Ενέργεια

ΔΕΗ: Έχει δώσει 2,5 δισ ευρώ για την κρίση - Στα 8 δισ το σύνολο των επιδοτήσεων για τους καταναλωτές

ΔΕΗ: Έχει δώσει 2,5 δισ ευρώ για την κρίση - Στα 8 δισ το σύνολο των επιδοτήσεων για τους καταναλωτές

Καταλυτικά είναι τα ποσά με τα οποία έχει συμβάλει η ΔΕΗ στην αντιμετώπιση της κρίσης όταν ο Τσίπρας την κατηγορεί για αισιχροκέρδεια - Τι δείχνουν τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ

 

Πολιτική ζαριά, αμφιβόλου αξιοπιστίας, έριξε ο Αλέξης Τσίπρας κατά το debate με τους πολιτικούς αρχηγούς, καθώς κατηγόρησε την ΔΕΗ για αισχροκέρδεια την ώρα που τα επίσημα στοχεία δείχνουν, ότι η Επιχείρηση έχει από την αρχή της κρίσης καταβάλει 2,5 δισ για την αντιμετώπισή της. Παράλληλα ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε και λανθασμένα στοιχεία για το ύψος των κεφαλαίων που απαιτούνται για την αύξηση του πoσοστού του Δημοσίου στο 51%, καθώς σύμφωνα με την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή δεν αρκούν τα 265 εκατ ευρώ που ανέφερε, όπως προκύπτει από το 1/3 των 800 εκατ που αποτελούσαν τις επιδοτήσεις ενός μηνός, αλλά χρειάζονται περίπου τα διπλάσια 505 εκατ.

Την ίδια ώρα ο Τσίπρας διορθώθηκε από τον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος εξήγησε ότι το Δημόσιο με το 34% μπορεί να εφαρμόσει την πολιτική του και δεν χρειάζεται να ανέβει στο 51%, στοιχείο που προφανώς αγνοεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απόκτηση από το κράτος πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στη ΔΕΗ και τη Helleniq Energy, βρίσκεται στο επίκεντρο του προεκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος παράλληλα θεωρεί ότι οι δυο μεγάλες ενεργειακές εταιρίες «αισχροκερδούν» και ότι η απόκτηση του ελέγχου του 51% των μετοχών τους από το δημόσιο είναι η απάντηση στο πρόβλημα της ενεργειακής κρίσης.

Σύγκρουση με Λάτση για τα ΕΛΠΕ;

Η Helleniq Energy, πρώην ΕΛΠΕ είναι μια άλλη περίπτωση, στην οποία επί κυβερνήσεώς του ο ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε το μάνατζμεντ στον όμιλο Λάτση. Στο μεταξύ έχει αλλάξει η δομή του δ.σ. και ο όμιλος Λάτση (Paneuropean) είναι αυτός ο πλειοψηφών μέτοχος. Τι θα κάνει ο κ.Τσίπρας θα έλθει σε σύγκρουση με τον όμιλο Λάτση;

Η ΔΕΗ ελέγχεται αυτή τη στιγμή από το δημόσιο δηλαδή το Υπερταμείο σε ποσοστό 34,12% του μετοχικού κεφαλαίου της και η Helleniq Energy σε ποσοστό 35,477%. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ το κόστος για την αγορά του επιπλέον ποσοστού που απαιτείται για την απόκτηση του 51% σε κάθε μια από τις δυο εταιρίες, είναι λίγο μεγαλύτερο από 800 εκατ. ευρώ. Αυτός ο υπολογισμός βασίζεται στην τρέχουσα τιμή των μετοχών των δυο εταιριών στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Όμως σε μια ελεύθερη αγορά και όταν μιλάμε για εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, τέτοιου είδους υπολογισμοί κάθε άλλο παρά σοβαροί μπορεί να θεωρούνται.
Τα ερωτηματικά που προκαλούν αυτού του είδους οι εξαγγελίες είναι πολλά, δεν απαντώνται από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και δεν απαντήθηκαν από τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα στο προχθεσινό debate.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας για την απόκτηση του ελέγχου του 51% της ΔΕΗ, απαιτείται το μόνο 1/3 των 800 εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε επιδοτήσεις τον Σεπτέμβριο του 2022. Δηλαδή ο κ. Τσίπρας αποτιμά το 15,98% των μετοχών της ΔΕΗ (δηλαδή το ποσοστό που απαιτείται να προστεθεί στο 34,12% που ελέγχει σήμερα το Υπερταμείο ώστε να περάσει ο πλήρης έλεγχος στο κράτος) σε περίπου 270 εκατ. ευρώ, όταν η τρέχουσα τιμή του πσοσοστού στο χρηματιστήριο είναι 505 εκατ σύμφωνα με το κλείσιμο της μετοχής στις 11/5 με κλείσιμο μετοχής στα 8,26 ευρώ και κεφαλαιοποίηση 3,158 δισ.    

Σημειώνεται ότι η  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που έκανε το 2021 εισέφερε στην εταιρία 1,35 δις ευρώ.Έτσι όμως η ΔΕΗ ήταν θωρακισμένη απέναντι στην κρίση ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε αφήσει χωρίς κεφάλαια.


Τι κατέβαλε η ΔΕΗ για τους καταναλωτές στην κρίση


Εξάλλου ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στο ζήτημα των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος μίλησε για «μηχανισμό αναδιανομής εισοδήματος» προανήγγειλε και την κατάργηση του και τόνισε ότι «η ΔΕΗ παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την αισχροκέρδεια» αφού το 80% των υπερκερδών της αγοράς ηλεκτρισμού πηγαίνουν σε αυτή.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι το σύνολο των επιδοτήσεων που έχουν δοθεί στους καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ενέργειας (ηλεκτρισμός φυσικό αέριο και καύσιμα) ξεπερνάει τα 8 δις ευρώ εκ των οποίων το 1/3 προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τα υπόλοιπα προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης στο οποίο καταλήγουν τα χρήματα που συγκεντρώνονται από το πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών, την φορολόγηση των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών για την περίοδο πριν την έναρξη ισχύος του μηχανισμού, την φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών ρεύματος, όπως και έσοδα από τους πλειστηριασμούς ρύπων.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΡΑΕ από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα τα συνολικά έσοδα από τον πλαφόν σε όλες τις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής ανέρχονται σε 3,2 δις ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ μόνο από τις λιγνιτικές μονάδες της έχει εισφέρει σχεδόν 485 εκατ. ευρώ, από τις υδροηλεκτρικές 406 εκατ. ευρώ, ενώ βεβαίως εισφέρει και από τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου που διαθέτει. Στο σύνολο τους οι μονάδες φυσικού αερίου, δηλαδή της ΔΕΗ και των ιδιωτών έχουν εισφέρει μέχρι σήμερα στον μηχανισμό περίπου 268 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα δε με τα επίσημα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ για το 2022, η εταιρία συνέβαλε στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης με συνεισφορά συνολικού ποσού ύψους 1,8 δισ ευρώ μέσω της στήριξης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, της στήριξης των πελατών της μέσω των τιμολογίων και της έκτακτης εισφοράς που κατέβαλε για την δραστηριότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίζεται δε ότι το σύνολο της συνεισφοράς της ΔΕΗ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ήδη από τον Αύγουστο του 2021 ξεπερνάει μέχρι στιγμής τα 2,5 δις ευρώ.

Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για στόχο εξασφάλισης 4,5 δισ από την μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ και παράλληλα φορολόγησης των υπερκερδών των εισηγμένων στο χρηματιστήριο.
Η Έφη Αχτσιόγλου στο Action 24, αργά χθες το βράδυ, επεξήγησε οικονομικά το συγκεκριμένο μέτρο προσδιορίζοντας στα 6 δισ την φορολογητέα ύλη των υπερκερδών, που θα αποδώσει με συντελεστή 90% 5,4 δισ ώστε να υπερκαλύψει τις απώλειες των εσόδων και να εξοικονομήσει από τα 10 δισ που υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι το κόστος των κουπονιών και πάσης φύσεως pass σε ετήσια βάση.
H τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί, ότι δεν θα διαταραχθεί το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας, ενώ για το επενδυτικό κλίμα δεν υπήρξε κανένα σχόλιο.

Τα διυλιστήρια

Σε ότι αφορά τα διυλιστήρια πρέπει να σημειωθεί ότι τους επιβλήθηκε μετά από σχετική απόφαση της Ευρωπαικής Ένωσης, έκτακτη φορολόγηση για το 2022 λόγω ακριβώς των υπερεσόδων που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση. Ειδικά για την Helleniq Energy το επιπλέον ποσό που της επιβλήθηκε ως έκτακτη εισφορά ανήλθε σε 320 εκατ ευρώ, ενώ αντίστοιχο εως και μεγαλύτερο είναι το ποσό για την Motor Oil.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τον κρίσιμο τομέα της ενέργειας στοχεύουν απλώς να ακουστούν ευχάριστα στα αυτιά των αριστερών ψηφοφόρων χωρίς να δίνουν απαντήσεις στα μείζονα ζητήματα του ενεργειακού τομέα.

Γιατί να πουλήσουν οι ξένοι μετοχές ;

Ένα άλλο ερώτημα που δημιουργείται είναι για ποιο λόγο να πουλήσουν στο ελληνικό δημόσιο οι ξένοι επενδυτές και τα funds που μπήκαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ; Και εφόσον επιλέξουν να πουλήσουν, έναντι ποιου τιμήματος θα το έκαναν; Για να πεισθούν μήπως θα χρειαζόταν πολλά περισσότερα κεφάλαια που δεν έχουν υπολογιστεί από το ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του;

Όμως μια απλή και σαφή απάντηση στα «μεγαλεπήβολα» σχέδια Τσίπρα έδωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Όπως είπε αυτή τη στιγμή το 34% των μετοχών της ΔΕΗ ανήκει στο ελληνικό δημόσιο. Όλοι οι άλλοι μαζί δεν μπορούν να σχηματίσουν πλειοψηφία. Το ελληνικό δημόσιο διορίζει τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο και καθορίζει την πολιτική της ΔΕΗ. Το κράτος κάνει κουμάντο». Με άλλα λόγια ο κ. Ανδρουλάκης είπε ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ απλώς δεν έχει κανένα νόημα.

Όσο δε για την Helleniq Energy η κρατικοποίηση της οποία περιλαμβάνεται μεν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν αναφέρθηκε στο debate από τον κ. Τσίπρα, αυτή τη στιγμή ελέγχονται σε ποσοστό 45,47% από την Paneuropean του ομίλου Λάτση η οποία έχει και το management, ενώ το δημόσιο κατέχει μέσω του Υπερταμείου το 35,47%. Και εδώ τα ερωτήματα είναι πολλά: Το δημόσιο θα αγοράσει μετοχές από την αγορά ή μήπως από την Paneuropean; Έναντι ποιού τιμήματος; Πως θα παρέμβει στη λειτουργία της εταιρίας χωρίς να κατέχει το management και σε ποιο ποσό θα αποτιμηθεί η μετοχή της σε μια τέτοια συναλλαγή;

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης