Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Πρόβλεψη για τιμή πάνω από τα 55 δολ για το βαρέλι Urals το 2023-2025

Ρωσία: Πρόβλεψη για τιμή πάνω από τα 55 δολ για το βαρέλι Urals το 2023-2025

 H τιμή εξισορρόπησης του Urals υπολογίζεται στα 70,1 δολάρια το βαρέλι για τον ρωσικό προϋπολογισμό φέτος

 

Η ρωσική κεντρική τράπεζα προέβλεψε την Πέμπτη ότι η τιμή του εμβληματικού μείγματος πετρελαίου της χώρας Urals θα είναι κατά μέσο όρο 55 δολάρια ανά βαρέλι το 2023-2025 και η μέση τιμή του ρωσικού πετρελαίου συνολικά θα είναι ελαφρώς υψηλότερη στους πιο ακριβούς βαθμούς.

Αυτό είναι κάτω από το ανώτατο όριο τιμής των 60 δολαρίων ανά βαρέλι που επιβλήθηκε από τη Δύση για το ρωσικό πετρέλαιο λόγω των ενεργειών της Μόσχας στην Ουκρανία, ενώ η τιμή εξισορρόπησης του Urals υπολογίζεται στα 70,1 δολάρια το βαρέλι για τον ρωσικό προϋπολογισμό φέτος.

Η τιμή του ρωσικού πετρελαίου παίζει βασικό ρόλο στα έσοδα των κρατικών ταμείων και παρακολουθείται στενά καθώς ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός της χώρας κατέγραψε έλλειμμα 3,4 τρισεκατομμυρίων ρουβλίων (44 δισεκατομμύρια δολάρια) τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους.

Τι προβλέπει η τράπεζα

"Η πρόβλεψη για την τιμή του πετρελαίου των Ουραλίων για την περίοδο 2023-2025 παρέμεινε αμετάβλητη στα 55 δολ. ανά βαρέλι. Ταυτόχρονα, η πραγματική τιμή εξαγωγής του ρωσικού πετρελαίου θα είναι ελαφρώς υψηλότερη, λαμβάνοντας υπόψη τις υψηλότερες τιμές για άλλες βάσεις εφοδιασμού", ανέφερε η κεντρική τράπεζα σε έκθεση νομισματικής πολιτικής που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.
Δεν έδωσε ακριβή πρόβλεψη για τη μέση τιμή του ρωσικού πετρελαίου.

Εκτός από το Urals, η Ρωσία προμηθεύει επίσης το Siberian Light, το ESPO, το Sokol, το ARCO και άλλες ποιότητες πετρελαίου για εξαγωγές.

Η τράπεζα ανέφερε επίσης ότι το spread, ή η διαφορά, μεταξύ των Ουραλίων και του Brent - η τιμή του φυσικού, ελαφρού αργού πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας - μειώθηκε στα 25 δολάρια το βαρέλι μέχρι τον Απρίλιο από 34 δολάρια τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας φέτος δεν θα υπερβαίνει το 2% του ΑΕΠ, αν και οι περισσότεροι αναλυτές διαφωνούν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι μεταξύ εκείνων που αναμένουν ότι η Ρωσία θα καταγράψει απότομα μεγαλύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα φέτος.

Ο Siluanov είπε πρόσφατα ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο - μειωμένα κατά 52,3% σε ετήσια βάση τους πρώτους τέσσερις μήνες του τρέχοντος έτους σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία - θα είναι κρίσιμα για την επίτευξη του στόχου του 2% .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης