με 30% υδρογόνο έως το 2032 και 96% υδρογόνο έως το 2038.

Οι νέες «σταθμοί αιχμής» που λειτουργούν με αέριο, που χρησιμοποιούνται ως εφεδρική παραγωγή, θα αντιμετωπίζουν λιγότερο αυστηρά πρότυπα.

Για τις υφιστάμενες μονάδες άνθρακα - των οποίων ο αριθμός μειώνεται τα τελευταία χρόνια - η EPA θα λάβει υπόψη την προγραμματισμένη διάρκεια ζωής τους και όσα  εργοστάσια άνθρακα θα λειτουργούν μετά το 2040, για παράδειγμα, θα πρέπει να εγκαταστήσουν τεχνολογία CCS από το 2030, ενώ εκείνα που θα κλείσουν μεταξύ 2035 και 2040 θα πρέπει να συνυπάρχουν με 40% αέριο μέχρι το 2030.

Ο Regan είπε ότι η EPA σχεδιάζει να δει κάποιες πρόωρες αποσύρσεις παλαιότερων σταθμών ως αποτέλεσμα των προτάσεων, αλλά είπε ότι ο αντίκτυπος στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι «αμελητέος».
Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις χαιρέτησαν την πρόταση, λέγοντας ότι έχει δημιουργηθεί προσεκτικά για να αντεπεξέλθει σε νομικούς αγώνες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης