Ενέργεια

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το brent στα 71 δολ. το αργό

Υποχώρηση για το πετρέλαιο - Στα 75 δολ. κινείται το brent στα 71 δολ. το αργό

To Iράκ ξαναρχίζει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω Τουρκίας

 

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Πέμπτη, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση για το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ προκάλεσε ανησυχίες για ύφεση στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, όπου η αύξηση των αιτήσεων για την ανεργία επηρέασε επίσης το κλίμα.

Το Brent υποχωρούσε 0,8%, στα 75,78 δολάρια στις 18:41 ώρα Ελλάδας, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού υποχωρούσαν 1,38%, στα 71,81 δολάρια.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε το βασικό της επιτόκιο την Πέμπτη, επιδιώκοντας να περιορίσει τον ταχύτερο πληθωρισμό σε οποιαδήποτε μεγάλη οικονομία.

Την Τετάρτη, τα στοιχεία των ΗΠΑ έδειξαν ότι ένα βασικό μέτρο πληθωρισμού που παρακολουθείται από την Federal Reserve μειώθηκε ελαφρώς, παρέχοντας δυνητικά κάλυψη στην κεντρική τράπεζα να σταματήσει περαιτέρω αυξήσεις στα επιτόκια τον επόμενο μήνα. Τα υψηλότερα ποσοστά μπορεί να επιβαρύνουν τη ζήτηση πετρελαίου.
Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας εκτινάχθηκε την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2021, υποδηλώνοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια άρχισαν να βαραίνουν.

Τα κυβερνητικά στοιχεία την Τετάρτη έδειξαν ότι τα αποθέματα βενζίνης και ντίζελ στις ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αντανακλώντας την ισχυρότερη ζήτηση για καύσιμα μεταφορών, ενώ τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν απροσδόκητα λόγω της απελευθέρωσης εθνικών αποθεμάτων και των χαμηλότερων εξαγωγών.

Συνομιλίες για το χρέος

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές περιμένουν επίσης νέα από τις συνομιλίες για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που ξεκίνησε την Τετάρτη, με τους Ρεπουμπλικάνους να συνεχίζουν να επιμένουν σε περικοπές δαπανών.

Η αντιπαράθεση οδήγησε το κόστος ασφάλισης της έκθεσης στο δημόσιο χρέος των ΗΠΑ σε υψηλά ρεκόρ, καθώς η Wall Street ανησυχεί περισσότερο για τον κίνδυνο μιας άνευ προηγουμένου χρεοκοπίας.

Ο όμιλος παραγωγών πετρελαίου ΟΠΕΚ αύξησε την Πέμπτη την πρόβλεψή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα φέτος, αλλά άφησε σταθερή την παγκόσμια προβολή του, επικαλούμενος πιθανούς καθοδικούς κινδύνους όπως το ανώτατο όριο του χρέους των ΗΠΑ.

Στο μέτωπο του εφοδιασμού, το Ιράκ απέστειλε επίσημο αίτημα στην Τουρκία να επαναλάβει τις εξαγωγές πετρελαίου μέσω αγωγού προς το τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν σχεδόν επτά εβδομάδες μετά το κλείσιμό του, ανέφεραν στο Reuters την Πέμπτη πηγές που γνωρίζουν το θέμα.
Εάν ανοίξει ξανά, ο αγωγός θα μπορούσε να προσθέσει 450.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) στις παγκόσμιες ροές αργού πετρελαίου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης